Kupujete ‘jazdenku‘? Overiť môžete odteraz už aj zatajené havárie

Podvodní predajcovia jazdených áut sa ich snažia vylepšiť nielen stáčaním kilometrov ale aj utajovaním poškodení. Odteraz to však budú mať o čosi ťažšie. V Registri prevádzkových záznamov vozidiel totiž pribudla nová možnosť vygenerovať si takzvaný Výpis o poškodeniach vozidla.

05.05.2020 10:00
debata
Bohužiaľ, aj dnes môžte stretnúť pri kúpe... Foto: Ivan Majerský, Pravda
autobazár, ojazdené auto, doprava, autá Bohužiaľ, aj dnes môžte stretnúť pri kúpe ojazdeného vozidla so zatajovaním opráv po haváriách. Často aj vážnych.

Podvodné manipulácie s ojazdenými vozidlami sú stále témou dňa. Nakoľko sa výnosnejšie predá mladší a nehavarovaný automobil, dochádza k falšovaniu jeho roku výroby, k stáčaniu najazdených kilometrov a tiež zatajeniu opráv po havárii. Väčšina podvodov vrátane tých, kde sa predajca snažil utajiť, že vozidlo je predmetom exekúcie už bolo možné odhaliť pred kúpou pomocou Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). S poškodeniami a utajovanými opravami po haváriách to však bolo ale ťažšie. Až doteraz.

Pomôcť by mala novinka registra. Pokiaľ v Prílohe k ODO-Passu, ktorá obsahuje aktuálne údaje ku každému registrovanému vozidlu v slovenskej evidencii, nájde spotrebiteľ informáciu o poškodení vozidla, môže si na stránke www.rpzv.sk vygenerovať Výpis o poškodeniach vozidla. Jeho získanie je podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu. V tomto výpise nájde spotrebiteľ informácie, v ktorej krajine sa stala škodová udalosť, dátum dopravnej nehody aj celkovú kalkuláciu opravy a zoznam použitých náhradných dielcov.

Takto vyzerá Výpis o poškodeniach vozidla.... Foto: RVZP
RPZV - výpis Takto vyzerá Výpis o poškodeniach vozidla. Vygenerujete si ho cez web stránku Registra prevádzkových záznamov vozidiel www.rpzv.sk

Dozvie sa tiež o poškodeniach jednotlivých častí vozidla. Kupujúci tak dostane ucelené informácie o ojazdenom vozidle na jednom mieste. Kým ODO-Pass získajú majitelia vozidla u vyše 900 poskytovateľov ODO-Passov, prílohu k ODO-Passu, ako aj Výpis o poškodeniach vozidla si vygenerujú priamo cez web www.rpzv.sk. Potrebujú k tomu rovnaké údaje, ako aj na overenie ODO-Passu. Sú nimi číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe.

Pripomeňme, že RPZV je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii. Do registra sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota odometra vozidla počas rôznych fáz prevádzky až do jeho vyradenia z evidencie. Tým sa eliminuje neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra a zaznamená transparentná história. Informácie do RZVP, ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, zasiela viac ako 2 200 štátnych aj súkromných subjektov.

Povinnosť prispievať do registra sa v súčasnosti vzťahuje na technické kontroly, emisné kontroly, kontroly originality ale aj na ministerstvo dopravy, policajný zbor, výrobcov a zástupcov výrobcov, servisy, autobazáre či dražobné spoločnosti. Prispievať do registra sú povinné aj poisťovne a leasingové spoločnosti, požičovne motorových vozidiel, a znalci v oblasti dopravy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stáčanie kilometrov #autobazár #Register prevádzkových záznamov vozidiel #RPZV
Články podľa značiek