Pokutu za neuhradenú diaľničnú známku budete môcť dostať aj po troch rokoch!

Ministerstvo dopravy vraj rezort hospodárstva opakovane žiadalo o napravenie chyby v legislatíve, ktorá obmedzila možnosť udelenia pokuty za neuhradenú diaľničnú známku na dva mesiace. Sulík vraj toto upozornenie odignoroval.

19.02.2021 08:00
dialničná známka, eznamka, nds, Foto: ,
Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky vám po novom budú môcť uložiť až do troch rokov od spáchania priestupku.
debata (18)

Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky by malo byť možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Pokuty však nebude možné uložiť, ak od spáchania priestupku už uplynuli tri roky.

Aktuálne nastavenie legislatívy by spôsobilo, že prakticky u všetkých pokút by sa nenaplnili zákonne podmienky na ich udelenie.
Ivam Rudolf, hovorca ministerstva dopravy

Vyplýva to z návrhu zákona o diaľničnej známke z dielne Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Novela zákona má podľa rezortu dopravy opraviť chybu v tzv. „kilečku“. Kabinet zároveň navrhuje, aby právnu normu parlament prerokoval v tzv. zrýchlenom režime.

Táto úprava by mala podľa dôvodovej správy prispieť k zvýšeniu efektívnosti sankcionovania prevádzkovateľov vozidiel, ktorí si nesplnili zákonnú povinnosť, teda do 60 dní treba právoplatne rozhodnúť o pokute. MDV v doložke vplyvov podotklo, že pri dodržaní príslušných procesných ustanovení zákona o správnom konaní to je v praxi takmer nevykonateľné.

Na túto chybu ministerstvo dopravy upozornilo ešte v lete hneď, ako bola táto zmena schválená. Rezort dopravy preto predkladal tento návrh na rokovanie vlády už v auguste minulého roka. Vtedy ho však stiahol s tým, že „opravu“ urobí minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

V súčasnosti možno pokutu uložiť do 60 dní odo... Foto: NDS
e-znamka, elektronická diaľničná známka V súčasnosti možno pokutu uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti.

„Do dnešného dňa však k náprave nedošlo ani po tom, ako sme rezort hospodárstva opakovane kontaktovali,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Preto minister dopravy opätovne vo štvrtok predložil novelu zákona, ktorá zavedie lehoty na udelenie sankcie za jazdu po spoplatnených úsekoch bez platnej diaľničnej známky v súlade so správnym poriadkom.

„Ministerstvo dopravy a výstavby sa musí riadiť platnou legislatívou, aktuálne nastavenie legislatívy by však spôsobilo, že prakticky u všetkých pokút by sa nenaplnili zákonne podmienky na ich udelenie,“ odôvodnil Rudolf. Zdôraznil, že hlavným problémom je nevykonateľná 60-dňová lehota na uloženie pokuty za neplatnú diaľničnú známku.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #ministerstvo dopravy #diaľničná známka
Články podľa značiek