TÜV 2021: Ktoré jazdené autá sú spoľahlivé a dostupné? Hlavne nemecké a japonské

Pri kúpe auta z druhej ruky je dôležité, aby nový majiteľ nestrávil opravami viac času ako jazdením. Štatistika spoľahlivosti je tak vítanou pomôckou.

16.02.2021 05:00
debata
Nemecká sieť staníc technických kontrol TÜV je už dlhodobo pravidelným zdrojom informácii o poruchovosti a o spoľahlivosti jazdených áut. Hoci autá zatrieďuje do kategórií len podľa veku, pri miliónových počtoch skontrolovaných kusov a objektívnych kritériách môžeme vylúčiť zaujatosť či skresľovanie výsledkov.

Asi základným údajom pre záujemcov o ojazdené automobily je cena. TÜV preto vybrali najspoľahlivejšie modely v každej vekovej kategórii, ktorých priemerná cena na trhu jazdených vozidiel osciluje na hranici 5 000 eur. Výsledky potešia hlavne priaznivcov japonských automobiliek a koncernu Volkswagen.

Medzi najmladšími dvojročnými až trojročnými cenovo dostupnými autami sa najlepšou spoľahlivosťou môže pochváliť Kia Venga. Hneď za ním nasleduje Toyota Yaris a prvú trojku uzatvára Volkswagen Polo. V kategórii štvorročných a päťročných áut sa na prvé miesto dostal Seat s rodinným modelom Altea. Za ním nasleduje najpredávanejšie auto u nás Škoda Fabia a tretím najspoľahlivejším dostupným modelom v tejto skupine je opäť rodinné auto Toyota Verso.

Kategória šesťročných a sedemročných áut poteší záujemcov o štýlové a dobre jazdiace vozidlá. Na prvých dvoch miestach nájdeme modely Mazdy, a to konkrétne Mazdu 3 a Mazdu 2. Na treťom mieste skončil Mini Cooper. V predposlednej kategórii osemročných a deväťročných modelov sa ako najspoľahlivejší dostupný model ukázal Volkswagen Golf Plus. Na druhej priečke skončila Honda Jazz a tretie miesto opäť pripadlo na Mini Cooper.

Posledná skupina najstarších posudzovaných automobilov do značnej miery kopíruje predchádzajúcu kategóriu. Najspoľahlivejším dostupným modelom je Honda Jazz, za ktorou nasleduje Volkswagen Golf Plus a Volkswagen Golf šiestej generácie. Práve Volkswagen Golf šiestej a aj siedmej generácie sa môže stať ďalším bestsellerom v bazároch, keďže najnovšia ôsma generácia zaostáva za očakávaniami. Hoci malo ísť o prevratnú elektronikou nabitú novinku, zatiaľ ju sprevádzajú viac problémy ako úspechy.

Najspoľahlivejšie dostupné modely podľa TÜV Reportu 2021

Kategória 2–3 roky

Kia Venga Foto: Kia
Kia Venga - 2015 Kia Venga
Poradie Model Miera poruchovosti
1. Kia Venga 4,1
2. Toyota Yaris 4,4
3. Volkswagen Polo 4,5

Kategória 4–5 rokov

Seat Altea Foto: Seat
Seat Altea XL Seat Altea
Poradie Model Miera poruchovosti
1. Seat Altea 6,6
2. Škoda Fabia 6,7
3. Toyota Verso 7,1

Kategória 6–7 rokov

Mazda 3 Foto: Mazda
Mazda 3 - 2014 Mazda 3
Poradie Model Miera poruchovosti
1. Mazda 3 10,0
2. Mazda 2 10,5
3. Mini Cooper 10,6

Kategória 8–9 rokov

VW Golf Plus Foto: Volkswagen
VW Golf Plus VW Golf Plus
Poradie Model Miera poruchovosti
1. Volkswagen Golf Plus 13,3
2. Honda Jazz 14,0
3. Mini Cooper 14,4

Kategória 10–11 rokov

Honda Jazz Foto: Honda
Honda Jazz Honda Jazz
Poradie Model Miera poruchovosti
1. Honda Jazz 14,8
2. Volkswagen Golf Plus 16,4
3. Volkswagen Golf VI 17,1

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť #TÜV #TÜV Report #TÜV Report 2021
Články podľa značiek