Chystáte sa autom na ‘koronadovolenku‘? Tu je 10 rád ako sa nenakaziť

Slovensko otvorilo hranice s viacerými štátmi. A tak tu máme opäť otázku, či stráviť dovolenku doma alebo v zahraničí. Epidemiológovia síce odporúčajú nevycestovať, ale „slovenské more“ v Chorvátsku je pre mnohých príliš lákavé. Ak sa už rozhodnete akokoľvek, nezabúdajte, že koronakríza sa ešte neskončila. Tu je zopár tipov pre tých, ktorí svojím autom Slovensko predsa len opustia.

26.06.2020 06:00
debata (2)
Pri tohtoročnej vytúženej dovolenke... Foto: Škoda-Auto
Autom na dovolenku Pri tohtoročnej vytúženej dovolenke nezabúdajte, že koronakríza ešte nepominula. Preto treba dodržiavať niektoré pravidlá.

Aj keď sa zdá, že koronakríza je už za nami, obzvlášť pri cestovaní do zahraničia by každý z nás mal byť zodpovedný a obozretný. Odborníci upozorňujú, že potenciálna druhá vlna koronakrízy by mohla doraziť na Slovensko práve spoza hraníc. Preto by sme mali dbať na dôkladnú prípravu auta, v ktorom strávime dlhé hodiny. Podstatná je nielen technická kontrola, aby ste nestrácali čas kdesi v servise, čím sa vystavujete ďalším zbytočným interakciám, ale aj dezinfekcia vozidla.

1. Skontrolujte stav vozidla, najlepšie v servise

Autom na dovolenku Foto: Škoda-Auto
Autom na dovolenku Autom na dovolenku

Oranžová či červená kontrolka signalizujúca poruchu vám môžu výrazne skomplikovať cestu. Myslite na to vopred. Aj laickou prehliadkou dokážete odhaliť viaceré nedostatky. Odporúčame skontrolovať hladinu motorového oleja a chladiacej kvapaliny, stav brzdových platničiek a kotúčov, termín najbližšej návštevy servisu či tlak v pneumatikách. Najjednoduchšie je však všetky tieto úkony pred dovolenkou zveriť do rúk servisu. Budete mať istotu, že auto je naozaj pripravené na dlhú cestu. V autorizovanom servise vám navyše vydezinfikujú interiér ozónom či doplnia chladiacu kvapalinu klimatizácie.

2. Dezinfikujte interiér vozidla

Kronavírus - dezinfekcia vozidla Foto: Škoda-Auto
Kronavírus - dezinfekcia vozidla Kronavírus - dezinfekcia vozidla

Kľučky, volant, stredový tunel, tlačidlá – toho všetkého sa počas cesty na dovolenku budete dotýkať najčastejšie. Preto, pokiaľ možno, pred cestou i počas prestávok dezinfikujte predovšetkým tieto plochy. Pri čistení citlivých materiálov, najmä kože, používajte vhodné prípravky, aby ste ich nepoškodili. Proti koronavírusu zaberá najmenej sedemdesiat percentný roztok alkoholu, napríklad isopropylalkohol neublíži žiadnemu z bežných povrchov vo vozidle. V žiadnom prípade nepoužívajte peroxid vodíka. Vhodné je dať interiér auta vydezinfikovať pred aj po ceste ozónom.

3. Dezinfikujte klimatizáciu

Ak ste sa už rozhodli dať si vydezinfikovať auto profesionálom, vydezinfikujte aj klimatizáciu, ktorú budete v letných horúčavách potrebovať. Ak to nestihnete absolvovať v servise, môžete použiť špeciálny sprej na domáce čistenie klimatizácie a ventilačného systému vozidla.

4. Pripravte si doklady, dezinfekciu aj rukavice

Aj keď do mnohých krajín nie je potrebné mať čerstvý negatívny test na koronavírus, nezabudnite na dôležité veci. Okrem občianskeho preukazu alebo pasu a európskej zdravotnej kartičky si pribaľte dezinfekčný prostriedok, ochranné rukavice a sadu rúšok, ktoré okrem Slovenska vyžadujú pri vstupe do vnútorných priestorov zatiaľ v každej krajine. Odporúčame vziať si so sebou extra pár rúšok v prípade, ak by sa poškodili alebo ich nebolo možné oprať a dezinfikovať.

