Ako zohnať rúško? Možno ho máte v autolekárničke

Z ochranných rúšok je doslova „podpultový“ tovar. Jedno ale možno máte a ani o tom neviete. Nájsť ho môžete v autolekárničke. A okrem neho aj ďalšie prvky, ktoré vám pomôžu v boji proti koronavírusu.

30.03.2020 16:00
debata (2)
I keď vaša lekárnička neobsahuje rúško, nájdete... Foto: Ivan Majerský pre Pravdu
Čo má obsahovať domáca lekárnička I keď vaša lekárnička neobsahuje rúško, nájdete v nej napríklad rukavice či antibakteriálne utierky.

Autolekárnička môže byť skvelým zdrojom pomôcok, ako sa chrániť pred infekciou koronavírusom. Bohužiaľ, ochranné rúška, ktoré sú dnes nedostatkovým tovarom, v nich väčšinou nenájdete. Nepatria totiž do povinnej výbavy, ktorú vyžaduje legislatíva. Obsahujú zväčša len resuscitačné rúška s ventilom, určené pre prípad, že musíte zranenému poskytnúť dýchanie z úst do úst. Pre istotu sa aj tak do lekárničky pozrite, možno aj do tej, ktorú ste si po exspirácii v minulosti odložili. V niektorých sa rúško predsa len nachádza. Možno budete mať šťastie.

A aj keď rúško nenájdete, v jednotlivých moduloch autolekárničky sú prvky, vhodné na ochranu či improvizovanú náhradu rúška. Chrániť sa tak môžete pomocou obväzov alebo šatiek. Vhod prídu aj hygienické rukavice a antibakteriálne utierky, ktorých je v lekárničke hneď niekoľko a s ktorými si môže vydezinfikovať ruky, ale napríklad tiež vyčistiť veniec volantu alebo radiacu páku, teda tie časti auta, s ktorými prichádzate najviac do kontaktu. Ak niečo potrebujete, rozhodne neváhajte lekárničku rozbaliť. Kedy, ak nie teraz?

Ak z lekárničky čosi použijete, nezabúdajte, že chýbajúce prvky treba doplniť. Inak vám hrozí pokuta. V tomto čase máme však výhodu, že polícia nerobí preventívne kontroly. Na to sa ale nespoliehajte. Čo ak budete lekárničku naozaj potrebovať na záchranu života? Nejde pritom o veľkú investíciu. Autolekárničky sa dajú zohnať na internete aj do 10 eur, či priamo na čerpacích staniciach alebo v lekárňach, ktoré sú otvorené. Obsah možno dopĺňať aj samostatnými modulmi. Bohužiaľ, opäť platí, že ochranné rúška v nových autolekárničkach s najväčšou pravdepodobnosťou nenájdete.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #autolekárnička
Články podľa značiek