TUV Report 2021: Toto sú najspoľahlivejšie ‘jazdenky‘ do 5 000 eur. Áno, aj také sú

Auto, ktoré vás nezruinuje v servise, nemusí stáť nutne veľa peňazí. Aj do 5 000 eur sa dá v bazároch vybrať spoľahlivý model. Kategórie ako krása či výkon však musia ísť bokom. Bez kompromisov to totiž v takej nízkej cenovej hladine nejde.

11.12.2020 05:00
debata (14)
V autobazároch nájdete tisíce ojazdených áut.... Foto: AAA Auto
AAA Auto - autobazár V autobazároch nájdete tisíce ojazdených áut. Ich kúpa je ale vždy tak trochu mačkou vo vreci. Sieť nemeckých staníc technickej kontroly však vyselektovala tie, ktoré prinášajú z hľadiska spoľahlivosti najmenej rizík. A pritom nie sú drahé.

Každoročne prejdú nemeckou sieťou technickej kontroly TÜV milióny áut. Z nich vzniká aj známy rebríček spoľahlivosti jednotlivých modelov TÜV Report. Zostavený je na základe podielu áut daného modelu, ktoré technickou kontrolou neprešli z dôvodu vážnejších nedostatkov. A i keď má táto štatistika svojich odporcov, pretože nezachytáva poruchy, ktoré nie sú na zozname sledovaných položiek kontroly, nezohľadňuje počet najazdených kilometrov či nerozdeľuje autá na firemné a súkromné, jej výsledky sú už roky rešpektovaným kritériom pri výbere jazdených áut.

Vozidlá sú v štatistike delené len podľa veku. Od najmladších, ktoré majú dva až tri roky, až po najstaršie s vekom desať až jedenásť rokov. Výsledná tabuľka býva dosť neprehľadná, sú to stovky riadkov, ale v poslednom čase TÜV selektuje zo štatistík údaje, ktoré sú podstatne zrozumiteľnejšie. Tentoraz sa zameral na najspoľahlivejšie jazdené autá, ktoré si môžete dopriať v bazároch do 5 000 eur. A môžu to byť dokonca aj tie novšie. Možno medzi nimi nenájdete svoj vysnívaný model, ale verte, že tieto sa vám odvďačia minimálnymi servisnými nákladmi, čo nie je rozhodne na zahodenie.

Rebríček TÜV Report zoraďuje jednotlivé modely... Foto: Stefan Heigl
TUV - kontrola vozidiel Rebríček TÜV Report zoraďuje jednotlivé modely podľa veku a podielu závažných porúch, pre ktoré neprešli povinnou technickou previerkou na nemeckých „STK“.

Práve dodatočné opravy vás totiž môžu vyjsť poriadne draho a z naoko výhodnej kúpy urobiť čiernu moru. Pri týchto by sa to ale stať nemalo. Všetky spája skutočnosť, že ich podiel závažných porúch bez ohľadu na vek je výrazne nižší ako pri ostatných autách. S pribúdajúcim vekom síce nedostatkov pribúda, čo vidieť aj na rastúcom priemernom podiele závažných nedostatkov, ale stále platí, že tieto autá by mali byť relatívne najspoľahlivejšie. Vyberať je z čoho. Nielen z malých hatchbackov. V zozname nájdete aj MPV či vyslovene štýlové Mini.

Zvlášť dobre zo štatistík vychádza Kia Venga. Nenápadný minivan možno neočarí dizajnom a trochu sklame vyššou spotrebou, ale je praktický a najmä neuveriteľne spoľahlivý. Staršie kusy sa na trhu pohybujú v cene už od 2 500 eur, ale tie za 4 000 môžu ešte stále počítať so zárukou od výrobcu. Druhým modelom, ktorý vytŕča z radu je VW Golf Plus vyrábaný do roku 2014. Opäť nesmierne praktické auto. A keďže zväčša ako nové zaujalo staršiu klientelu, ktorá sa o autá stará lepšie ako tá mladšia, šťastie môžete mať na mimoriadne dobre zachované exempláre.

Nemecké modely reprezentuje ešte klasický VW Golf šiestej generácie a Polo. Česi zabodovali s Fabiou III. Skvelé hodnotenie majú ale aj Japonci. Takú Hondu Jazz nájdeme hneď v dvoch vekových kategóriách. Toyota zas potvrdila svoju kvalitatívnu povesť praktickým Versom, ale aj malým Yarisom. A Mazda sa pridala modelmi 2 a 3. Ak však zatúžite po emóciách, isto neurobíte chybu, ak sa rozhodnete pre Mini Cooper. Tiež patrí na špičku spoľahlivosti medzi 6– až 9-ročnými autami. Ak teda mierite do autobazára, skúste sa poobzerať po týchto exemplároch. A neváhajte. Ich ceny pôjdu možno nahor, keďže v čase pandémie rastie práve dopyt po ojazdených autách.

Kategória 2– až 3-ročných áut (priemer triedy 5,5 %)

Model Podiel závažných porúch Cena
1. Kia Venga 4,1 4 000 €
2. Toyota Yaris 4,4 4 000 €
3. VW Polo 4,5 od 3 000 €
Kia Venga Foto: Kia
Kia Venga - 2015 Kia Venga

Kategória 4– až 5-ročných áut (priemer triedy 9,2 %)

Model Podiel závažných porúch Cena
1. Seat Altea 6,6 od 1 900 €
2. Škoda Fabia 6,7 od 4 800 €
3. Toyota Verso 7,1 od 4 900 €
Seat Altea Foto: Seat
Seat Altea XL Seat Altea

Kategória 6– až 7-ročných áut (priemer triedy 14,7 %)

Model Podiel závažných porúch Cena
1. Mazda 3 10,0 od 4 200 €
2. Mazda 2 10,5 od 2 000 €
3. Mini Cooper 10,6 od 3 500 €
Mazda3 Foto: Mazda
Mazda3 Mazda3

Kategória 8– až 9-ročných áut (priemer triedy 19,9 %)

Model Podiel závažných porúch Cena
1. VW Golf Plus 13,3 od 1 500 €
2. Honda Jazz 14,0 od 3 100 €
3. Mini Cooper 14,4 od 3 500 €
VW Golf Plus Foto: Volkswagen
VW Golf Plus VW Golf Plus

Kategória 10– až 11-ročných áut (priemer triedy 24,8 %)

Model Podiel závažných porúch Cena
1. Honda Jazz 14,8 od 3 100 €
2. VW Golf Plus 16,4 od 1 500 €
3. VW Golf VI 17,1 od 3 500 €
Honda Jazz Foto: Honda
Honda Jazz - 2011 Honda Jazz

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené autá #spoľahlivosť áut #TÜV Report
Články podľa značiek