Nissan, Mazda a Kia majú problém s brzdovými asistentmi. Musia ísť do servisov

To, čo nám má pomáhať, sa môže občas obrátiť proti nám. Dokladuje to aj niekoľko zvolávacích akcií v súvislosti s nesprávnou funkciou brzdových asistentov. Zasiahli tri značky a približne 1,67 milióna áut.

10.02.2020 16:00
debata
Brzdové asistenty niektorých modelov Nissanu,... Foto: Bosch
Bosch - brzdový asistent Brzdové asistenty niektorých modelov Nissanu, Mazdy a Kie „neposlúchajú“. Buď reagujú zbytočne, alebo v prípade Kie hroziace nebezpečenstvo ignorujú.

Brzdové asistenty, alebo ak chcete, autonómne brzdy majú zabrániť kolíziám alebo aspoň zmierniť ich následky. Na základe údajov zo senzorov či z kamier identifikujú autá pred nami a ak vodič nereaguje na hroziace nebezpečenstvo, uvedú do činnosti brzdovú sústavu vozidla. Nie vždy to však funguje tak, ako má. Občas brzdové asistenty prekážku prehliadnu alebo sú, naopak, príliš citlivé, takže vyvolajú „falošný“ poplach. Náhle nečakané brzdenie, keď na to nie je dôvod, môže byť veľmi nepríjemné, no ešte horšia je opačná situácia, keď auto nebrzdí v prípade reálnej hrozby zrážky.

Presne s týmito funkciami majú momentálne problémy až tri značky. Informuje o tom web svolavacky,cz. Približne 1,5 milióna vozidiel Nissanu sa musí dostaviť do servisov kvôli tomu, že ich brzdové asistenty sa aktivujú bez príčiny. Podľa Nissanu dochádza k takýmto situáciám najčastejšie na viacúrovňových križovatkách, na mostoch, parkoviskách alebo na križovatkách s nízko situovanými semaformi. Majitelia vozidiel sa však na fórach sťažujú na tento problém aj pri prejazde zákrut alebo pri predchádzaní, čo môže byť veľmi nebezpečné.

Týkať sa to má modelov Qashqai, Micra, X-Trail a Leaf, vyrobených od 8. novembra 2016 do 5. júna 2019. Vyriešiť to má aktualizácia softvéru, ktorá zaberie asi 45 minút. Podobnú situáciu rieši Mazda, ktorá povoláva do servisov približne 172 000 áut modelových radov Mazda 3 a CX-30. Brzdový asistent Smart Brake Suport tiež brzdí, keď to nie je nutné. Opačný problém mala nedávno Kia. Jej autonómne brzdy Forward Collision-Avoidance Assist teda prehliadajú prekážku. Takéto riziko hrozí modelom Optima modelových ročníkov 2019 a 2020.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Nissan #Mazda #zvolávacia akcia
Články podľa značiek