Tankovať budeme opäť drahšie

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je však benzín aj naďalej lacnejší o zhruba 10 až 13 % a nafta až o 20 %.

19.10.2020 10:17
Tankovanie - USA Foto:
Ceny pohonných hmôt pozvoľna rastú, uvidíme dokedy.
debata (2)

eny benzínov na slovenských čerpacích staniciach sa znova zvýšia. Predpokladá to analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Vývoj ropy bude v ďalších týždňoch závisieť hlavne od toho, ako sa bude vyvíjať druhá vlna koronavírusu, ktorej sa komoditné trhy čoraz viac obávajú. Od vývoja cien čierneho zlata závisí aj vývoj cien benzínu a nafty na našich čerpacích staniciach. Ceny čierneho zlata posledné dva týždne rástli a vyšplhali sa aj nad hladinu 43 amerických dolárov za barel. Preto očakávame, že cena benzínu na našich pumpách môže v tomto týždni znova vzrásť,“ uviedla Glasová.

Cena 95-oktánového benzínu sa v 41. tohtoročnom týždni zvýšila o 0,9 % na úroveň 1,175 eura za liter. Ceny 98-oktánového benzínu oproti predchádzajúcemu týždňu vzrástli skoro rovnako o 1 % na úroveň 1,369 eura za liter. Takmer bez zmeny zostali ceny nafty, a to na hodnote 1,003 eura za liter.

V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, je benzín lacnejší o zhruba 10 až 13 % a nafta až o 20 %. Aj v medziročnom porovnaní sú pohonné látky lacnejšie, konkrétne benzín o 9 až 11 % a nafta o takmer pätinu.

Ropa Brent počas minulého týždňa (42. týždeň) rástla a dostala sa aj nad hladinu 43 amerických dolárov za barel. Podporuje ju hlavne obmedzovanie produkcie zo strany kartelu OPEC, ktoré kompenzuje pokles dopytu po tejto komodite. Dopomohol k tomu ale aj hurikán Delta, ktorý obmedzil ťažbu v Mexickom zálive. „Vyzerá to tak, že druhá vlna pandémie teda ropný trh zatiaľ príliš silno nezasiahla a netlačí ceny čierneho zlata nadol. Otázkou však zostáva, dokedy tento optimizmus ropnému trhu vydrží,“ konštatovala Glasová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny pohonných hmôt #tankovanie
Články podľa značiek