Warranty Wise: Toto je 15 servisne najdrahších áut. Samí Nemci a Briti

Britská poisťovňa zverejnila aktuálny zoznam najproblémovejších áut, ktoré za posledné dve dekády poistila proti nečakaným poruchám. Nejde teda o subjektívnu anketu spoľahlivosti, ale o tvrdé dáta. Kúpiť si ojazdené Audi A7, BMW X5 či Mercedes-Benz GL za pár tisíc eur nemusí byť dobrý nápad.

23.11.2020 05:00
debata (2)
Kombinácia častých a drahých opráv poslala... Foto: Land Rover
Land-Rover - servis Kombinácia častých a drahých opráv poslala nasledujúcich 15 modelov na vrchol negatívneho rebríčka poisťovne Warranty Wise. V bazároch sa im radšej vyhnite.

Ktoré autá sú spoľahlivé a ktoré nie? Tak na to odpovedajú rôzne štatistiky. A majú aj rôzne metódy, ako spoľahlivosť merať. Známy Consumer Reports vychádza zo skúseností majiteľov áut a nemecký TUV Report zasa z dát siete technických kontrol. Každá z metód má však svoje slabé miesta. Pri Consumer Reports je to subjektívny faktor a pri TUV Reporte zasa odhalenie iba tých porúch, ktoré sa týkajú povinne kontrolovaných komponentov počas „estekáčky“. To sa však netýka štatistík britskej poisťovne Warranty Wise, ktorá ponúka predĺženú záruku v prípade neočakávaných porúch.

Vie presne, čo poisťuje, aj to, čo sa na autách po skončení oficiálnej garancie výrobcu kazí. Jednoducho preto, že za odstránenie porúch za to servisom platí. Nemá dôvod klamať samu seba. Najnovší rebríček spoľahlivosti, ktorý je zoradený na základe takzvaného Reliability Indexu, teda indexu spoľahlivosti, obsahuje autá, ktoré boli pre poisťovňu doslova nočnou morou. A to za posledných desať rokov. Ide o výsledok komplikovaného vzorca, ktorý zohľadňuje počet opráv konkrétneho typu vozidla, náklady na opravu aj čas, ktorý si oprava vyžaduje.

Zjednodušene povedané, tieto autá zaťali v kase Warranty Direct najväčšiu sekeru. Aktuálna štatistika vychádza z analýzy 131 000 riešených opráv od roku 2010. To sú už naozaj relevantné čísla. Asi neprekvapí, že v rebríčku nájdeme najmä vysokovýkonné prémiové modely so zložitými technológiami motorov, podvozkov a komplikovaným infotainmentom. Lenže nie japonské. Týka sa najmä britských a nemeckých značiek. Úplne najhoršie dopadol Bentley Continental GT, ktorého priemerná cena opravy je 2 300 libier (2 570 eur). Warranty Wisse však uvádza, že tá najdrahšia stála viac ako 10 000 libier (11 200 eur).

A potom je tu celá plejáda Audi (A7, Q7), BMW (M4, X5, X6), a Land Roverov (Range Rover, Range Rover Sport). Britskému priemyslu neurobil dobrú reklamu ani Jaguar XJ a tomu nemeckému zasa Porsche Cayenne. To by zas až tak neprekvapilo, ale prítomnosť Mazdy CX-5 ukazuje, že ani automobilka povestná vysokou kvalitou nie je celkom imúnna voči prešľapom. Lenže čiernou morou nemusia byť nutne len drahé prémiové modely. Ak chodíte do servisu príliš často, môžete aj na opravách, ktoré nie sú také drahé, ako pri luxusných značkách, nechať podobne veľké čiastky. Príkladom je MPV Ford Galaxy a SUV Chevrolet Captiva.

1. Bentley Continental GT

Nádherné 12-valcové kupé dá majiteľom zabrať... Foto: Bentley
Bentley Continental GT Nádherné 12-valcové kupé dá majiteľom zabrať častými a poriadne drahými poruchami elektrických systémov a motorov.

