Pozor na drahé programy autoumyvární. Autu môžu uškodiť

Po zime chcete svojmu autu dopriať to najlepšie. A tak sa pri jarnej očiste rozhodnete vybrať v autoumyvárni ten najluxusnejší umývací program. Lenže nemecký ADAC tvrdí, že to nie je dobrý nápad.

09.03.2021 05:00
debata
Auto je po zime dobré umyť. Najlepšie však je,... Foto: ADAC
Umyváreň áut Auto je po zime dobré umyť. Najlepšie však je, ak prvá návšteva vedie do ručnej autoumyvárne. Ak sa už rozhodnete pre kefy, vyhnite sa umytiu podvozka.

V zime dostalo vaše auto poriadne zabrať. Soľ, škvara, nečistoty, to všetko atakovalo počas niekoľkých mesiacov karosériu aj podvozok. A tak je logické, že ak nechcete zvyšovať riziko poškodenia vozidla, je dobré tieto nánosy, najmä korozívnu soľ, odstrániť. Úplne najlepšie je zájsť do ručnej autoumyvárne. Tam sa o vaše auto postarajú tak, ako sa patrí – dôkladne a „nežne“. Namiesto rotujúcich kief príde k slovu tlaková voda a jemné utierky. Lenže kto má na to čas a peniaze? Väčšina motoristov tak zamieri do automatických umyvární. A keďže chcú svojim autám po zime dopriať to najlepšie, zvolia ten najdrahší program. S predumytím, umytím podvozka a následným voskovaním. Lenže nemecký ADAC tvrdí, že niekedy býva menej viac.

Nehovorí však o predumytí, to by mala byť samozrejmosť, pretože inak pôsobia prach a nečistoty pod náporom kief ako brúsny papier. Problémom je umytie podvozka. Najmä pri starších autách. Podľa ADAC-u tlakové dýzy, ktoré smerujú k spodným partiám vozidla, narobia viac škody ako úžitku. Čistenie podvozka môže totiž spôsobiť vniknutie vlhkosti a soli aj tam, kam by sa normálne nedostali, napríklad do dutín v podlahe. Pri moderných autách, ktoré majú podvozok prakticky celý zakrytý plastovými krytmi, považuje zas ADAC umytie za zbytočné. Radí teda auto najprv umyť „vapkou“ a potom zvoliť lacnejší program bez umývania podvozka. Najlepšie je však navštíviť po zime servis a podvozok skontrolovať.

Ak ste pedant, môžete zvoliť program s voskovaním, ktorý vytvorí na karosérii ochranný film. Ale nutné to nie je. ADAC vtipkuje, že týmto úkonom liečia majitelia áut skôr seba ako svoje auto. Tiež treba mať na pamäti, že na rozdiel od ručného voskovania, ktoré vydrží aj rok, dokáže voskovanie z autoumyvárne karosériu chrániť tak maximálne mesiac. Ak zistíte poškodenia laku kamienkami, je vhodné miesto očistiť od odlupujúcej sa farby, očistiť a zatrieť retušovacou fixkou. Inak sa môže z kozmetickej chybičky krásy stať čoskoro drahá „diera“ v karosérii, ktorá potrebuje klampiara a lakovača.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zima #autoumyvárka
Články podľa značiek