Pozor! Chystá sa nové označovanie pneumatík

Od roku 2012 sme si zvykli na nové štítky, ktoré jednoduchou formou označujú vlastnosti pneumatík. K trom doterajším parametrom pribudnú dva ďalšie.

28.05.2020 06:00
debata (2)
Už dnes máme k dispozícii štítky na... Foto: Continental
Pneumatiky - označovanie Už dnes máme k dispozícii štítky na pneumatikách, ktoré nás informujú o ich valivom odpore, priľnavosti za mokra a o ich hlučnosti. V budúcnosti pribudnú k povinným údajom ďalšie.

Štítky na pneumatikách nás od roku 2012 informujú o troch základných parametroch pneumatík. Podľa označenia môžu tak spotrebitelia veľmi jednoduchou formou porovnať jednotlivé pneumatiky z hľadiska ich palivovej úspornosti, hlučnosti a priľnavosti na vode. Čoskoro pribudnú k označovaným vlastnostiam dve ďalšie. Na novom nariadení sa dohodli poslanci európskeho parlamentu so zástupcami Európskej rady.

Nové štítky budú obsahovať aj informácie o priľnavosti pneumatík na snehu a ľade a tiež informáciu o ich životnosti a odere. To znamená, že spotrebitelia sa dozvedia, ako sa pneumatika správa v zimných podmienkach a tiež jej priemerný kilometrový výkon. Keďže životnosť pneumatík ovplyvňuje mnoho faktorov, ako typ vozidla, výkon, hmotnosť a mnohé ďalšie, bude údaj orientačný. Uvádzať sa začne po tom, čo bude k dispozícii vhodná metodika testov.

O čom nás informujú štítky na pneumatikách? Foto: Continental
Pneumatiky - označovanie O čom nás informujú štítky na pneumatikách?

Európska únia si od nového označovania sľubuje ľahšiu orientáciu spotrebiteľov pri výbere pneumatík. „Aktualizované označovanie pneumatík je jednoduchým, ale zároveň účinným nástrojom, ktorý podporou zmien v spotrebiteľskom správaní prispieva k bezpečnejšej a ekologickej mobilite. Toto nariadenie zaistí, že spotrebitelia dostanú pri výbere pneumatík jasné a porovnateľné informácie,‟ uviedla spravodajkyňa Henna Virkkunen.

Text nariadenia schválený Európskym parlamentom musí ešte formálne odobriť Rada (ministrov) EÚ. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť 1. mája 2021 a nahradia pôvodné, ktoré boli zavedené v roku 2009. Podľa Európskej komisie povedie nové označovanie aj k zníženiu emisií oxidu uhličitého o 10 miliónov ton a tiež k výraznému znižovaniu produkcie mikroplastov, ktoré vznikajú oderom pneumatík. Pneumatiky sú totiž ich najväčším zdrojom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #označenie pneumatík #štítky na pneumatikách
Články podľa značiek