Pozor: Overiť údaje o najazdených kilometroch môžete dočasne on-line!

Pandémia koronavírusu znemožnila na čas overovanie údajov o najazdených kilometroch. Aby však nemali podvodníci s autami z druhej ruky navrch, ponúknu poskytovatelia takzvaných ODO-pasov služby cez internet.

15.04.2020 06:00
debata
Overiť stav kilometrov auta, o ktoré máte... Foto: Hyundai
Odometer - kontrola Overiť stav kilometrov auta, o ktoré máte záujem, je jednoduchšie ako doteraz. Stačí, aby záujemca o kilometrovú históriu zadal identifikačné číslo vozidla (VIN) na stránke Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV).

Od mája 2018 sa informácie o najazdených kilometroch áut zaznamenávajú do takzvaného Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Tento register zriadilo ministerstvo dopravy, aby eliminovalo podvody so stočenými kilometrami. Údaje z registra boli doteraz dostupné formou takzvaných ODO-pasov len po kontrole počítadla prejdenej vzdialenosti a po zápise aktuálnej hodnoty najazdených kilometrov spolu s fotodokumen­táciou. Bez uvedeného úkonu nebolo možné vygenerovať ODO-pass.

Rovnako výpisy o histórii najazdených kilometrov mohli doteraz vydávať len poskytovatelia ODO-passov, ktorých je na Slovensku približne 900, do rúk majiteľa alebo prevádzkovateľa vozidla. Pandémia koronavírusu však obmedzila prevádzku väčšiny takýchto poskytovateľov. Preto bolo prijaté dočasné riešenie vo forme prístupu k údajom on-line cez web Registra prevádzkových záznamov vozidiel. Stačí, aby záujemca o kilometrovú históriu zadal identifikačné číslo vozidla VIN a cez www.rpzv.sk si vygeneruje ODO-Pass.

Spolu s ODO-Passom je možné cez tento web súčasne vygenerovať aj Prílohu k ODO-Passu. Príloha poskytuje aktuálne a komplexné údaje o vozidle. Okrem informácií o možnej exekučnej blokácii sú súčasťou prílohy aj údaje o overení vozidla v pátracích evidenciách, lízingu, platnosti technickej a emisnej kontroly, záložnom práve, o poškodení a výbave vozidla, o kontrole originality či povinnom zmluvnom poistení.

ODO-Passy a prílohy aktuálne vyhotovujú aj tí poskytovatelia ODO-Passov, ktorí majú v súčasnosti otvorené prevádzky. Vzhľadom na na situáciu a v súlade s nariadeniami Ústredného krízového štábu SR však zaviedli opatrenia, zamerané na zníženie možnosti šírenia nákazy. Majú napríklad skrátené prevádzkové hodiny. Pred návštevou vybraného poskytovateľa ODO-passov je preto vhodné overiť, či v súčasnosti poskytuje služby, prípadne si vyhľadať iného poskytovateľa vo svojom okolí (https://rpzv.sk/ziskat).

Register prevádzkových záznamov vozidiel je na Slovensku jediný oficiálny register, do ktorého sú zaznamenávané hodnoty najazdených kilometrov. Údaje doň zasiela vyše 2 200 súkromných aj štátnych subjektov. Napríklad stanice technických a emisných kontrol, prevádzky kontroly originality, ale aj výrobcovia a zástupcovia výrobcov, certifikované miesta opravy, autoservisy, pneuservisy, autobazáre, dražobné spoločnosti, poisťovne, lízingové spoločnosti, požičovne vozidiel a mnohé ďalšie. Zdroj: www.rpzv.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #ojazdené autá #pretáčanie tachometrov #ODO-pas
Články podľa značiek