Zelená karta o poistení vozidla môže byť od júla aj v bielo-čiernej farbe

Medzinárodná karta automobilového poistenia, tzv. zelená karta, môže byť od 1. júla aj v bielej farbe s čiernou potlačou. Potvrdzuje to na svojej webovej stránke Slovenská kancelária poisťovateľov.

02.07.2020 14:15
debata

Kancelária upozornila motoristov, že od júla môžu od svojej poisťovne dostať túto kartu buď v zelenej, alebo v bielo-čiernej farbe. Zmena sa týka všetkých zelených kariet, ktoré sú účinné od 1. júla tohto roka. „Keď sa budete v Slovenskej republike alebo v zahraničí preukazovať ‚zelenou kartou‘, ktorá je potvrdením, že na vaše vozidlo je uzatvorené povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, je dovolené, aby karta bola od 1. júla 2020 v zelenej farbe alebo bielo-čiernej farbe,“ ozrejmila kancelária poisťovateľov.

Ministerstvo financií (MF) SR uviedlo, že zmena formátu tejto karty nie je v dôsledku zmeny v slovenskej legislatíve. „Fungovanie systému zelenej karty je upravené internými pravidlami schválenými Valným zhromaždením Rady kancelárií. Slovenskú republiku v uvedenom systéme zastupuje Slovenská kancelária poisťovateľov,“ priblížil tlačový odbor rezortu financií. Náležitosti zelenej karty na území Slovenska teda zastrešuje Slovenská kancelária poisťovateľov.

Hlavný zmysel prechodu na bielo-čierny formát je podľa poisťovne Uniqa to, že tlačenie na zelený papier obmedzuje digitalizované riešenia, vytvára náklady na papier a zaťažuje životné prostredie. Na zmenený formát sa má postupne prejsť počas prechodného obdobia, ktoré má trvať rok. „Kvôli zásobe predtlačených formátov v zelenej farbe Uniqa využije možnosť prechodného obdobia, kedy bude klientom vydávať oba varianty kariet, pričom rozhodujúci bude dátum začiatku platnosti poistenia,“ skonštatoval riaditeľ oddelenia poistenia motorových vozidiel Uniqa Július Baláž.

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #zelená karta
Články podľa značiek