IIHS: V USA vyhlásili 49 najbezpečnejších áut pre rok 2021

Bezpečnosť áut po sprísnení testov výrazne stúpla. Počet modelov s najvyšším hodnotením Top Safety Pick+ sa medziročne zdvojnásobil. Tvrdí to americká organizácia IIHS na základe rozsiahlych crashtestov.

01.03.2021 12:00
debata
Americké hodnotenie bezpečnosti áut... Foto: IIHS
IIHS - Mazda 6 Americké hodnotenie bezpečnosti áut organizáciou IIHS je prísnejšie ako to európske.

Americká organizácia IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), ktorá je pendantom európskeho konzorcia Euro NCAP, sa pri hodnotení bezpečnosti s autami naozaj nemazná. Metodika je ešte prísnejšia, ako na starom kontinente. Kým u nás hrajú veľkú rolu asistenčné systémy, IIHS si stále zakladá aj na odolnosti „hardvéru“. Autá tu musia podstúpiť crashtest s malým prekrytím na strane vodiča aj spolujazdca, preukázať odolnosť strechy po prevrátení či funkčnosť hlavových opierok. A mimo nie je ani hodnotenie svetiel, ktoré sa v metodike Euro NCAP vôbec nenachádza.

Najlepšie vlani obstáli modely Volva s... Foto: Volvo
Volvo XC40 Recharge - 2020 Najlepšie vlani obstáli modely Volva s deviatimi najvyššími známkami.

Aby vozidlo získalo najvyššie ocenenie Top Safety Pics+, musí dostať hodnotenie Good v crashtestoch, za asistenčné systémy získať „známky“ Advanced alebo Superior a za svetlá Good alebo Acceptable, a to vo všetkých verziách. Také sa našli aj počas vlaňajšieho roka. IIHS tak pre rok 2021 vyhlásila najbezpečnejšie modely podľa tried. Dobrou správou je, že kým vlani dosiahlo na najvyššie hodnotenie 23 modelov, v tomto roku je ich až 49, teda viac ako dvojnásobok, hoci občas ide len o odlišné verzie toho istého modelu.

Darilo sa aj kórejským značkám Hyundai, Kia a... Foto: Genesis
Genesis G90 Darilo sa aj kórejským značkám Hyundai, Kia a Genesis, ktoré získali 12 hodnotení Top Safety Pick a päť Top Safety Pick+.

Ide síce o americké hodnotenie, no mnoho z týchto vozidiel je bežne dostupných v Európe, pričom sa konštrukčne nelíšia. Najväčšiu radosť z výsledkov budú mať nepochybne kórejské automobilky Hyundai, Kia a Genesis, ktoré získali 12 hodnotení Top Safety Pick a päť Top Safety Pick+. Ešte lepšie je na tom Volvo s deviatimi najvyššími známkami. Darilo sa však napríklad aj Mazde, Subaru a Audi, ktoré si odniesli po päť najvyšších ocenení. Všetky modely nájdete v tabuľke.

RAM 1500 je jediným pikapom, ktorý sa dostal do... Foto: RAM
Ram 1500 TRX - 2021 RAM 1500 je jediným pikapom, ktorý sa dostal do zoznamu najlepších, i keď „len“ s hodnotením Top Safety Pick.

Na druhej strane kritizuje IIHS koncern GM, pre ktorý je jediná známka Top Safety Pick+ hanbou a tiež Mitsubishi, ktoré nemá ani len hodnotenie Top Safety Pick. Z populárnych pikapov sa medzi najlepšie modely dostal jedine RAM 1500 s výsledkom Top Safety Pick. Minulý rok sa to nepodarilo žiadnemu. Celkovo je americká organizácia spokojná a konštatuje, že po zavedení nových hodnotiacich kritérií, najmä v oblasti nárazu s malým prekrytím na strane spolujazdca a svetiel, urobili výrobcovia obrovský pokrok.

Toto sú najbezpečnejšie autá podľa IIHS (TOP Safety Pick+)

Kompaktné autá
Honda Insight
Mazda 3
Subaru Crosstrek Hybrid (XV)
Stredná trieda
Honda Accord
Kia K5 (od novembra 2020)
Mazda 6
Nissan Altima
Nissan Maxima (od novembra 2020)
Subaru Legacy
Subaru Ouback
Toyota Camry
Luxusné autá
Acura TLX
Lexus ES 350
Lexus IS
Tesla Model 3
Volvo S60
Volvo S6 Recharge
Volvo V60
Volvo V60 Recharge
Veľké luxusné autá
Audi A6
Audi A6 Allroad
Audi A7
Genesis G70
Genesis G90
Malé SUV
Mazda CX3
Mazda CX5
Mazda CX-30 (od septembra 2020)
Nissan Rogue 2021 (X-Trail)
Subaru Forester
Volvo XC40
Stredné SUV
Ford Explorer
Hyundai Palisade
Mazda CX9
Subaru Ascent
Toyota Highlander
Stredné luxusné SUV
Acura RDX
Cadillac XT6
Hyundai Nexo
Lexus NX
Mercedes-Benz GLE
Volvo XC60
Volvo XC60 Recharge
Volvo XC90
Volvo XC90 Recharge
Veľké SUV
Audi e-tron
Audi e-tron Sportback
Minivany
Honda Odyssey
Toyota Siena

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS #crashtest #bezpečnosť áut #crashtesty
Články podľa značiek