Toto je 15 ‘hororových‘ jazdeniek poslednej dekády. Samé prémiovky!

Britský magazín Carwow vybral tie najmenej spoľahlivé autá za posledných desať rokov. Okrem vysokej frekvencie porúch ich spájajú aj astronomické náklady za opravy. Radšej sa im v bazároch vyhnite.

21.05.2020 06:00
debata (1)
Nie je nič horšie, ako keď sa časté poruchy... Foto: Schutterstock
Warranty Direct - poruchovosť motorov Nie je nič horšie, ako keď sa časté poruchy auta spoja s vysokými cenami opráv v servisoch danej značky. Občas sa to ale stáva. Carwow odhaľuje hriešnikov.

Auto má slúžiť vám a nie vy jemu. Lenže vždy to tak neplatí, rozhodne nie v týchto pätnástich prípadoch. Rebríček modelov zoradil britský magazín Carwow podľa frekvencie porúch a nákladnosti ich opráv. Vychádzal pritom z údajov poisťovne Warrany Wise, ktorá sa zaoberá poistením áut proti nečakaným poruchám po skončení garancie výrobcu. Takže si buďte istí, že nejde o nejaké subjektívne dojmy. Poisťovne dobre vedia, za čo platia, o to viac, o čo menej rady uhrádzajú šeky za opravy. Tieto ale boli naozaj mastné.

Aby nedošlo k náhodnému skresleniu, posudzoval Carwow len tie modely, ktoré boli zastúpené v štatistike Warranty Wise aspoň v sto exemplároch. Ich vek sa pohyboval od troch do desiatich rokov. To znamená, že sú stále aktuálnou ponukou pri kúpe auta z druhej ruky alebo v autobazároch. A ako to dopadlo? Medzi najmenej spoľahlivými a zároveň servisne najnákladnejšími autami sa to hemží nemeckými a britskými prémiovými modelmi. Neuniklo Audi, BMW, Mercedes-Benz ani Jaguar, Land Rover a Bentley.

Výnimkou sú len tri mainstreamové modely od Chevroletu, Fordu a prekvapujúco Mazdy. O to väčšia hanba, že ich nezachránila ani „výhoda“ nižších cien v servisoch v porovnaní s nemeckými značkami. Znamená to, že ich technické problémy sú naozaj rozsiahle a časté. A aj keď má každý rebríček svoje „muchy“, určite nepochybíte, ak pri hľadaní svojho jazdeného auta, týchto pätnásť vynecháte. Náklady za servis môžu totiž rýchlo zmraziť prvotnú radosť z naoko výhodnej kúpy.

1. Benetley Continental GT

Hriešne drahé 12-valcové kupé má chronické problémy s elektrickými systémami a motormi. Britsko-nemecká spolupráca sa v tomto prípade príliš nepodarila. Náklady za opravy sú pritom astronomické.

Bentley Continental GT Foto: Bentley
Bentley Continental GT Bentley Continental GT

2. Audi A7

Štvordverové kupé z Ingolstadtu je rozhodne krásne auto, ale platiť účty za opravy jeho prevodoviek by ste veru nechceli. Ale toto je vraj len špička ľadovca.
Audi A7 Sportback Foto: Audi
Audi A7 Sportback Audi A7 Sportback

3. BMW X6

Dynamické SUV-Coupé prvej generácie vyprázdni veľmi rýchlo vašu peňaženku za drahé opravy motorov a elektrických systémov. Emócie vyprchajú.
BMW X6 Foto: BMW
BMW X6 BMW X6

4. Porsche Cayenne

Porsche je síce synonymom kvality, ale rozhodne to neplatí o SUV Cayenne. Problémy má s elektroinšta­láciou a motormi. Koncernovú spojitosť s Audi teda nezaprie.
Porsche Cayenne Foto: Porsche
Porsche Cayenne Porsche Cayenne

5. Chevrolet Captiva

Dnes už nevyrábané mainstreamové SUV má síce v bazároch lákavú cenu, no čo ušetríte pri kúpe, preplatíte za drahú opravu alebo výmenu prevodovky.

Chevrolet Captiva Foto: Chevrolet
Chevrolet Captiva Chevrolet Captiva

6. Range Rover Sport

Britské prémiové SUV je síce nabité technológiami, ale nie príliš spoľahlivými. Trápi ho podvozok aj motory. Prémiovej pozícii zodpovedajú aj sadzby v servisoch.

Range Rover Sport Foto: Range Rover
Range Rover Sport Range Rover Sport

7. Jaguar XJ

Napriek pokročilému veku sa vlajkovej lodi Jaguaru nepodarilo odstrániť problémy s palivovým systémom a motormi. Tejto krásnej limuzíne sa radšej vyhnite.

Jaguar XJ Foto: Jaguar
Jaguar XJ Jaguar XJ

8. Audi Q7

Nemecké prémiové SUV prvej generácie potrápi majiteľov najmä automatickou prevodovkou. To veru nie je lacná záležitosť.

Audi Q7 Foto: Audi
Audi Q7 Audi Q7

9. Mazda CX-5

Konzervatívna japonská značka má dlhodobé problémy s koróziou, no v prípade tohto SUV sa k nim pridávajú aj problémy pod prednou kapotou.

Mazda CX-5 Foto: Mazda
Mazda CX-5 Mazda CX-5

10. Range Rover

Toto je najvyšší možný luxus, aký si môžete dopriať v teréne. Lenže účty za opravu podvozkov a motorov sú doslova nočnou morou majiteľov Range Roverov.

Range Rover Foto: Range Rover
Range Rover Range Rover

11. BMW X5

Rebríčku poruchovosti neušlo ani ďalšie nemecké prémiové SUV. Druhá generácia X5 totiž zlyháva v oblasti podvozkov a motorov.

BMW X5 Foto: BMW
BMW X5 BMW X5

12. Ford Galaxy

Jeden z mála mainstreamových modelov v rebríčku má chronické problémy s prevodovkou. Pre rodinný rozpočet tohto rodinného MPV to nie je dobrá správa.

Ford Galaxy Foto: Ford
Ford Galaxy Ford Galaxy

13. Mercedes-Benz GL

Ak ste si mysleli, že automobilka zo Stuttgartu má u Britov imunitu, ste na omyle. Mercedes-Benz prispel svojim obrovským, dnes už nevyrábaným SUV GL. Achillovou pätou tohto modelu boli elektrické systémy.

Mercedes-Benz GL Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GL Mercedes-Benz GL

14. BMW M4

Asi by ste to netipovali, ale táto mníchovská šelma má problémy najmä s brzdami. Tie v oblasti infotainmentu sú popritom malicherné.

BMW M4 Foto: BMW
BMW M4 BMW M4

15. Tesla S

Mnohí tvrda, že elektromobily sú jednoduchšie, a preto aj spoľahlivejšie. Lenže Tesla S dá zabrať vášmu účtu za opravy podvozkov a elektronických systémov.

Tesla S Foto: Tesla
Tesla S Tesla S

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť áut #Carwow #Warrany Wise
Články podľa značiek