5. Tankujte vždy plnú nádrž

Tankovanie - USA Foto: carsforsale.com
Tankovanie - USA Tankovanie - USA

Pred cestou a na dovolenkovej ceste natankujte, pokiaľ možno, vždy doplna. Minimalizujte tým zastávky na čerpacích staniciach, kde sa zdržiava veľa ľudí a denne sa premelú stovky až tisícky turistov. Čím menej zastávok na verejných miestach, tým menšie je riziko nákazy koronavírusom. Pred tankovaním si natiahnite ochranné rukavice a po zaplatení, než nastúpite do vozidla, si dezinfikujte ruky dezinfekčným prostriedkom.

6. Zastavujte radšej na menších parkoviskách

Autom na dovolenku Foto: Škoda-Auto
Autom na dovolenku Autom na dovolenku

Ak potrebujete zastaviť, aby ste si oddýchli, doplnili energiu či odskočili na toaletu, zastavte radšej na menších, menej frekventovaných parkoviskách a zdržiavajte sa čo najviac na otvorenom priestranstve.

7. Nechajte asistentov, aby vám pomohli

Bosch - brzdový asistent Foto: Bosch
Bosch - brzdový asistent Bosch - brzdový asistent

Vieme, že nie každému vyhovuje, ak mu auto „hovorí“ do šoférovania. No pri dlhých cestách na dovolenku vám asistenčné systémy môžu uľahčiť mnoho situácií. Nevypínajte preto asistentov na udržiavanie v jazdných prúdoch, upozornenie na nedobrovoľné opustenie jazdného prúdu, detekciu slepých uhlov zrkadiel či ďalšie. Využívajte tiež tempomat, najlepšie adaptívny a automatické prepínanie svetiel. Pri dlhých cestách sa znižuje koncentrácia, takže upozornenia vám prídu vhod. Občas môžu odvádzať pozornosť od riadenia aj deti či hádka v aute. Vtedy za vás „rozmýšľa“ elektronika.

8. Trasu si naplánujte vopred

Autom na dovolenku Foto: Škoda-Auto
Autom na dovolenku Autom na dovolenku

Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému blúdeniu po cestách, ktoré zväčša vôbec nepoznáte, naplánujte si trasu vopred. Ak máte navigáciu, neváhajte ju využiť. Do najmodernejších infotainmentov môžete doma navolenú trasu v smartfóne nahrať priamo do navigácie auta. Vrátane detailov, ako sú parkoviská či zaujímavé miesta. Zároveň môžete deťom nahrať rozprávky, ktoré im spríjemnia dlhú cestu k moru. USB konektory vo vozidle umožňujú nabíjať a pohodlne sledovať aj viacej zariadení súčasne. Navyše, vodič môže mať všetko, čo sa púšťa v aute, plne pod kontrolou zo svojho miesta.

9. Dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť

Či už máte vozidlo vybavené varovnými systémami alebo nie, nezabudnite, že najlepšou prevenciou proti zrážkam, je dodržiavať bezpečnú vzdialenosť. O čo je odstup väčší, o to viac času máte na správnu reakciu. V čase koronakrízy však dodržujte aj odstup od ľudí, či je to na parkoviskách, čerpacích staniciach alebo v obchodoch.

10. Nezabudnite si číslo na asistenčnú službu

Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným, no niekedy ani to nestačí. Každému z nás sa môže na ceste prihodiť nejaká nepredvídateľná udalosť, či už je to nehoda alebo náhle zdravotné komplikácie niektorého z pasažierov. Je preto nevyhnutné mať vždy po ruke číslo na asistenčnú službu, ktorá pomôže v núdzi. ZDROJ: Škoda Auto Slovensko

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #auto #dezinfekcia #pandémia #koronakríza
Články podľa značiek