Hyundai zvoláva po celom svete 77 tisíc elektrických áut. Hrozí im vznietenie

Zvolávacia akcia sa dotkne elektrickej verzie Hyundaiu Kona v Severnej Amerike, Číne, Európe, Južnej Kórei, ale aj na ďalších trhoch. Výnimkou majú byť len exempláre vyrobené v českých Nošoviciach.

12.10.2020 18:00
debata (1)
Hyundai Kona Electric má problém s elektrickým... Foto: Hyundai
Hyundai Kona Electric - 2018 Hyundai Kona Electric má problém s elektrickým pohonom. Vozidlám hrozí požiar. Riešením má byť nový softvér alebo výmena batérií.

Minulý týždeň juhokórejská firma oznámila, že z domáceho trhu zvolá do servisov 25 564 elektro­mobilov Kona. Kontrolu bude musieť podľa agentúry Jonhap podstúpiť aj 37 366 vozidiel v Európe a 11 137 v Severnej Amerike. Celkovo má ísť o 77 000 vozidiel, ktorým hrozí vznietenie batérií. Nemá sa to však týkať áut vyrobených v českom závode automobilky Hyundai v Nošoviciach.

„Našich áut sa to netýka. My máme iného výrobcu batérií. Zvolávanie sa týka áut vyrobených do marca 2020, čo je zhodou okolností dátum, keď sa elektromobily Kona začali u nás v Nošoviciach vyrábať,“ povedal Petr Michnik zo závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech pre ČTK. Automobilka v Nošoviciach začala sériovú výrobu vozidla Kona Electric v polovici marca, ako prvého elektromobilu produkovaného v Českej republike.

Spoločnosť LG Chem, ktorá batérie do Kony Electric dodáva, minulý týždeň uviedla, že príčinou vznietenia nie sú defektné batérie a že príčina nebola zatiaľ určená. Autá testovalo LG Chem spoločne s výrobcom a žiadna z batérií sa počas testu nevznietila. Časový harmonogram zvolávacej akcie Hyundai zatiaľ neoznámil.

Vozidlám zvolaným v Južnej Kórei bude aktualizovaný softvér, niektorým modelom výrobca vymení batériu. Spoločnosť KB Investment & Securities odhaduje, že zvolávacia akcia by mohla automobilku Hyundai vyjsť až na 600 miliárd wonov (443 miliónov eur) v prípade, ak by musela batérie nahradiť za nové vo všetkých takmer 77 000 dotknutých vozidlách po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #zvolávacia akcia #Hyundai Kona #Hyundai Kona Electric
Články podľa značiek