Alkohol za volantom v Európe? Od 0,0 až do 0,9 promile!

Viete, kde si môžete dať nejaký ten pohárik sektu aj v prípade, že budete šoférovať, a kde nie? Viac krajín alkohol za volantom toleruje ako zakazuje.

04.11.2020 05:00
debata (5)
Európa je v postoji k alkoholu za volantom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
dopravno-preventívna akcia / alkohol za volantom / tester / Európa je v postoji k alkoholu za volantom nejednotná. Viac je ale krajín, kde isté promile tolerujú. Len 11 má nulovú toleranciu.

Alkohol za volantom je nepochybne nebezpečný. Znižuje koncentráciu vodiča a spomaľuje jeho reakcie. V kritických situáciách je to smrteľná kombinácia. Preto prakticky celý svet vyhlásil alkoholu za volantom vojnu. Časy, keď bol pri nehode poľahčujúcou okolnosťou, sú už desaťročia za nami. To ale neznamená, že všetky krajiny sú voči alkoholu striktné tak, ako Slovensko, kde platí nulová tolerancia. Legislatíva je nejednotná aj v rámci EÚ a rozdiely prekvapujúco veľké. Siahajú od spomínanej nuly až po Cyprus, kde tolerujú 0,9 promile alkoholu v krvi. To môže predstavovať napríklad tri pivá.

Okrem Slovenska je k alkoholu nekompromisná aj Česká republika, Maďarsko, Rumunsko, Chorvátsko a dokonca Rusko. Nulová tolerancia platí v celkovo jedenástich krajinách. Paradoxne, oveľa viac je ale tých, kde je istá miera alkoholu v krvi počas šoférovania povolená. V 23 krajinách vrátane Rakúska, Nemecka, Francúzska, Talianska či Portugalska si môžete pred jazdou dopriať nejaký ten pohárik. Hladina alkoholu v krvi však nesmie presiahnuť 0,5 promile. Litva je jedinou krajinou s limitom 0,4 promile. A limit 0,2 promile zas platí v Poľsku alebo vo Švédsku. Takže spolu tu máme 27 krajín s liberálnejším postojom.

Lenže pozor. Povolená hladina alkoholu sa nemusí vzťahovať na všetkých vodičov. Dobrým príkladom je Nemecko, kde platí nulová tolerancia pri šoféroch s vekom do 21 rokov a pri všetkých, ktorí majú vodičský preukaz kratšie ako dva roky. Rovnako rozdielne sú v Európe aj sankcie. Závisia od krajiny a tiež od toho, o koľko ste povolenú hladinu alkoholu v krvi prekročili. Pokuty sa pohybujú od stoviek až do tisícok eur. K tomu môžete prísť aj o samotný vodičský. Aby ste si ale nemuseli podrobne študovať sadzobníky pokút jednotlivých krajín, stačí sa pri ceste do zahraničia alkoholu jednoducho vyhnúť.

Koľko alkoholu v krvi môžete mať za volantom

Povolený limit Krajina
0,0 Albánsko, Bielorusko, Estónsko, Česká republika, Chorvátsko, Moldavsko, Maďarsko, Rumunsko, Rusko, Ukrajina, Slovensko
0,2 promile Poľsko, Nórsko, Švédsko
0,4 promile Litva
0,5 promile Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Čierna Hora, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Island, Lotyšsko, Macedónsko, Malta, Monako, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, San Marino, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko, Turecko
0,8 promile Veľká Británia, Írsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko
0,9 promile Cyprus

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #alkohol za volantom #promile #dopravné predpisy
Články podľa značiek