Autom do Bulharska sa ísť oplatí. Chýba už len 50 km diaľnic

Pamätáte sa ešte na socialistické dovolenky v Bulharsku? Rodiny tam cestovali zväčša autom, čo si vyžadovalo veľké prípravy, dva dni cesty a riadnu dávku trpezlivosti. Dnes to zvládnete komfortne približne za 15 hodín. A takmer výlučne po rýchlostných komunikáciách. Nemajte z toho obavy.

18.07.2020 07:00
debata (27)
Spoločnosť na ceste do Bulharska nám robila... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Spoločnosť na ceste do Bulharska nám robila nová Škoda Octavia 2,0 TDI (110 kW). Jej redakčný test uverejníme 25. 7. Aby sme vás navnadili spomeňme, že trasu dlhú takmer 3 000 km zvládla s priemernou spotrebou 4,9 litra na 100 km. Naložená a v plnom tempe. Až je na mieste otázka, na čo sú nám vlastne hybridy?

Bulharsko síce od 6. júla vypadlo zo zoznamu tzv. zelených krajín, ktoré sa z hľadiska šírenia koronavírusu považujú za bezpečné, no my sme cestu k Čiernemu moru zvládli ešte predtým. Dnes je, samozrejme, na zváženie, či do Bulharska vôbec vycestovať, lenže situácia sa každý deň mení, takže nie je vylúčené, že ak sa Bulharom podarí nákazu udržať na uzde, nakoniec sa na bulharské pláže predsa len vyberiete. Ísť tam autom sa nepochybne vyplatí. Cez sezónu je to pre rodinu lacnejšie ako letieť. Bulharsko má navyše ešte stále časti pobrežia, ktoré neovládli developeri a hotelové spoločnosti. Ak však priletíte lietadlom, nemáte šancu sa k nim dostať, ostanete odkázaní na turistické centrá s mnohými radmi slnečníkov, za ktoré sa, ako inak, platí.

Auto vás v Bulharsku urobí slobodnými. Stačí si pozrieť satelitné mapy na Google Earth a nájsť si najbližšie pieskové pláže, ktoré nemusia byť od vás ďalej ako desať kilometrov. Napríklad pláže Duni neďaleko Sozopolu či pri Byale. Koncentrácia ľudí je tu minimálna. Môže sa stať, že tí najbližší budú od vás 50 či 100 metrov, alebo budete na pláži dokonca sami, kým iní turisti uviaznu v preplnených letoviskách. To je komfort, ktorý už nezažijete počas sezóny v krajinách s dokonale vybudovaným turistickým priemyslom, akými sú Chorvátsko, Španielsko či Taliansko. Bulharsko vám ešte stále dokáže ponúknuť takúto intimitu aj uprostred sezóny. A do kariet vám tento rok budú hrať aj nízke ceny palív.

Nechoďte v piatok ani v nedeľu

Na prvý pohľad pôsobí tých približne 1 400 km k pobrežiu Čierneho mora naozaj odstrašujúco, ale verte, že s minulosťou sa to porovnať nedá. Zabudnite na úmorné dvojdňové či trojdňové cestovanie, ktoré majú mnohí v pamäti ešte z čias socializmu či z deväťdesiatych rokov. Dnes trvá cesta z Bratislavy do Burgasu či Varny približne 15 hodín a takmer celú ju absolvujete po rýchlostných komunikáciách. Až sa pýtate, ako je možné, že podstatne chudobnejšie krajiny, ako je tá naša, dokázali vybudovať diaľnice v takom rozsahu. Najrýchlejšia cesta je jednoznačne cez Srbsko. To aj napriek tomu, že nepatrí do Európskej únie, čo znamená kontrolovaný prechod cez maďarsko-srbské a následne srbsko-maďarské hranice. Cesta cez Rumunsko by bola síce kratšia, ale trvala by aj o šesť hodín dlhšie. Rumuni totiž nemajú diaľnice.

Najrýchlejšia tarsa k Čiernemu moru je cez... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Najrýchlejšia tarsa k Čiernemu moru je cez jednoznačne cez Maďarsko s Srbsko. Rumuni totiž stále nemajú dokončené diaľnice.
Trasa do Burgasu
Poloha počet km približný čas jazdy
Bratislava (hraničný prechod Rajka) 0 km  
Budapešť 180 km 1h 45min
Röszke-Horgoš (prechod HU-SRB) 340 km 3h 15min
Belehhrad 560 km 6h 40min
Niš 830 km 9h 0min
Kalotina (prechod SRB-BG) 870 km 10h
Sofia 935 km 11h
Burgas 1 350 km 15h

