Pozor! V máji sa budú pneumatiky označovať po novom

Po deviatich rokoch zavedie Európska únia ďalšiu zmenu v označovaní pneumatík. Z nových štítkov sa dozvieme viac o ich vlastnostiach. Napríklad o schopnosti brzdiť alebo o zábere na snehu.

01.02.2021 05:00
debata (7)
Nové štítky pneumatík nám majú uľahčiť... Foto: Continental
Pneumatiky - označovanie Nové štítky pneumatík nám majú uľahčiť porovnanie vlastnosti „gúm“ pri ich nákupe a najmä nás motivovať ku kúpe pneumatík s nízkym valivým odporom a nízkou hlučnosťou.

Od roku 2012 sme si zvykli na štítky, ktoré jednoduchou formou označujú vlastnosti pneumatík. Štítky nás informujú o troch základných parametroch. Podľa označenia tak môžeme veľmi jednoduchou formou porovnať jednotlivé pneumatiky z hľadiska ich valivom odpore, hlučnosti a priľnavosti na vode. Od mája budú štítky informačne ešte bohatšie. Na novom štítku budú upravené triedy valivého odporu a brzdného výkonu na mokrej vozovke a hlučnosť pneumatiky bude po novom vyjadrená nielen údajom v decibeloch, ale aj písmenami A, B alebo C.

Ďalšou novinkou sú dva piktogramy slúžiace na označenie toho, či daná pneumatika pre osobné automobily spĺňa požiadavky na homologizáciu pre EÚ, pokiaľ ide o záberové vlastnosti na snehu (označované aj ako snehová vločka test), alebo či pneumatika bez hrotov ponúka záberové vlastnosti na ľade v súlade s novou normou ISO. Od mája 2021 musia byť informácie na etikete EÚ uvedené tiež pri pneumatikách pre ťažké nákladné automobily (trieda C3). Pokiaľ ide o základné triedy A až C, tie zostávajú na novom štítku nezmenené. Pri pneumatikách pre osobné autá (trieda C1) a pre dodávky (trieda C2) však dochádza k zmene.

Takto sa zmení označovanie energetických tried

Pneumatiky - nové štítky 2021 Foto: Continental
Pneumatiky - nové štítky 2021 Pneumatiky - nové štítky 2021

Valivý odpor a priľnavosť za mokra pôvodne zaradené do triedy E budú teraz zaradené do triedy D, ktorá sa predtým nepoužívala. Tie isté parametre pôvodne v triedach F a G potom budú preradené do triedy E. Štítok tak bude prehľadnejší a zrozumiteľnejší. Ďalšie informácie o pneumatike budeme môcť zistiť naskenovaním QR kódu v pravom hornom rohu štítku. Ten nás presmeruje do databázy EPREL (Európska databáza výrobkov s energetickým označením), ktorá obsahuje dokument s informáciami o produkte. Z neho budeme môcť vyčítať všetky hodnoty zo štítku pre konkrétnu pneumatiku a navyše aj dátum začatia a ukončenia výroby daného modelu pneumatiky.

Takto sa zmení obsah nových štítkov

Pneumatiky - nové štítky 2021 Foto: Continental
Pneumatiky - nové štítky 2021 Pneumatiky - nové štítky 2021

Jednotlivé produktové listy s praktickými informáciami zadávajú do databázy EPREL sami výrobcovia pneumatík, ktorí súčasne – rovnako ako v minulosti – majú vo svojej kompetencii zaradenie pneumatiky do príslušnej triedy na štítku. Nový štítok na označenie pneumatík je navrhnutý tak, aby uľahčil výber pneumatík s najvyššou palivovou účinnosťou a súčasne poskytol užitočné informácie o brzdnej dráhe. Pneumatiky s nízkym valivým odporom prinesú úsporu paliva a nižšie emisie nielen súkromným majiteľom osobných áut , ale aj prevádzkovateľom vozových parkov.

Európska únia si od zmeny zároveň sľubuje, že jasné a zrozumiteľné informácie o priľnavosti za mokra prispejú k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky, zatiaľ čo informácie o vonkajšej hlučnosti pomôžu obmedziť akustický smog vytváraný cestnou dopravou.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #pneumatiky #štítky na pneumatikách
Články podľa značiek