TÜV: Toto je 5 najmenej spoľahlivých SUV. Sú bežné aj u nás

Nemecká sieť technických kontrol TÜV je zdrojom užitočných údajov hlavne pre záujemcov o ojazdené vozidlá. A keďže SUV a crossovery sú v móde, je dobré vedieť, pri ktorých treba byť pri kúpe obzvlášť obozretný.

03.02.2021 06:00
debata (13)

Každoročné reporty nemeckej siete technických kontrol TÜV majú svojich priaznivcov aj odporcov. Na jednej strane je pod paľbou kritiky skutočnosť, že do úvahy sa berú len nedostatky povinne posudzovaných oblastí, ale že autá sú roztriedené len podľa veku a nie podľa prejdených kilometrov, no na druhej strane údaje vyplývajúce z kontroly niekoľkých miliónov vozidiel dokážu zraziť odchýlky na minimum.

Tradične sú autá rozdelené do piatich skupín podľa veku, ale tak, ako sa nezohľadňujú najazdené kilometre, absentuje aj kategorizácia do segmentov. Vybrali sme preto päť modelov z kategórie SUV a crossoverov naprieč všetkými vekovými kategóriami, ktoré zaznamenali v priemere najviac nedostatkov. Zoznam je o to zaujímavejší, že ide vo všeobecnosti o veľmi vyhľadávané automobily aj u nás.

Dacia Duster

Rumunská značka je pravidelne na spodných priečkach v spoľahlivosti. V TÜV reporte sa ukázala ako najmenej spoľahlivé SUV v kategórii dvojročných až trojročných a aj šesťročných až sedemročných a dokonca aj osemročných až deväťročných áut. Kým v najmladšej kategórii ide o súčasnú generáciu, v dvoch starších posudzovali tú predchádzajúcu.

Dacia Duster 2011 Foto: Dacia
Dacia-Duster-2011-1280-0a Dacia Duster 2011

Paleta problémov zahŕňa tradičné neduhy ako úniky oleja, nespoľahlivé brzdy, nepresné riadenie, poruchové svetlá či problémy s výfukom. Poľahčujúcou okolnosťou pre Duster je jeho nižšia pôvodná cena oproti konkurencii, takže pri jeho kúpe treba počítať s vyššími servisnými nákladmi.

Nissan Qashqai

Populárny japonský crossover sa zaradil do nelichotivému zoznamu vďaka prvej generácii. V kategórii osemročných až deväťročných a desaťročných a jedenásťročných áut jej robia problémy hlavne súčasti podvozka ako zavesenie kolies, tlmiče, ale aj brzdy, riadenie a hnací hriadeľ.

Nissan Qashqai 2010 Foto: Nissan
Nissan-Qashqai-2010-1280-02 Nissan Qashqai 2010

Volkswagen Tiguan

V súčasnosti patrí Tiguan medzi najpredávanejšie SUV v Európe, no súčasnej ani predchádzajúcej generácii sa poruchy nevyhýbajú. V kategórii štvorročných až päťročných a šesťročných až sedemročných automobilov kontrolóri zväčša narazili na problémy s tlmičmi a pružinami, či pri starších kusoch aj na poruchy bŕzd a zavesenia kolies.

Volkswagen Tiguan 2012 Foto: Volkswagen
Volkswagen-Tiguan-2012-1280-06 Volkswagen Tiguan 2012

Hyundai Tucson

Kórejské SUV neoslnilo medzi dvojročnými až trojročnými a zároveň medzi desaťročnými a jedenásťročnými autami. V prvom prípade ide o predchádzajúcu generáciu, ktorú len nedávno vystriedala nová. Do popredia vystúpili problémy s odpružením a parkovacou brzdou. Model vyrábaný v rokoch 2005 – 2010 trpí únikom oleja, nespoľahlivým štartérom, opotrebovaným turbodúchadlom a poruchami riadenia, zavesenia kolies a brzdového systému.

Hyundai Tucson 2005 Foto: Hyundai
Hyundai-Tucson-2005-1280-02 Hyundai Tucson 2005

Kia Sportage

Súčasná generácia tohto SUV je na trhu už od roku 2015. A práve kusy vyrobené na začiatku jej kariéry sa ukazujú v kategórii štvorročných až päťročných áut ako najproblémovejšie. Najčastejšími poruchami pritom boli nesprávne fungujúce riadenie a brzdy vrátane parkovacej.

Kia Sportage 2016 Foto: Kia
Kia-Sportage-2016-1280-07 Kia Sportage 2016

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #crossover #spoľahlivosť #TÜV #TÜV Report #TÜV Report 2021
Články podľa značiek