Video: Viete, kedy možno sypače predbiehať a kedy je to zakázané?

Keďže v týchto dňoch pribudli nehody, pri ktorých prišlo na diaľniciach ku kolíziám so sypačmi, pozrite sa, kedy je zakázané a naopak - povolené tieto vozidlá počas údržby diaľnic predbiehať.

16.02.2021 20:45
sneh, sneženie, zima, kalamita, východ Foto: ,
Snehový pluh možno na diaľnici predbiehať, len ak vám to signalizuje.
debata

Zimná služba na diaľniciach a rýchlostných cestách práve v týchto dňoch v niektorých regiónoch Slovenska pracuje takmer nonstop. O zjazdnosť diaľnic sa v nich sa stará 169 sypačov. Mnohí motoristi ich však komplikujú prácu – buď z arogancie, alebo z nevedomosti. Výsledok je však rovnaký. Vznikajú kolízne situácie.

Naposledy, minulý týždeň vykonávali sypače na D1 v smere do Levoče pluhovanie a posyp. Zákaz predbiehania nerešpektoval vodič osobného auta, dostal šmyk a poškodil na sypači radlicu. Rovnako nerešpektovala zákaz aj dodávka, ktorá predbehla sypač a na odpluhovanom snehu dostala šmyk.

Štandardne je predbiehanie pracujúcich sypačov zakázané, hrozí totiž šmyk na bočnej vrstve odpluhovaného snehu. Existuje však jedna výnimka. Tú určuje svetelná signalizácia v jeho zadnej časti.

Na nej môže svietiť buď šípka alebo kríž. Tým vám sypač dáva znamenie, či je bezpečné ho predbiehať. Kríž znamená zákaz predbiehania, blikajúca šípka signalizuje, že predbiehanie je možné v pruhu, kam šípka smeruje.

Rešpektovať túto signalizáciu je asi to úplné minimum, čo môžeme spraviť, aby sme cestárom uľahčili prácu a predovšetkým, aby sme snahou ušetriť pár minút nespôsobili nejakú vážnu nehodu a nezablokovali celú cestu.

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #údržba ciest #sypače
Články podľa značiek