RPZV: Ako overiť stočené kilometre? Je to jednoduché

Od mája 2018 sa informácie o najazdených kilometroch áut zaznamenávajú do takzvaného Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV). Výsledky sa dostavili. Odhalených pokusov o podvod pribúda. Overiť pravdivosť údajov môžete aj vy.

27.07.2020 10:00
debata (8)
Nenechajte sa nachytať od podvodníkov. Overiť... Foto: SOVA
Odometer - kontrola Nenechajte sa nachytať od podvodníkov. Overiť pravdivosť údajov o najazdených kilometroch umožňuje takzvaný Register prevádzkových záznamov vozidiel.

Za viac ako dva roky od zaznamenávania údajov do Registra prevádzkových záznamov vozidiel bolo odhalených 17 179 áut so stočenými kilometrami. Z toho 3 372 malo upravenú poslednú hodnotu najazdených kilometrov a v 13 807 prípadoch bola nelegálne pozmenená hodnota odometra v rámci celkovej histórie. Kým v minulosti boli údaje o histórii najazdených kilometrov dostupné na internete, čím dochádzalo k ich zneužívaniu, informácie z RPZV sú dnes poskytované vo forme výpisov, takzvaných ODO-Passov. Tie vyhotovuje na Slovensku viac ako 900 poskytovateľov. V súčasnosti už mnohí predávajúci zverejňujú v inzeráte informáciu, že k vozidlu existuje ODO-Pass.

Na overenie kilometrov cez web www.rpzv.sk... Foto: RPZV
RPZV Na overenie kilometrov cez web www.rpzv.sk stačí zadať údaje z ODO-Passu, ktoré by mal spotrebiteľ požadovať od predávajúceho vždy pred kúpou ojazdeného vozidla.

RPZV upozorňuje, že poctivý predajca poskytne kupujúcemu bez problémov potrebné informácie na overenie vozidla. K histórii najazdených kilometrov sa spotrebiteľ dostane pomocou troch údajov – čísla ODO-Passu, dátumu posledného záznamu v ODO-Passe a posledného stavu kilometrov zaznamenaného v ODO-Passe. Pri overení cez web stránku RPZV (www.rpzv.sk) spotrebiteľ okrem dátumu zaznamenania kilometrov a zapísaného stavu najazdených kilometrov zistí aj to, ktoré subjekty údaje o kilometroch počas životného cyklu vozidla do RPZV zaznamenali. V prípade zníženia počtu najazdených kilometrov sa tak dozvie, kedy, ktorý subjekt a pri akej príležitosti údaj zapísal.

Podrobný výpis stavu kilometrov z RPZV na... Foto: RPZV
RPZV Podrobný výpis stavu kilometrov z RPZV na www.rpzv.sk zobrazí nielen dátum odčítania kilometrov, zapísané hodnoty z odometra, ale aj subjekt, ktorý údaje zaznamenal.

Pokiaľ ODO-Pass k vozidlu neexistuje, mal by ho kupujúci vyžadovať od predávajúceho ešte pred kúpou ojazdeného auta. Okrem údajov o najazdených kilometroch sa spotrebiteľ cez web stránku RPZV dostane aj k ďalším podstatným informáciám o vozidle. V rámci samostatnej Prílohy k ODO-Passu získa napríklad prehľad o tom, či vozidlo nie je v lízingu, exekučnej blokácii, pátraní a podobne. Pokiaľ sú v Prílohe k ODO-Passu záznamy o poškodeniach vozidla v dôsledku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti, spotrebiteľ si môže vygenerovať aj Výpis o poškodeniach vozidla.

Z výpisu získa záujemca informácie o poškodeniach jednotlivých častí vozidla, celkovú kalkuláciu opravy, ako aj zoznam poškodených dielov. Vygenerovanie Výpisu o poškodeniach vozidla je podmienené existenciou platného ODO-Passu a Prílohy k ODO-Passu. Pripomeňme, že RPZV je vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v Evidencii vozidiel na Slovensku. Cyklické zaznamenávanie stavu kilometrov a periodická kontrola počas celého životného cyklu vozidla tvoria efektívny spôsob boja proti podvodom s odometrami. V súčasnosti zaznamenáva údaje do RPZV 2 200 prispie­vateľov z automobilovej brandže. ZDROJ: RPZV

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #najazdené kilometre #RPZV
Články podľa značiek