IIHS: Toto je 23 najbezpečnejších áut podľa Američanov. Hviezdi Mazda, Subaru aj Lexus

Po bezpečnostných kráľoch Európy tu máme aj tých z USA. Z 23 najvyššie ocenených nových áut je až 15 dostupných v Európe.

19.02.2020 06:00
debata
Vlani excelovala v amerických nárazových... Foto: IIHS
IIHS - Mazda 6 Vlani excelovala v amerických nárazových skúškach najmä Mazda. Najvyššie možné hodnotenie Top Safety Pics+ si odniesli štyri modely a ak berieme do úvahy aj karosárske verzie, tak až päť. Medzi nimi aj nová Mazda 3.

Americká organizácia IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), ktorá je pendantom európskeho konzorcia Euro NCAP, sa pri hodnotení bezpečnosti s autami naozaj nemazná. Metodika je ešte prísnejšia ako na starom kontinente. Kým u nás hrajú veľkú rolu asistenčné systémy, IIHS si stále zakladá aj na odolnosti „hardvéru“. Autá tu musia podstúpiť crashtest s malým prekrytím na strane vodiča aj spolujazdca, preukázať odolnosť strechy po prevrátení či funkčnosť hlavových opierok. A mimo nie je ani hodnotenie svetiel, ktoré sa v metodike Euro NCAP vôbec nenachádza.

Subaru má na konte tiež štyri najvyššie... Foto: IIHS
IIHS - Subaru Legacy Subaru má na konte tiež štyri najvyššie hodnotenia. Forester, Outback a XV sú k dispozícii aj v Európe.

Aby vozidlo získalo najvyššie ocenenie Top Safety Pics+, musí dostať hodnotenie Good v crashtestoch, za asistenčné systémy získať „známky“ Advanced alebo Superior a za svetlá Good alebo Acceptable, a to vo všetkých výbavách. Také sa našli aj počas vlaňajšieho roka. IIHS tak pre rok 2020 vyhlásila najbezpečnejšie modely podľa tried. Nájsť ich môžte v tabuľke. A ako vidieť, mnoho z nich je dostupných aj v európskych predajniach. Najviac medailí získala Mazda. Zlato si odniesli modely Mazda 3, Mazda 6 aj SUV Mazda CX-3 a CX-5.

Z európskych výrobcov sa v zozname najlepších... Foto: IIHS
IIHS - Mercedes-Benz C Z európskych výrobcov sa v zozname najlepších pre rok 2020 objavuje len Mercedes-Benz. Vďaka triedam C a GLE.

Subaru má na konte tiež štyri najvyššie hodnotenia Top Safety Picks+ vďaka Legacy, Outbacku, Foresteru a Crossterku, ktorý u nás poznáme ako Subaru XV. Po dve najvyššie hodnotenia si prišli aj značky Lexus (ES, NX), Genesis (G70, G80) a Mercedes-Benz (C, GLE). Spomeňme ešte skvelé výsledky pre Teslu 3, ktorú IIHS označila za jedno z najbezpečnejších vozidiel v histórii svojich crashtestov a najbezpečnejší elektromobil vôbec. Z vozidiel s alternatívnym pohon sa vlani darilo aj vodíkovému Hyundaiu Nexo, ktoré sa ocitlo tiež v zozname najlepších.

Najbezpečnejšie autá IIHS na rok 2020

Trieda Modely
Malé autá Honda Insight, Mazda 3 hatchback, Mazda 3 sedan, Subaru Crosstrek Hybrid
Stredne veľké autá Mazda 6, Nissan Maxima, Subaru Legacy, Subaru Outback (vyrobené od októbra 2019), Toyota Camry
Stredne veľké luxusné autá Lexus ES, Mercedes-Benz C sedan (s príplatkovým systémom prevencie čelnej zrážky), Tesla Model 3
Veľké luxusné autá Audi A6, Genesis G70 (vyrobené od decembra 2019), Genesis G80
Malé SUV Mazda CX-3, Mazda CX-5 (s príplatkovým systémom prevencie čelnej zrážky), Subaru Forester
Stredne veľké luxusné SUV Acura RDX, Cadillac XT6 (vyrobené do októbra 2019), Hyundai Nexo, Lexus NX, Mercedes-Benz GLE (vyrobené od júna 2019 s príplatkovým systémom prevencie čelnej zrážky)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS #bezpečnosť áut #crashtesty
Články podľa značiek