2. Audi A7

Štvordverové kupé z Ingolstadtu poskytuje síce... Foto: Audi
Audi A7 Sportback Štvordverové kupé z Ingolstadtu poskytuje síce okúzľujúci zážitok z jazdy, ale len keď funguje jeho prevodovka. A tá často hapruje.

3. BMW X6

Auto, ktoré zmenilo svet SUV, má problémy... Foto: BMW
BMW X6 - 2015 Auto, ktoré zmenilo svet SUV, má problémy nielen s motormi, ale aj elektrickými systémami. Opravy sú poriadne mastné.

4. Porsche Cayenne

Hriešne drahé SUV zo Zuffenhausenu má aj... Foto: Porsche
Porsche Cayenne S Coupé - 2019 Hriešne drahé SUV zo Zuffenhausenu má aj hriešne drahé opravy. Najväčšie investície idú do haprujúcej elektroniky a motorov.

5. Chevrolet Captiva

Aj lacné auto môže mať drahé opravy. Najmä ak... Foto: Chevrolet
Chevrolet Captiva Aj lacné auto môže mať drahé opravy. Najmä ak sú časté. A Chevroletu Captiva odchádza jedna z najdrahších súčastí – prevodovka.

6. Range Rover Sport

Športovejší derivát luxusného Range Roveru... Foto: Jaguar Land Rover
range rover sport hst 21 5c63e44e6788b Športovejší derivát luxusného Range Roveru trápia nielen motory, ale aj zložitý podvozok.

7. Jaguar XJ

Najluxusnejší Jaguar je ďalším britským... Foto: Jaguar
Jaguar XJ - 2016 Najluxusnejší Jaguar je ďalším britským zástupcom rebríčka. Napriek tomu, že z liniek schádzal dlho, automobilke sa nepodarilo odstrániť problémy s palivovým systémom a motormi.

8. Audi Q7

Prvá generácia luxusného Audi Q7 je poriadne... Foto: Audi
Audi Q7 Prvá generácia luxusného Audi Q7 je poriadne drahou hračkou. V servise z vás vytiahne peniaze za drahé opravy elektroinštalácie a neustále úniky oleja.

9. Mazda CX-5

Toto japonské auto by ste v rebríčku... Foto: Mazda
Mazda CX-5 2016 Toto japonské auto by ste v rebríčku problémových asi nečakali. Ale je tu. Dôvodom je jeho motor.

10. Range Rover

Aristokratické britské SUV má podobné problémy... Foto: Land Rover
Range Rover SVA Dynamic - 2016 Aristokratické britské SUV má podobné problémy ako jeho verzia Sport. Nočnou morou sú poruchy podvozka a motorov.

11. BMW X5

Nielen BMW X6, ale aj BMW X5 má problémy s... Foto: BMW
BMW-X5 2014 Nielen BMW X6, ale aj BMW X5 má problémy s podvozkom a motormi. Nočnou morou je najmä jeho 8-valec.

12. Ford Galaxy

Jedno z mála manistreamových áut v tomto... Foto: Ford
Ford Galaxy - 2016 Jedno z mála manistreamových áut v tomto rebríčku trápi majiteľov častými a drahými poruchami prevodovky.

13. Mercedes-Benz GL

Staršia verzia najväčšieho stuttgartského SUV... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz GL Staršia verzia najväčšieho stuttgartského SUV vie váš rozpočet zaťažiť najmä drahými opravami elektrických systémov.

14. BMW M4

Rýchla šelma z Mníchova očarí jazdnými... Foto: Tomáš Andrejčák, BMW
BMW M4 CS - 2017 Rýchla šelma z Mníchova očarí jazdnými vlastnosťami, no výkonu jej motora nestíhajú brzdy. K tomu pridáva problémový infotainment.

15. Tesla S

Ak si myslíte, že konštrukčne jednoduché... Foto: Tesla
Tesla Model S Ak si myslíte, že konštrukčne jednoduché elektromobily sú mimo rizík drahých a častých opráv, ste na omyle. Luxusná Tesla má problémy s elektronikou a podvozkom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť áut #Warranty Wise
Články podľa značiek