TÜV 2021: Ktoré ‘jazdenky’ sú najspoľahlivejšie? Toto sú víťazi segmentov

Nemecké štatistiky spoľahlivosti vytvorené sieťou staníc technických kontrol TÜV sú dobrou pomôckou pre záujemcov o jazdené autá. Ktoré modely jednotlivých tried sú najmenej poruchové?

09.02.2021 05:00
debata (11)

Výsledky technických kontrol v rámci nemeckej siete TÜV – tzv. TÜV reporty – prinášajú cenný pohľad na poruchovosť ojazdených vozidiel rôznych vekových kategórií. Hoci sa posudzujú len povinne kontrolované prvky, ide o dobrý zdroj údajov, keďže za rok prejdú rukami technikov milióny vozidiel.

Nevýhodou štatistík je, že sa zameriavajú len na vek automobilov a nezohľadňujú počet prejdených kilometrov. Pri vysokom počte kusov z jednotlivých modelov sú však odchýlky minimálne, a tak môžu spotrebitelia získať predstavu o spoľahlivosti jazdených áut.

Audi A1 (2015) je najspoľahlivejšie v triede... Foto: Audi
Audi-A1-2015-1280-03 Audi A1 (2015) je najspoľahlivejšie v triede malých áut.

Medzi najspoľahlivejšie modely patria celkom logicky tie z najmladšej kategórie dvojročných až trojročných áut. Zvyčajne ide o autá, ktoré sú stále vo výrobe, a to dokonca aj v rovnakej generácii. Nájdu sa však aj výnimky, ktoré už v predajniach nových áut nenájdete a jedinou šancou je kúpa z druhej ruky.

Modely zastúpené v TÜV reporte možno rozdeliť do deviatich segmentov. Príkladom už nevyrábaného modelu je Opel Adam, ktorý sa ukázal ako najmenej poruchové mini auto. V časoch, keď sa dal kúpiť ako nový, mohol záujemcov odradiť vysokou cenou, no teraz už bude rozhodne dostupnejší.

Podobne je to aj s Audi A1, ktoré je najspoľahlivejším malým autom. Technicky ide o koncernového súrodenca Volkswagenu Polo, no zachováva si prestíž prémiovej značky. Medzi kompaktami sa ako najmenej problémový ukázal Hyundai i30 predošlej generácie. Kórejské automobilky ešte začiatkom minulého storočia bojovali s povesťou nekvalitných výrobkov, no postupom času sa prepracovali medzi tie najspoľahlivejšie.

V strednej triede vyniká Opel Insignia. Ide už o druhý model nemeckej značky, ktorý kraľuje vo svojej triede. Hoci Opel už niekoľko rokov patrí pod francúzsky koncern PSA, ktorý sa len nedávno stal v rámci fúzie s FCA súčasťou nového koncernu Stellantis, Opel Insignia súčasnej generácie je ešte stále výsledkom vývoja koncernu General Motors, pod ktorý Opel patril, kým ho odkúpilo PSA.

Mercedes-Benz GLC (2016) je najspoľahlivejší v... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-GLC-2016-1280-05 Mercedes-Benz GLC (2016) je najspoľahlivejší v triede SUV.

Medzi vyššou strednou triedou sa ako najspoľahlivejší ukázal Mercedes-Benz triedy E. Legendárny model, ktorého generácia zo začiatku 21. storočia patrila medzi najmenej spoľahlivé autá, sa vďaka kompletne prepracovaným nasledovníkom vrátila medzi symboly spoľahlivosti. V segmente limuzín technici zistili najmenej problémov pri modeli Audi A7.

Ďalším úspechom Mercedesu-Benz je model GLC, ktorý je podľa štatistík TÜV najspoľahlivejším SUV. Medzi športovými modelmi sa prekvapenie nekonalo a najlepšie skóre získalo legendárne Porsche 911. Poslednou kategóriou sú rodinné MPV a dodávky. Aj tu je dobrou voľbou Mercedes-Benz, ktorého trieda B sa ukázala ako najspoľahlivejšia.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #TÜV #TÜV Report #TÜV Report 2021
Články podľa značiek