TÜV 2021: Kto je kráľom spoľahlivosti medzi hatchbackmi? Golf to nie je

Hoci momentálnym hitom sú SUV a crossovery, stále na cestách najčastejšie stretávame hatchbacky nižšej strednej triedy. Veľká konkurencia znamená aj vysoké nároky na spoľahlivosť. Ktoré modely spoľahlivosťou vynikajú a ktoré vzbudzujú obavy?

25.12.2020 06:00
debata (3)
Štatistiky nemeckých technických kontrol TÜV každoročne prinášajú podrobnejší pohľad na najčastejšie nedostatky, ktoré pracovníci odhalili. Odporcovia tvrdia, že nejde o relevantné dáta, lebo čo nespadá do kontrolovaných oblastí, ostane nepovšimnuté, no vzhľadom na milióny skontrolovaných vozidiel, ide o neopomenuteľný zdroj poznatkov.

Rebríček nezohľadňuje počet najazdených kilometrov, no delí vozidlá do kategórií podľa veku. Najmladšou a zároveň nasledovanejšou je kategória dvojročných a trojročných vozidiel, lebo väčšina z nich sa stále ešte vyrába a ide tak o dobrý zdroj informácií aj pre záujemcov o nové modely.

V poslednej dobe sa takmer všetka pozornosť sústreďuje na segmenty crossoverov a SUV, no u nás motoristi nezanevreli ani na tradičné hatchbacky nižšej strednej triedy, ktoré sú často využívané ako rodinné autá. Preto je otázka spoľahlivosti a prípadných opráv veľmi dôležitá.

Jednoznačným prekvapením je prvá pozícia medzi kompaktnými hatchbackmi. Ako najspoľahlivejší sa ukázal Hyundai i30 s podielom závažných porúch len 2,5 %. Až za ním skončil prémiový Mercedes-Benz triedy A. Medzi piatim najspoľahlivejšími hatchbackmi segmentu C nájdeme ešte Vokswagen Beetle, Audi A3 a Volvo V40. Napriek nízkemu počtu závažných porúch sa aj pri týchto modeloch vyskytoval jeden neduh, a to úniku oleja.

Medzi najmenej spoľahlivými hatchbackmi nájdeme prekvapivo aj japonský model. Je ním Honda Civic, ktorej skóre zhoršili problémové svetlá, zavesenie kolies a prílišné opotrebovanie brzdových kotúčov. Tieto poruchy sa objavovali aj u ostatných modelov na spodku rebríčka. Okrem problémov s únikom oleja sú brzdy nedostatkom aj u Peugeotu 308, svetlá neprechádzali kontrolou u Fordu Focus a zavesenie kolies trápi Seat Leon.

Jednoznačne najporuchovejším modelom v tejto kategórií je Dacia Logan s mierou závažných porúch 10,4 %. Kontrolóri u neho zaznamenali problémy vo všetkých spomínaných oblastiach, čiže opotrebenie bŕzd, funkcia svetiel a únik oleja z motora a prevodovky. V tomto prípade však možno ako ospravedlnenie vziať do úvahy nízku nákupnú cenu.

Najspoľahlivešie rodinné hatchbacky podľa TÜV Reportu 2021 (2–3 roky)

Poradie Model Miera závažných porúch v %
1. Hyundai i30 2,5
2. Mercedes-Benz triedy A 2,6
3. Volkswagen Beetle 3,9
4. Audi A3 4,0
5. Volvo V40 4,3

Najmenej spoľahlivé rodinné hatchbacky podľa TÜV Reportu 2021 (2–3 roky)

Poradie Model Miera závažných porúch v %
1. Dacia Logan 10,4
2. Ford Focus 6,7
3. Seat Leon 6,4
4. Honda Civic 6,2
5. Peugeot 308 6,1

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hatchback #spoľahlivosť #hatchback nižšej strednej triedy #kompaktná trieda #TÜV Report 2021
Články podľa značiek