iSeeCars: Najviac prerobíte na elektromobiloch. Po troch rokoch až 59,2 %

Elektromobily strácajú s pribúdajúcimi rokmi na hodnote viac ako bežné autá. Výnimkou je len Tesla. Tá si dokonca vedie lepšie ako autá s konvenčným pohonom.

22.07.2020 06:00
debata (10)
Elektrický kompaktný sedan Tesla 3 patrí medzi... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Elektrický kompaktný sedan Tesla 3 patrí medzi najlepších „držiakov hodnoty“. Nielen medzi elektromobilmi, ale všeobecne.

Rozdiel medzi cenou, za ktorú auto kúpite a za ktorú ho po rokoch predáte, je najväčšou „daňou“ za individuálnu mobilitu. Táto strata je totiž vyššia ako náklady za palivo, servis alebo poistenie. Preto je dobré už pri výbere značky a auta mať prehľad o tom, ako si daný model drží cenu na trhu ojazdených áut. Rozdiely môžu byť naozaj dramatické. Ešte viac ale riskujete, ak sa rozhodnete pre elektromobil. Obavy zo znižovania kapacity akumulátorov tlačia totiž ceny ojazdených elektrických áut prudko nadol. A to nielen percentuálne.

Práve na stratu hodnoty sa pozrel jeden z najväčších amerických internetových vyhľadávačov iSeeCars. Zosumarizoval výsledky predajov 6,9 milióna ojazdených vozidiel s vekom tri roky, aby odhalil, ktoré sú na tom z hľadiska straty hodnoty najlepšie a ktoré najhoršie. Zistil, že kým hodnota áut s konvenčným pohonom klesne po troch rokoch priemerne o 39,1 %, pri elektromobiloch je to až 59,2 %! Keď si predstavíte, že ceny elektromobilov sú podstatne vyššie ako ceny bežných áut, idú straty do desiatok tisíc dolárov.

Úplne najväčšiu stratu medzi elektromobilmi zaznamenalo BMW i3. Za tri roky vám „ukradne“ 60,4 % zo sumy, ktorú ste zaň zaplatili. Nasleduje Nissan Leaf so starou 60,2 %, tesne pred Kiou Soul, ktorej cena padne „len“ o 58,7 %. Sú tu však výnimky a súvisia s automobilkou Tesla. Zdá sa, že priam fanatické zbožňovanie amerických elektromobilov zo strany ich priaznivcov má pozitívny vplyv na stabilizáciu cien. Na Tesle S prerobíte za tri roky iba 36,3 a na SUV X 33,9 %. To je lepšie než celkový priemer bez ohľadu na druh pohonu.

No a potom je tu absolútna rarita v podobe Tesly 3, ktorá sa po troch rokoch predáva za 89,8 % pôvodnej ceny, čo znamená, že stratí len 10,2 % hodnoty. To je päťkrát lepší výsledok v porovnaní s priemerom elektromobilov, a čo je naozaj udivujúce, trikrát lepší ako priemer celého trojročného vozového parku. Dôvodom je neutíchajúci dopyt po tomto elektrickom sedane Tesly. Hoci rozhodne nepatrí medzi lacné autá, jej vlastníctvo môže byť výhodnejšie ako vlastníctvo klasickej konkurencie, nehovoriac o tej prémiovej.

Strata hodnoty elektromobilov po troch rokoch

Model Strata
Tesla 3 – 10,2 %
Tesla X – 33,9 %
Tesla S – 36,3
Priemer konvenčných áut – 39,1 %
Kia Soul – 58,7 %
Priemer elektromobilov – 59,2 %
Nissan Leaf – 64,2 %
BMW i3 – 64,4 %

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Tesla
Články podľa značiek