Autolekárnička platí aj po dobe platnosti

Nové pravidlá platia od 1. novembra 2019. Touto novelou sa zrušila doba exspirácie lekárničiek tak, aby mohli byť v autách v rámci povinnej výbavy aj po dátume spotreby. Doba platnosti na autolekárničkách sa už teda nekontroluje ani v rámci pravidelnej technickej kontroly vozidla.

29.01.2020 06:00
debata
Podľa nových pravidiel sa neprihliada na... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
autolekárnička Podľa nových pravidiel sa neprihliada na samotnú dobu expirácie až do momentu, kým z nej vodič niečo nepoužije.

„Touto zmenou sme chceli vyjsť v ústrety vodičom, ktorí boli nútení pravidelne obmieňať autolekárničky kvôli dobe trvania ich platnosti, hoci dnešné zloženie autolekárničky si takéto časté obmeny nevyžadovalo. Podľa nových pravidiel sa nebude prihliadať na samotnú dobu expirácie, a to do momentu, kým z nej vodič niečo nepoužije,“ povedal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Pokiaľ ide o obsah lekárničky, toho sa zmeny nedotkli. Obsah lekárničiek je rozdelený do štyroch samostatných modulov, ktorých obaly sú označené podľa svojho názvu ako:

  1. Modul č. 1 – Pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu
  2. Modul č. 2 – Malé rany, odreniny
  3. Modul č. 3 – Veľké rany, krvácanie, popáleniny
  4. Modul č. 4 – Zlomeniny, poranenia kĺbov

Každá lekárnička musí obsahovať tiež kartu prvej pomoci.

Obsah lekárničky musí byť neporušený, vizuálne v poriadku a nesmie vykazovať známky znečistenia alebo iného znehodnotenia. Musí byť uložená tak, že na ňu nedopadá priame slnečné žiarenie. Úložný priestor lekárničky musí byť suchý a čistý a musí byť ľahko prístupný. V osobných autách je ideálnym miestom kufor, kde nedochádza k žiadnej zmene. Lekárnička v autobusoch sa podľa novej úpravy umiestňuje na označenom a prístupnom mieste v priestore určenom pre cestujúcich.

debata chyba
Viac na túto tému: #autolekárnička
Články podľa značiek