Príručky k autám sú hotové romány. Harryho Pottera prečítate skôr!

Preštudovali ste si niekedy poriadne užívateľskú príručku k vášmu autu? Že nie? Nie ste sami. Ich rozsah je priam odstrašujúci. Autá sú totiž stále zložitejšie.

20.10.2020 16:00
debata (3)
Najväčšími grafomanmi sú nemecké automobilky.... Foto: Bristol Street Motors
Užívateľská príručka Najväčšími grafomanmi sú nemecké automobilky. Nad príručkou k Audi A3 alebo k Mercedesu-Benz A a C, potrebujete stráviť takmer 12 hodín.

Servisná sieť Bristol Street Motors sa pozrela bližšie na vzťah vodičov k „manuálom“. Ale aj na to, koľko času potrebujete na ich prečítanie. Porovnala ich so slávnymi knihami Harry Potter a Polovičný princ či Harry Potter a Kameň mudrcov. Nie náhodou. Autá sú totiž stále zložitejšie, a tak rozsah ich manuálov konkuruje románom. Z prieskumu Bristol Street Motors vyplynulo, že vodiči siahajú po príručke zväčša len keď sú v núdzi. Až 60 % opýtaných uviedlo, že sa do manuálu nepozrelo ani len pred prvou jazdou. Stále viac ľudí sa navyše spolieha na informácie z internetu, na videá z Youtube alebo na rady známych.

Toľkoto trvá prečítanie „manuálov“ k autám

Užívateľská príručka Foto: Bristol Street Motors
Užívateľská príručka Užívateľská príručka

Naopak, celú príručku si prečítalo okolo 29 % opýtaných. A dalo im to zabrať, aspoň v prípade niektorých značiek. Bristol Street Motors totiž pri prieskume príručiek k tridsiatim najpopulárnejším modelom vo Veľkej Británii zistil, že čas potrebný na ich prečítanie konkuruje spomínaným knihám. Na príručku k Audi A3 by ste potrebovali 11 hodín a 45 minút, len o päť minút menej ako na diel Harry Potter a Polovičný princ. Viac ako desať hodín by ste strávili pri „románe“ Seat Ibiza (10 hodín, 56 minút) a Mercedes-Benz A (10 hodín, 42 minút). Zapotíte sa ale aj pri čítaní príručky ku Kii Sportage, Fordu Focus alebo VW Golf.

A toto je porovnanie s Harry Potterom

Užívateľská príručka Foto: Bristol Street Motors
Užívateľská príručka Užívateľská príručka
Na opačnej strane rebríčka sa nachádzajú príručky, ktoré si nevyžadujú ani štyri hodiny „štúdia“. Napríklad pri Opeli Corsa trvá prečítanie manuálu len tri hodiny a 37 minút a pri Peugeote 207 tri hodiny a 29 minút. Rekordérmi v stručnosti sú aj Ford Kuga (3 hodiny, 16 minút), Renault Clio (3 hodiny, 14 minút) alebo Fiat 500 (2 hodiny, 47 minút). A úplne najmenej času strávite pri čítaní príručky k Opelu Zafira – len dve hodiny a 36 minút. Bristol Street Motors konštatuje, že priemerný človek vlastní za celý život priemerne osem áut. Ak by si prečítal príručky ku všetkým autám, stratil by zo života priemerne dva dni, dve hodiny a 19 minút.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vodiči #manuál #Užívateľská príručka
Články podľa značiek