Zbytočné nálepky o STK zmiznú z okien áut až o rok. Dôvod neuhádnete

Od prvého júna tohto roku mali byť nálepky, ktoré potvrdzujú absolvovanie emisnej a technickej kontroly, minulosťou. Nestane sa tak z pomerne absurdného dôvodu. Počkať si budeme musieť ešte rok.

24.07.2020 04:00
debata (65)

[* img=„513427“ | popisok=„Nálepky o absolvovaní emisnej a technickej kontroly sú dnes úplne zbytočné. Napriek tomu ich budú pracoviská STK a EK vydávať ešte takmer rok. " | verzia="nestan­dard1“ *]

Už v roku 2017 navrhovala Národná asociácia STK, aby boli zrušené nálepky, ktoré potvrdzujú, že vodič podrobil svoje auto povinnej technickej a emisnej kontrole. Dôvodom bola ich duplicita. Podľa stále platnej právnej úpravy totiž absolvovanie technickej kontroly potvrdzujú okrem nálepky na čelnom okne aj ďalšie dva doklady – protokol a osvedčenie o kontrole vo forme kartičky. Podobné je to s kontrolou originality, kde je dokladom okrem nálepky odborný posudok. Mnohí tiež argumentovali, že overiť platnosť technickej a emisnej kontroly možno digitálnou cestou cez evidenciu áut. Ich snahy boli ale neúspešné.

Svitať na lepšie časy začalo až tento rok, keď vláda schválila balík opatrení na zamedzenie šírenia koronavírusu. Ako to súvisí? V rámci neho totiž došlo aj k novelizácii zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Táto novela počítala so zrušením nálepiek o technickej a emisnej kontrole, ako aj nálepiek o kontrole originality. Stať sa tak malo už od 1. júna tohto roku, čím by sa zjednodušil administratívny proces a tiež sa ušetrili finančné prostriedky. Ako ale vieme, nálepky sa na staniciach technických a emisných kontrol prideľujú „veselo“ ďalej. Čo sa stalo?

Ako Pravdu informovalo ministerstvo dopravy, nálepky sa budú používať až do 1. júla 2021, teda o rok dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo. Dôvod je pomerne absurdný. „Pretože dnes sú tieto nálepky rozdistribuované a jednotlivé stanice technickej kontroly (STK) majú vytvorené skladové zásoby na niekoľko mesiacov dopredu, vytvorili sme dostatočnú časovú rezervu na to, aby ich tieto pracoviská minuli a neprišli tak o vynaložené peniaze,“ píše sa v odpovedi ministerstva. Nálepky tak nielenže nebudú minulosťou, ale budú ešte takmer rok povinné.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #technická kontrola #emisná kontrola #nálepka #kontrola originality
Články podľa značiek