Najlepšie je necestovať v piatok a v nedeľu, keď sa striedajú turnusy. Ak môžete, vyberte si iné dni. My sme vyrážali z Bratislavy vo štvrtok. Za maďarskú elektronickú diaľničnú známku s platnosťou jeden mesiac sme platili 18 eur. Kúpiť si ju môžete na hraničnom priechode, čerpacích staniciach alebo ešte pred cestou cez internet, čo je najpohodlnejšie. Týždenná sa vám pri ceste do Bulharska jednoducho nevyplatí. Z Rajky je to na maďarsko-srbský priechod Röszke-Horgoš 340 km. Ak vyrazíte v správny čas, aby ste sa vyhli dopravnej špičke v Budapešti, a odbočíte správne na obchvat M0, aby ste sa dostali na diaľnicu M5, budete na hraniciach za tri a pol hodiny. Maďarské komunikácie sú komfortné, s množstvom čerpacích staníc a odpočívadiel.

Najviac času stratíte počas cesty na hraničných... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Najviac času stratíte počas cesty na hraničných priechodoch. Preto je dobré necestovať v piatok ani v nedeľu.

My sme mali trochu smolu, keďže pred Budapešťou sú dlhé úseky v rekonštrukcii a na obchvate M0 došlo k havárii. Niekoľkokilometrová kolóna nás stála viac ako hodinu. No nakoniec sa nám to vrátilo v dobrom, pretože do Srbska sme prichádzali v podvečerných hodinách, keď už ustal najväčší nápor. Čo sme stratili v Budapešti, dohnali sme tam. Pri kontrole sme strávili len hodinu, podstatne menej, ako by to bolo doobeda, nehovoriac o najvyťaženejšom piatku či sobote. So vstupom nerobili Srbi napriek koronavírusu žiadne problémy. Potom sa vám už otvorí komfortná cesta cez Srbsko. Smerujete diaľnicou A1 na Belehrad.

V Srbsku pribudli diaľnice

Kvalita povrchu srbských diaľnic sa síce nedá porovnať s tými maďarskými, no využiť povolenú stotridsiatku nie je problém. Problém nie je ani s odpočinkom. Srbi majú extrémne hustú sieť čerpačiek a odpočívadiel, takmer každých 10 kilometrov. S diaľničnými známkami si lámať hlavu nemusíte. Srbsko má mýtny systém. Pokiaľ tranzitujete, platiť budete iba dvakrát. Prvý raz pred Belehradom, ktorý je od maďarských hraníc približne 180 km, takže ste tam za hodinu a pol. Stáť vás to bude 5,45 €. Cez Belehrad prejdete bez problémov, diaľnica A1 ho totiž križuje. Potom pokračujete smerom na Niš. Tu kdesi budete tankovať, pretože v nádrži po prejdení 700 kilometrov už veľa paliva nezostane. Ceny palív sú v Srbsku podobné ako u nás. Aj za benzín či naftu zaplatíte len niečo vyše eura.

Kým Maďarsko a Bulharsko používajú elektronické... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Kým Maďarsko a Bulharsko používajú elektronické diaľničné známky, v Srbsku budete prechádzať mýtnicami. Na dvoch si vezmete lístok a na dvoch budete platiť. Môžete platiť v hotovosti aj platobnými kartami. Srbi vám dokonca vydajú v eurách.
Maďarsko – elektronická známka
Platnosť 10 dní Mesiac Rok Rok (župná)
Cena 3 500,00 HUF (10,59 €) 4 780,00 HUF (14,46 €) 42 980,00 HUF (130,00 €) 5 000 HUF (15,13 €)

Srbsko – mýtny systém

Úsek cena
Röszke-Horgoš (maďarsko-srbský priechod) – Belehrad 5,45 €
Belehrad – Kalotina – Gradina (srbsko-bulharský priechod) 11,0 €

Bulharsko – elektronická známka

Platnosť 7 dní mesiac 3 mesiace Rok
Cena 8,00 € 15,00 € 28,00 € 50,00 € (34,00 €)

Netankujte však zbytočne veľa. Len toľko, aby ste priši do Bulharska, kde sú ceny jednoznačne najnižšie. Skvelou správou je, že Srbsko prejdete kompletne rýchlostnými komunikáciami. Srbi totiž tento rok otvorili posledný, asi 50-kilometrový úsek diaľnice z Nišu až na srbsko-maďarský hraničný priechod Kalotina-Gradina. Takže Srbsko máte za sebou po štyroch hodinách a na tachometri už 860 km. Nový úsek obsahuje aj niekoľko kratších tunelov. Tesne pred hranicami zaplatíte na mýtnici ďalších 11 eur. Jednosmerný prejazd Srbskom vás teda vyjde spolu 16,45 eura. Platiť môžete v hotovosti aj platobnými či debetnými kartami. Ak platíte eurami, Srbi vám v eurách aj vydajú. No najkomfortnejšia je jednoznačne karta.

