Podvodník prenajíma parkovacie miesta na odpočívadlách. Nenaleťte mu!

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) vydala varovanie pred používaním mobilnej aplikácie Parkio, kde si za minimálne sumy možno rezervovať parkovanie na diaľničných odpočívadlách. Pozreli sme sa na to, ako tento podvod vlastne funguje.

11.11.2020 17:16
debata (5)
Využívanie odpočívadiel a ich infraštruktúry je... Foto: NDS
Odpočívadlo Levoča Využívanie odpočívadiel a ich infraštruktúry je zahrnuté v cene diaľničnej známky.

Bližšie sme sa pozreli, ako vlastne celý podvod s rezervovaním miest na slovenských diaľničných odpočívadlách prebieha. Princíp je jednoduchý. V aplikácii Parkio, ktorá je dostupná pre mobilné telefóny s operačným systémom iOS, teda od Apple a aj pre Android si možno rezervovať parkovacie miesto v rôznych štátoch a mestách – a to na letiskách, štadiónoch alebo železničných staniciach.

Aktuálne ich apalikácia ponúka relatívne málo, niečo vyše 11-tisíc. Pre názornosť – je to menej ako parkovacích miest v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Aplikáciu prevádzkuje portugalská spoločnosť Parkio – Servicos Informatica LDA a aktuálne je dostupná v pomerne zaujímavých jazykových mutáciách – anglickej, nemeckej, portugalskej a slovenskej.

Ako používateľ aplikácie sa v nej zaregistrujete, zadáte vybrané osobné údaje, identifikačné údaje vášho auta, číslo platobnej karty a následne môžete používať interaktívnu mapu na rezerváciu parkovacieho miesta.

Screenshot z aplikácie Parkio. Foto: Parkio (screenshot)
parkio Screenshot z aplikácie Parkio.

Ako klient tejto spoločnosti pre zmenu môžete ponúknuť vlastné parkovacie miesta, ktoré sa zaradia do aplikácie a následne sa zisk z prenájmu delí medzi majiteľa parkovacích miest a aplikácie.

Na tomto mieste nebudeme špekulovať o tom, či je aplikácia podvodná alebo ju len niekto zneužil, faktom však je – a vidno to aj na obrázkoch, že do jej databázy niekto skutočne zadal slovenské diaľničné odpočívadlá, ktoré sú inak zdarma. Miesto na nich si môžete predplatiť a rezervovať za symbolickú sumu jedného centa na hodinu – čo je už samo osebe podozrivé.

Rezervácia parkovacieho miesta na odpočívadle... Foto: Parkio (screenshot)
odpocivadlo3 Rezervácia parkovacieho miesta na odpočívadle Zlaté Piesky by v aplikácii Parkio vyšla 24 centov.

Reálne je však infraštruktúra diaľničných odpočívadiel motoristom k dispozícii zdarma, všetci ju totiž platíme v cene diaľničnej známky. „Upozorňujeme, že Národná diaľničná spoločnosť nemá uzavretú zmluvu so žiadnou spoločnosťou, ktorá by poskytovala svoje služby cez mobilnú aplikáciu Parkio spočívajúce v poskytovaní parkovacích miest na odpočívadlách v našom vlastníctve za akúkoľvek odplatu. O bezplatnom parkovaní na odpočívadlách Národnej diaľničnej spoločnosti navyše informuje aj dopravné značenie,“ uviedla hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #parkovanie #odpočívadlo #Parkio
Články podľa značiek