Zamrzli vám dvere či zámky? Tieto triky pomôžu

V zime vám na aute môžu zamrznúť nielen okná, ale aj dvere a zámok. Ľadová vrstva dokáže auto doslova uväzniť. Ak neotvoríte dvere, je boj s námrazou o to ťažší.

12.02.2021 05:00
debata (6)
Áno, aj toto sa môže v zime stať. Nie je to nič... Foto: Fcar
Zamrznuté autá Áno, aj toto sa môže v zime stať. Nie je to nič príjemné, ale ani neriešiteľné.

Poznáte to. Občas sa stáva, že v zime zamrznutý sneh na aute vplyvom zvýšenia teploty mierne povolí, no následne ho mráz opäť zmení na kameň. Auto sa ocitne doslova v ľadovej chruste. To je ten najhorší scenár, pretože ak chcete s námrazou čosi robiť, je najlepšie dostať sa do auta a zapnúť kúrenie. Ak sa však nedajú otvoriť dvere, lebo ľad primrzne k tesneniam, alebo zamrzne v zámku, boj s námrazou je ťažší. Nemusí to však byť beznádejné. Nemecký ADAC prináša zopár rád, ako na to. Najprv však overte, či sa nedá auto odomknúť a otvoriť zo strany spolujazdca.

1. Na zámok poslúži dezinfekcia či zapaľovač

Čo sa týka zámku, je najlepším riešením rozmrazovač. Stačí ho nastriekať do otvoru a je po probléme. Teda, ak nemáte rozmrazovač odložený v interiéri auta. Vtedy je vám úplne nanič. Dobre však k tomuto účelu poslúžia aj dezinfekčné spreje na báze alkoholu, ktoré mávame v časoch pandémie často pri sebe. Ak nemáte ani jedno, ani druhé, pomôže zapaľovač, ktorým opatrne nahrejete kľúč, a potom sa ho pokúsite jemne vložiť do zámku. Samozrejme, problém s odomykaním majú len vodiči, ktorých autá nie sú vybavené diaľkovým centrálnym uzamykaním. A tých je už naozaj málo.

Na zamrznutý zámok použite rozmrazovač. Nikdy... Foto: ADAC
Auto - zima Na zamrznutý zámok použite rozmrazovač. Nikdy si ho však po jazde nenechávajte v aute. Potom je vám nanič.

2. Zamrznuté dvere nikdy neotvárajte silou

Pri otváraní zamrznutých dverí platí hlavné pravidlo. Nikdy ich neotvárajte silou, pretože si poškodíte tesnenia! Potom neostáva nič iné ako ich drahá výmena. Namiesto prudkého zatiahnutia za dvere by ste mali najskôr zatlačiť na vonkajšiu stranu dverí auta. S trochou zručnosti sa dá takto ľad uvoľniť z medzier. Prípadne môžete jemne zabúchať na panel dverí. Najprv však preverte, či sa nedajú otvoriť dvere spolujazdca. Ak áno, máte to oveľa ľahšie. Pomôže klimatizácia a tiež môžete na zamrznuté dvere jemne zatlačiť zvnútra. Nikdy však nevyštartujte so zamrznutými dverami. V prípade nehody to môže skomplikovať pomoc.

Primrznuté dvere otvoríte aj teplou vodou, ale... Foto: ADAC
Auto - zima Primrznuté dvere otvoríte aj teplou vodou, ale buďte opatrný.

3. Každý ľad kapituluje pod teplou vodou

Je to jednoduchý, starý, ale overený a účinný recept. Ohrejte vodu na približne 50 stupňov Celzia, a potom ju opatrne vlejte do štrbín okolo rámu dverí. Nikdy však nepoužívajte vriacu vodu, pretože tým môžete poškodiť lak auta. Ohľaduplný musíte byť v tomto prípade aj k oknám. Horúcu vodu nikdy nelejte na sklo. Teplotný šok môže spôsobiť jeho prasknutie. A to iste nechcete, najmä nie v zime. Po otvorení dverí je dobré tesnenia utrieť handrou, aby voda na nich opäť nezamrzla. Predídete tým tomu istému problému. Napríklad pri ceste domov z práce.

4. Na problémy myslite pred prvými mrazmi

Ak nechcete bojovať so zamrznutými zámkami a dverami, stačí na to myslieť vopred. ADAC odporúča ešte pred prvým mrazom očistiť gumové tesnenia na dverách a ošetriť ich na to určeným prostriedkom. Odborníci ADAC-u neodporúčajú používať ľudové prostriedky, ako je maslo, masť, kuchynský olej alebo jelení loj. Len špeciálny prípravok dokáže vytvoriť na tesneniach vrstvu, ktorá zabráni vzájomnému dotyku kaučukových plôch a tým zaistí, že k sebe nemôžu primrznúť. Chráni ich tiež pred vysušením alebo krehnutím. Na zámok dverí je zas vhodné použiť sprej na báze grafitu. Pomáha však aj pravidelné naolejovanie.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #námraza #zamrznuté zámky
Články podľa značiek