Cestu výrazne zrýchlil dokončený úsek srbskej... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Cestu výrazne zrýchlil dokončený úsek srbskej diaľnice medzi mestom Niš a srbsko-bulharským hraničným priechodom Kalotina–Gradina.

Dokončená diaľnica vás však oberie o čarovný úsek starej cesty v kaňone rieky Nišava, plný nádherných tunelov a polotunelov vytesaných do úbočí. Lenže na takej dlhej ceste je lepšie získať čas. Nestratili sme ho ani na srbsko-bulharskom priechode. Colníci nerobili so vstupom do krajiny žiadne problémy. Strávili sme tu len 30 minút aj s nákupom elektronickej týždennej diaľničnej známky za 17 leva, čo je asi 8,50 eura. Bolo však už dvanásť hodín v noci. Cez deň je situácia pravdepodobne komplikovanejšia. V okienku sme mohli platiť iba „cash“, aspoň že v európskej mene. Nálepku si rozhodne kúpte, potrebujete ju totiž nielen na diaľniciach, ale aj na niektorých cestách I. a dokonca II. triedy. Platí to aj pre úsek z hraníc do Sofie, čo je približne 50 km. Bulharskí policajti si turistov práve tu radi „vychutnajú“.

Aj Bulhari finišujú s diaľnicou

Cesta z Kalotiny do Sofie je pritom jediným úsekom bez rýchlostnej komunikácie, no Bulhari na výstavbe usilovne pracujú. O to nižšia je však rýchlosť, pretože sa strieda stará komunikácia s rozostavanými úsekmi štvorprúdovej cesty. Niektoré časti sú už otvorené v polovičnom profile. I tak je na nich povolená maximálna rýchlosť 50 km/h. Do Sofie preto dorazíte asi za hodinu. K pobrežiu je to ešte 500 km. Ak ste dvaja šoféri, môžete absolvovať cestu bez prespania, no my sme sa rozhodli prenocovať. Dostať sa do postele nie je ťažké aj bez plánovania. Už pred Sofiou lemujú cestu malé hotely, nocľah stojí pre dve osoby 30 eur. Hľadať nocľah priamo v Sofii nie je príliš múdre, pretože zbytočne zájdete do tejto veľkej metropoly.

K Čiernemu moru cestujete už len po... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 K Čiernemu moru cestujete už len po diaľniciach. Výnimkou je úsek medzi srbsko-bulharským priechodom Kalotina–Gradina a Sofiou dlhý približne 50 kilometrov. No aj tu už Bulhari usilovne pracujú na výstavbe rýchlostnej komunikácie, ktorá by mohla byť dokončená na budúci rok.

Lepšie je využiť kompletne dokončený obchvat, ktorý vás privedie na pokračujúcu rýchlostnú komunikáciu A1, smerujúcu až k pobrežiu. Aj tu sú motely, najbližší približne 50 km za Sofiou. Dostať sa až sem na „jeden záťah“ a prespať až tu znamená, že na druhý deň vás už nečaká žiaden stres s hranicami ani prípadné zápchy na obchvate. Máte pred sebou už len asi 450 km po poloprázdnych „diaľniciach“. Úvodzovky sme použili schválne, pretože kvalita A1 je naozaj mizerná, no pánboh zaplať aj za ňu. Povrch je často opravovaný asfaltovými záplatami alebo enormne drsný. Takže aj povolená maximálna rýchlosť 120 km/h je niekedy priveľa. Asi 200 km za Sofiou narazíte na 40-kilometrový úsek, ktorý vyzerá síce naoko veľmi dobre, no pravdepodobne ide o zlú rekonštrukciu. Pripadáte si ako na „betónke“, nápravy auta dostanú zabrať. Aj preto je tu maximálka po celú dĺžku znížená na 90 km/h!

