Euro NCAP: Toto je 13 najbezpečnejších áut za rok 2019. Excelovali Tesla, Mercedes aj BMW

Európske konzorcium Euro NCAP "rozbilo" vlani 55 nových áut. Osem z nich sa môže pýšiť ocenením Best in Class, teda najlepších v triede, a ďalšie sa umiestnili na druhej priečke. Absolútnym bezpečnostným kráľom je nový Mercedes-Benz CLA.

10.01.2020 06:00
debata (8)
Mercedes-Benz CLA sa stal za vlaňajší rok... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Mercedes-Benz CLA Mercedes-Benz CLA sa stal za vlaňajší rok absolútnym bezpečnostným kráľom. Ako jediný získal v troch zo štyroch hodnotených kategórií viac ako 90 %.

Vlaňajší rok považuje Euro NCAP za veľmi úspešný. Z 55 testovaných áut získalo najvyššie, 5-hviezdičkové ocenenie 41 modelov. A hoci konzorcium rozdeľuje vozidlá do jednotlivých tried, kráľ môže byť len jeden. Je ním nový Mercedes-Benz CLA. Toto kompaktné 4-dverové kupé získalo ako jediné viac ako 90 % hodnotenie v troch zo štyroch kategórií. To sa žiadnemu inému autu nepodarilo. Pozoruhodné pritom je, že stuttgartská automobilka uviedla vlani na trh päť ďalších nových modelov s 5-hviezdičkovou bezpečnosťou. Poďme ale pekne po poriadku.

Renault Clio na rozdiel od Audi A1 ukazuje, že... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Renault Clio Renault Clio na rozdiel od Audi A1 ukazuje, že špičková bezpečnosť nemusí byť zďaleka len výsadou prémiových áut.

V kategórii „supermini“ sa o prvé miesto podelili Audi A1 a Renault Clio. Ocenenie francúzskeho zástupcu je o to významnejšie, že v porovnaní s prémiovým nemeckým modelom získal lepšie hodnotenie v ochrane dospelých a detí. Audi mierne prevažovalo v ochrane chodcov a najmä v asistenčných systémoch, čo je vzhľadom na cenu a prémiovú pozíciu pochopiteľné. Za Cliom a A1 skončil na druhom mieste Ford Puma. V triede malých rodinných áut zas kraľoval spomínaný Mercedes-Benz CLA. V podstate len nadviazal na vlaňajší úspech triedy A, z ktorej vychádza.

Tesla doslova excelovala. Získala štyri... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Tesla 3 Tesla doslova excelovala. Získala štyri medaily. Tesla 3 si vyslúžila zlato medzi veľkými rodinnými autami aj medzi elektromobilmi a hybridmi. Tesla X zas ukázala chrbát súperom v triede veľkých SUV.

V tesnom závese nasledovala Mazda 3. Japonská novinka získala v ochrane dospelých 98 % ohodnotenie, čo prekonalo len jedno auto. A tým bola opäť Mazda – tentoraz CX-30. Víťazom v triede malých SUV sa však nestala. Spolu s VW T-Cross zdieľa druhé miesto za Subaru Forester, ktoré si odnieslo mimoriadne ocenenie najmä za ochranu detí, ktorou svojich súperov prekonalo. V triede veľkých SUV excelovala elektrická Tesla X a za ňou na druhej pozícii Seat Tarraco. Nebolo to však jediné víťazstvo amerického výrobcu elektromobilov. Tesla X sa totiž objavila aj v triede hybridov a elektromobilov na druhej priečke.

Subaru Forester príjemne prekvapilo medzi... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Subaru Forester Subaru Forester príjemne prekvapilo medzi menšími SUV a MPV. Porazilo aj Mazdu CX-30 a VW T-Cross.

Prekonala ju len Tesla 3. A tú nájdeme aj v kategórii veľkých rodinných áut, kde si delí zlato spolu s BMW 3 pred Škodou Octavia. Tesla je tak jedinou automobilkou, ktorá si vlani vyslúžila až štyri medaily, z toho tri zlaté! Zvláštnu pochvalu si vyslúžil aj roadster BMW Z4. Ten síce nemohol byť hodnotený v kategórii športových áut, keďže vlani sa do bruselských laboratórií nedostavil žiaden jeho konkurent, ale Euro NCAP uvádza, že Z4 nastavuje, a to najmä 97-percentnou ochranou dospelých a 91-percentnou ochranou chodcov, nové štandardy vo svojom segmente.

Škoda Octavia si odnáša striebro v triede... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - BMW 3 Škoda Octavia si odnáša striebro v triede veľkých rodinných áut. Predbehlo ju BMW 3.

Naopak, najväčšiu hanbu si vlani vyslúžilo SUV Jeep Renegade, ktorý nestačil na viac ako tri hviezdičky. Hoci v roku 2014 ich získal päť, americká automobilka si akosi nevšimla, že pravidlá sa rokmi sprísnili. Renegade doplatil na nízke nasadenie asistenčných systémov. Nechcenú spoločnosť mu však robili aj miniatúrne trojičky – Škoda Citigo, Seat Mii a VW e-Up!, ktoré prešli na čisto elektrický pohon. Vzhľadom na ich mestské určenie, rozmery a tiež vek to ale rozhodne nie je také zlyhanie ako v prípade amerického SUV alebo čínskeho elektrického SUV Aiways U5, ktoré má tiež len tri hviezdičky.

Najbezpečnejšie autá roku 2019

Kategória 1. miesto 2. miesto
Supermini Audi A1, Renault Clio Ford Puma
Malé rodinné autá Mercedes-Benz CLA Mazda 3
Veľké rodinné autá Tesla 3, BMW 3 Škoda Octavia
Malé SUV a MPV Subaru Forester Mazda CX-30, VW T-Cross
Veľké SUV Tesla X Seat Tarraco
Hybridy a elektromobily Tesla 3 Tesla X
Športové autá BMW Z4

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Euro NCAP #BMW 3 #Mercedes-Benz CLA #Renault Clio #Tesla 3
Články podľa značiek