Budú autá lacnejšie? Tie zánovné za rok zdraželi o 7300 eur!

O čo viac padá predaj nových áut, o to väčší záujem je po koronakríze o tie jazdené. Tomu zodpovedá aj nečakaný rast cien. Zvlášť sa to týka málo jazdených, takzvaných zánovných vozidiel. Vyplýva to z monitoringu dát spoločnosti AAA Auto.

20.07.2020 06:00
debata (8)
Málo jazdené autá s vekom do dvoch rokov sú... Foto: PR servis
AAA Auto, PR článok, nepoužívať Málo jazdené autá s vekom do dvoch rokov sú veľmi vyhľadávané. Aj preto ich ceny v inzerátoch rastú.

Situácia na trhu zánovných vozidiel je aj napriek problémom spôsobených s koronavírusom stabilná. Množstvo vozidiel v ponuke inzertných webov na Slovensku za prvý polrok je prakticky zhodné s rovnakým obdobím minulého roka. Za šesť mesiacov tohto roku sa na trhu ponúkalo 20 709 zánovných áut s priemerným vekom 1,9 roka a s najčastejším nájazdom 22 500 kilometrov. Ich cena však oproti minulému roku narástla o 7 300 eur – na priemerných 25 930 eur. Vyplýva to z kontinuálneho monitoringu trhu ojazdených áut spoločnosťou AAA Auto.

„Zánovné ojazdené vozidlá sú pre tuzemskú klientelu stále veľmi atraktívne a ani pandémia ich popularitu nezmenila. Ekonomické výhody takmer nových áut sú nesporné. Pri bežných značkách a modeloch sa úspora pohybuje medzi 20 až 30 percentami. Pri prémiových a luxusných značkách nie je výnimkou cena nižšia aj o 50 % v porovnaní s ich pôvodnou hodnotou. Pritom ide spravidla o vozidlá, ktoré budú ešte niekoľko rokov kryté zárukou výrobcu, čo znamená nižšie riziká a nižšie servisné náklady ako pri starších a dlhšie používaných autách,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA Auto.

Najväčšia ponuka mladých ojazdených vozidiel je štandardne v Bratislavskom, Žilinskom kraji a Nitrianskom kraji. Najmenej ich, naopak, ľudia ponúkajú v Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Takmer 41 % inzerovaných vozidiel je s benzínovými motormi a necelých 52 % pripadá na dieselové agregáty. Zvyšok predstavujú alternatívne pohony, ktorých v posledných rokoch pribúda. Ako príklad môžeme uviesť, že pri hybridných modeloch sa oproti vlaňajšiemu prvému polroku ponuka rozšírila o 201 vozidiel na tohtoročných 462.

Plne elektrických modelov predajcovia ponúkali 210 kusov, teda o 78 viac v medziročnom porovnaní. Mierne však klesla ponuka áut na LPG a CNG. Na poli zánovných áut vystriedal na prvej priečke Mercedes mladoboleslavskú Škodu, s podielom viac ako 17 % ponúkaných vozidiel. Za Mercedesom teda nasleduje Škoda, potom BMW, Volkswagen a päticu najviac inzerovaných vozidiel uzatvára Audi, ktoré bolo vlani až na ôsmej pozícii. Medzi desiatimi najviac ponúkanými modelmi sú až štyri z dielne automobilky Škoda.

ZDROJ: AAA Auto

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #AAA auto
Články podľa značiek