Ceny palív v Bulharsku sú tento rok doslova... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Ceny palív v Bulharsku sú tento rok doslova čarovné. Za benzín aj naftu zaplatíte menej ako jedno euro. Dokonca aj na najdrahších čerpacích staniciach. Benzín je lacnejší ako nafta.
Ceny pohonných hmôt
Krajina Benzín 95 Nafta
Maďarsko 0,97 € 1,00 €
Srbsko 1,05 € 1,12 €
Bulharsko 0,86 € 0,89 €

Cesta je navyše dosť fádna, drobné zastávky prídu vhod. A potrebovať ich bude aj vaše auto. Sieť čerpacích staníc nie je síce taká hustá ako v Srbsku či Maďarsku, no málo ich nie je, a navyše potešia cenami palív. Benzín tu stojí len 1,79 leva (0,92 €) a nafta 1,84 leva (0,94 €). Mimo diaľnic sú ceny ešte nižšie. Najlacnejšie sme tankovali liter nafty za 1,71 leva (0,87 €). To sú ceny snov, ktoré hovoria v prospech cesty autom do Bulharska. Potom už netrvá dlho a ste v Burgase, kde sa cesta rozdeľuje na sever smerom na Slnečné pobrežie a Pomorie, alebo na juh k Sozopolu, Primorska či k Achtopolu. My sme smerovali do Sozopolu. Čistý čas jazdy trval 15 hodín. Samozrejme, so zastávkami, s tankovaním a čakaním na hraniciach to bolo približne o tri viac. No oplatilo sa to.

A rýchlo na pláž!

Bulharsko vás privíta podstatne nižšími cenami ubytovania aj stravovania. Neporovnateľne nižšími ako v Chorvátsku, Taliansku či v Španielsku. Navyše na pobreží vyrástli aj veľké nákupné reťazce ako Lidl, kde sú ceny identické so slovenskými alebo nižšie. Takže ak bývate v štúdiu či apartmáne s kuchynkou, strava nie je naozaj problém. O to viac, že ste v Bulharsku autom a môžete si ísť urobiť veľký nákup. S parkovaním je, pochopiteľne, problém, ak nemáte dohodnuté parkovacie miesto s vaším ubytovacím zariadením. Ceny za túto službu však nie sú vysoké. My sme za celodenné parkovanie na parkovisku v Sozopole platili šesť leva, teda približne tri eurá, čo nikoho nezruinuje. Navyše máte väčší pocit bezpečia, ak vaše auto nestojí kdesi na ulici.

Kvalita bulharskej diaľnice A1 je mizerná.... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Kvalita bulharskej diaľnice A1 je mizerná. Stretne sa tu s extrémne drsným povrchom či úplne zdeformovaným podložím vozovky. Aj tak však cestu k Čiernemu moru urýchľuje.

Báť sa teda cesty autom k Čiernemu moru naozaj nemusíte. Otázkou ostáva, či sa Bulharom podarí zastaviť šírenie koronavírusovej nákazy. Je pravda, že zďaleka nie sú v nosení rúšok takí disciplinovaní ako Slováci. Riziká ignorujú. Bezpečne sa budete cítiť jedine na pláži a v potravinových reťazcoch, kde sa epidemiologické pravidlá dodržiavajú viac ako na ulici, v malých obchodoch či reštauráciách. Ani sa nemožno čudovať, že počas dvoch týždňov vypadlo Bulharsko zo „zelených krajín“. Vracali sme sa už s vedomím, že pôjdeme do domácej karantény. Škoda, pretože cesta späť bola ešte rýchlejšia. Zvládli sme ju na jeden raz bez prespania za 16 hodín aj s krátkymi zastávkami a čakaním na hraniciach.

Takéto krásne a poloprázdne pláže budú pre vás... Foto: Tomáš Andrejčák
Bulharsko - 2020 Takéto krásne a poloprázdne pláže budú pre vás počas letnej turistickej sezóny dostupné, len ak sa rozhodnete ísť do Bulharska autom. Inak ostanete odkázaní na preplnené letoviská. Stojí to za zváženie.

Rozhodli sme sa vyraziť v sobotu na obed, čo znamenalo takmer prázdne cesty a malé zdržania pri výstupe a vstupe do Európskej únie. S tranzitom cez Srbsko nerobila hraničná polícia vo večerných hodinách a v noci žiadne problémy. Dobrá rada na záver: nezabudnite opäť natankovať lacnú naftu či benzín tesne pred vstupom do Srbska. A nezabudnite, že v Bulharsku si musíte pred štartom kúpiť opäť elektronickú diaľničnú známku. V Srbsku budete platiť mýto a v Maďarsku vám bude stále platiť známka, ktorú ste si kúpili ešte pred odchodom zo Slovenska. Ak by ste sa už cítili v závere 1 400 km trasy unavení a nechceli riskovať, prespať môžete v Maďarsku. Aj tu sú totiž na diaľniciach v rámci čerpacích staníc motely.

Bulharsko - 2020
Bulharsko - 2020
+27Bulharsko - 2020

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #Bulharsko #dovolenka v Bulharsku #autom do Bulharska
Články podľa značiek