RPZV: Kupujete ojazdené auto? Nedajte sa nachytať

Má ojazdené auto, o ktoré máte záujem, stočené kilometre, bolo havarované, je naň záložné právo? To všetko sa dá zistiť. Žiaľ, mnohí kupujúci Register prevádzkových záznamov vozidiel nevyužívajú. A to ani v čase, keď rastie záujem o kúpu áut z druhej ruky.

06.11.2020 05:00
debata (19)
Podľa odhadov až 50 % ojazdených áut... Foto: Václav Lipavský
Autobazár Podľa odhadov až 50 % ojazdených áut obchodovaných medzi jednotlivými členským štátmi EÚ má nezákonne upravované počítadlá prejdenej vzdialenosti.

Stáčanie kilometrov ojazdených áut je stále bežnou praktikou v mnohých krajinách Európskej únie. Cieľom nie je nič iné ako zvýšiť trhovú hodnotu starších vozidiel pri ich predaji. Ide o podvod, ktorý má obrovský rozsah. Podľa odhadov až 50 % ojazdených áut obchodovaných medzi jednotlivými členským štátmi EÚ má nezákonne upravované počítadlá prejdenej vzdialenosti. Štatistika ukazuje, že stočením kilometrov na odometri sa dá hodnota vozidla zvýšiť o neuveriteľných 3– až 5-tisíc eur. Predtým ako podpíšete kúpnu zmluvu a vyplatíte peniaze predajcovi, by ste si preto mali cez oficiálne zdroje overiť o vozidle všetky údaje vrátane najazdených kilometrov. Nie je to vôbec zložité.

Na Slovensku sú od 20. mája 2018 zaznamenávané údaje o najazdených kilometroch do štátneho Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV), ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Pokiaľ chcete získať údaje o kilometroch, od predajcu môžete vyžadovať takzvaný ODO-Pass, ktorý zobrazuje históriu najazdených kilometrov každého na Slovensku registrovaného vozidla, prípadne si vyžiadať tri údaje z ODO-Passu, pomocou ktorých je možné na webe www.rpzv.sk overenie a stiahnutie tohto dokumentu (ODO-Passu). Dozviete sa množstvo dôležitých informácií. Nielen to, či bolo manipulované s odometrom, ale aj to, kedy a pri akej situácii bol údaj o najazdených kilometroch zaznamenaný.

Predajca získa ODO-Pass u jedného z tisícky poskytovateľov ODO-Passov v rámci celého Slovenska (https://rpzv.sk/Ziskat). Do Registra prevádzkových záznamov vozidiel zasiela údaje vyše 2 300 súkromných aj štátnych subjektov z automobilovej oblasti. Od začiatku zaznamenávania kilometrov do štátneho registra malo pozmeňované hodnoty odometra počas celkovej histórie najazdených kilometrov 16 280 vozidiel. Pri ďalších 4 017 autách bolo odhalené, že došlo k úprave poslednej hodnoty. Cez RPZV navyše zistíte, či nie je auto v lízingu, či naň nebolo uvalené záložné právo alebo exekučná blokácia a či nie je v pátraní. Tieto údaje sú dostupné ku každému na Slovensku registrovanému vozidlu.

Pokiaľ k automobilu existuje ODO-Pass, kupujúci si môže cez www.rpzv.sk vygenerovať aj Prílohu k ODO-Passu, prípadne ju získa u ktoréhokoľvek poskytovateľa ODO-Passov. Príloha aktuálne obsahuje 19 položiek, okrem iných aj údaje o počte držiteľov/majiteľov vozidla, servisných záznamoch, o výbave a poškodení vozidla, ako aj záznamy o prípadných dopravných nehodách. Ak sa v prílohe zobrazí údaj o poškodení vozidla v dôsledku dopravnej nehody alebo škodovej udalosti, je možné získať aj Výpis o poškodeniach vozidla. Ak čosi nesedí, máte šancu vyhnúť sa kúpe, ktorú by ste neskôr ľutovali. Dodatočné reklamácie sú zdĺhavé a často neúspešné. Dôležité preto je, aby ste všetky údaje vyžadovali od predajcu ešte pred kúpou.

Takto vyzerá ODO-Pass

V tomto prípade je jasne vidieť, že počas histórie vozidla došlo k výraznému stočeniu kilometrov.

ODO-Pass: zobrazuje historické údaje o... Foto: RPZV
RPZV ODO-Pass: zobrazuje historické údaje o najazdených kilometroch, ktoré zasielajú do štátneho RPZV subjekty z automobilovej brandže.

Takto vyzerá Výpis z RPZV

V tomto prípade je jasné, že vozidlo je v lízingu a je naň záložné právo.

Príloha k ODO-Passu: obsahuje všetky podstatné... Foto: RPZV
RPZV Príloha k ODO-Passu: obsahuje všetky podstatné informácie, ktoré by si mal spotrebiteľ zistiť vždy pred kúpou ojazdeného vozidla. Počet položiek v prílohe sa zvýšil z pôvodných 10 na súčasných 19.

Takto vyzerá výpis o poškodeniach vozidla

V tomto prípade je jasné, že vozidlo malo po dopravnej nehode poškodenú zadnú časť karosérie.

Výpis o poškodeniach vozidla: poskytuje... Foto: RPZV
RPZV Výpis o poškodeniach vozidla: poskytuje informácie, v ktorej krajine a kedy sa stala škodová udalosť, celkovú hodnotu opravy, poškodenia jednotlivých častí vozidla a zoznam poškodených dielov.

Zhrňme si to

V Registri prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) získate všetky dôležité informácie – históriu najazdených kilometrov v prehľadnom ODO-Passe, podstatné údaje o automobile v Prílohe k ODO-Passu a kompletný záznam v prípade škodovej udalosti vo Výpise o poškodeniach vozidla.

ZDROJ: RPZV

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #stáčanie tachometra #Register prevádzkových záznamov vozidiel #RPZV
Články podľa značiek