Ford zvoláva sedem modelov s rizikom požiaru. Problémom je spojka

Siedmim modelom Fordu, vyrobeným v rokoch 2012 až 2016, hrozí poškodenie spojky, ktoré môže viesť v krajnom prípade k požiaru. Medzi dotknuté autá patrí populárny Focus ale aj Mondeo či SUV Kuga.

23.12.2019 19:00
debata (1)
Niektoré Fordy trápia praskajúce prítlačné... Foto: ZF
Spojka Niektoré Fordy trápia praskajúce prítlačné kotúče spojky. (ilustračná snímka)

Špecializovaný server svolavacky.cz upozorňuje, že niektoré modely Fordu môžu mať problém s praskajúcim prítlačným kotúčom spojky. Prejaviť sa to môže zápachom spojkového obloženia, prípadne znížením výkonu motora. Len v Nemecku sa má problém týkať 189 000 vozidiel s motormi 1,5 EcoBoost a 1,6 EcoBoost. Konkrétne ide o Focus, C-Max, Galaxy, S-Max, Mondeo, Kugu a Transit Connect. Vozidlá boli vyrobené od roku 2012 do roku 2016.

Automobilka uvádza, že v krajnom prípade, ktorý ale nie je príliš pravdepodobný, by „prasknutie prítlačného kotúča spôsobilo neprirodzený zvuk v oblasti prevodovky a úlomky by mohli spôsobiť požiar v motorovom priestore“. Automobilka preto zvolá majiteľov dotknutých modelov. Riešením je prekalibrovanie verzií so štart-stop systémom, ktoré zamedzí opakovanému zahrievaniu a ochladzovaniu prítlačného kotúča.

Ak diagnostika zaregistruje zvýšenú teplotu, zobrazí sa kontrolka na prístrojovom paneli a riadiaca jednotka motora obmedzí výkon. Pre verzie bez štart-stop systému je pripravená nová spojková súprava. Čas opravy sa má pohybovať od 30 minút do šiestich hodín. Závisí to od konkrétneho modelu aj opotrebenia spojky. Ford už kvôli tomuto problému zvolával vozidlá do servisu v júni 2018 a v januári 2019. Išlo opäť o modely Focus, C-Max, Galaxy, S-Max, Mondeo, Kuga a Transit Connect.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #zvolávacia akcia
Články podľa značiek