Svet zaplavili falošné zapaľovacie sviečky. Môže to byť riadne drahé

Nekvalitné napodobeniny originálnych žiaroviek, brzdových kotúčov či olejových filtrov sú často na nerozoznanie od originálov. Tentoraz to platí už aj o zapaľovacích sviečkach. Ich používaním pritom môže dôjsť aj k zničeniu motora.

08.01.2021 16:00
debata (2)
Falzifikáty originálnych zapaľovacích sviečok... Foto: FCAI
Zapaľovacie sviečky - falzifikáty Falzifikáty originálnych zapaľovacích sviečok sú na nerozoznanie. Či už zabalené alebo rozbalené.

Upozornenie na problém falzifikátov zapaľovacích sviečok síce prichádza od Austrálskej komory automobilového priemyslu (FCAI), ale svet „zmenšený“ internetom neuchráni pred takýmto rizikom ani Európanov. Týka sa to najmä napodobenín komponentov spoločnosti NGK, ktoré sú ponúkané ako originálne diely značiek Honda, Nissan, Mazda a Toyota. Tomuto podvodu hrá do kariet aj pandémia koronavírusu, ktorá sa podpísala na rastúcom on-line predaji dielcov.

Nejde o maličkosť. Z testu FCAI, ktorá nakúpila zapaľovacie sviečky cez internet cez rôzne obchody, predstavovali falzifikáty až 60%! Problémom je, že na prvý pohľad sú naozaj nerozoznateľné od originálu – balením aj samotným dizajnom. Identifikovať ich nezvládnu dokonca ani experti. Až analýzou možno dospieť k zisteniu, že sú vyrobené z nekvalitnejších materiálov a majú horšiu konštrukciu. Následky môžu byť pritom naozaj drahé.

Nelegálny pôvod dokáže odhaliť až analýza. To... Foto: FCAI
Zapaľovacie sviečky - falzifikáty Nelegálny pôvod dokáže odhaliť až analýza. To ale už môže byť neskoro. Čo ušetríte nákupom podozrivo lacných „originálov“, preplatíte mnohonásobne na opravách.

„Falšovaný tovar nízkej kvality môže stáť vodičov tisíce dolárov. A to v nákladoch na opravy motorov,“ napísala komora do oficiálneho vyhlásenia. Zle fungujúce sviečky môžu spôsobiť nesprávne zapaľovanie, nerovnomerný chod motora, jeho prehrievanie, pokles výkonu, rast spotreby či zničenie katalyzátora. Podľa FCAI sú potenciálne ohrození všetci zákazníci. „Najlepší spôsob, ako sa vyhnúť falšovaniu? Uistite sa, že sú vaše diely zakúpené v sieti autorizovaných predajcov,“ radí austrálska inštitúcia.

Problémom totiž je, že o skutočnosti, že ide o falzifikáty, nevedia ani samotní internetoví predajcovia. Takto sa „fejkové“ diely dostávajú do celého sveta. Výrobcovia áut sa preto snažia spolupracovať s predajcami na odhaľovaní falošných komponentov s logami renomovaných značiek. Väčšina z nich pochádza z Číny. Upozorniť na riziko by vás mala najmä podozrivo nízka cena. Nenechajte sa teda nachytať, aspoň nie pri takých komponentoch, akými sú sviečky či diely brzdovej sústavy. Radšej ich nakúpte v oficiálnej sieti, i keď drahšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #náhradné diely #zapaľovacie sviečky #falzifikáty #fejky
Články podľa značiek