Potrebujete cestovať k ‘susedom‘? Prinášame aktuálny prehľad kronapravidiel

Schengenský priestor má iný režim, než hranica s Ukrajinou. Aj v ňom sa však sprísňujú pravidlá. Rakúsko dnes uzavrelo malé hraničné priechody. Na letiská sa však stále dostanete pomerne jednoducho.

14.01.2021 14:01
debata (8)
Kontroly na hraniciach s Rakúskom sa sprísnili. Foto: TASR (Pavel Neubauer)
SR koronavírus hraničný priechod Berg kontrola BAX Kontroly na hraniciach s Rakúskom sa sprísnili.

Na hraničných priechodoch do Rakúska sa počas minulého víkendu tvorili veľké kolóny, pretože rakúski colníci zintenzívnili kontroly. Neskôr sa táto situácia normalizovala, no už v najbližších dňoch sa môže opäť skomplikovať. Od piatku totiž Rakúšania opatrenia ďalej sprísňujú a navyše sa úplne zatvárajú menšie hraničné priechody.

Od dnešného dňa (14. január) sú na neurčito uzavreté priechody Angern an der March – Záhorská Ves (cestný/kompa), Schloss Hof – Devínska Nová Ves (Cyklomost slobody) a Hainburg an der Donau – Devín (riečny hraničný priechod na rieke Dunaj).

Do Rakúska treba registráciu

Kto bude chcieť prejsť hranice na otvorených priechod, bude musieť povinne vyplniť online dostupný registračný formulár. Musí ho vyplniť každý prichádzajúci s výnimkou pendlerov, zásobovania a tranzitu. Formulár v angličtine a nemčine nájdete aj na tomto odkaze.

Pri prechode hraníc sú naše antigénové testy rakúskou stranou akceptované, ale pozor – neplatí, že tí, ktorí ochorenie prekonali, prejdú s potvrdením o tejto veci bez testovania. Pre túto skupinu ľudí, keďže testy im ešte môžu vychádzať pozitívne, je návšteva Rakúska zatiaľ komplikovaná.

odkaz Takto vyzerá formulár, umožňujúci cestu na... Foto: SITA/AP
Letiskový formulár Takto vyzerá formulár, umožňujúci cestu na letisko. Po kliknutí na obrázok sa vám otvorí okno, kde ho môžete vyplniť.

Pri antigénových testoch je problém s českou stranou, ktorá zatiaľ vyžaduje pri vstupe do Česka PCR testy. Opačným smerom sa s antigénovými testami dá prejsť. Problémovou krajinou zostáva Maďarsko s veľmi prísnymi opatreniami. De facto sa do krajiny nedá dostať, výnimku majú len ľudia s trvalým alebo prechodným pobytom na jej území a tí, čo Maďarskom tranzitujú.

Opačná situácia je v Poľsku, ktoré stále pre cestujúcich zostáva relatívne otvorenou krajinou. Ak tam chcete ísť autom, môžete, nemusíte absolvovať ani karanténu a mať dokonca ani negatívny test. Musí však ísť o individuálnu dopravu, pri verejnej doprave sa už testy vyžadujú, stačia aj antigénové. Ak ich nemáte, alternatívou je karanténa.

Jednoduchšia cesta na letisko

Výnimky platia aj pri cestách na väčšinu okolitých letísk. Stačí sa zaregistrovať na webe naletisko.mzv.sk, kde si po registrácii môžete vytlačiť trojjazyčný formulár s informáciami o tom, kedy, koho a na ktoré letisko veziete, potrebujete k nemu aj letenky, dokladujúce, že niekoho veziete, alebo idete ho vyzdvihnúť. V tom prípade nepotrebujete ani negatívny test a ani nemusíte absolvovať karanténu. Tento formulár by vám mal umožniť vstup do Česka, Rakúska aj Poľska, Maďarsko ho, z vyššie uvedených dôvodov, neakceptuje.

Komplikovanou krajinou je Ukrajina, keďže je mimo schengenského priestoru. Tam treba dávať pozor na návrat z Ukrajiny, pri opätovnom vstupe je vyžadovaná povinná registrácia, 5-dňová karanténa a aj PCR test absolvovaný už na Slovensku. Tranzit cez naše územie je povolený.

Situácia na hraniciach s okolitými krajinami sa však môže meniť doslova zo dňa na deň, preto si určite, najmä ak čítate tento text s niekoľkodňovým odstupom, preverte, či zverejnené informácie stále platia, najlepším zdrojom na to je web Ministerstva zahraničných vecí SR.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #hraničné kontroly #pandémia #koronavírus #karanténa #obmedzenia v cestovaní
Články podľa značiek