Markteffect: Až 96 % vodičov riskuje kvôli pár eurám

Spýtajte sa sami seba, kedy ste naposledy menili stierače. Pravdepodobne budete patriť k obrovskej skupine motoristov, ktorí na to doslova kašlú. Vyplýva to z celoeurópskeho prieskumu spoločnosti Markteffect. Jeho výsledky sú varovné.

17.03.2021 10:00
debata
Stierače sa majú meniť po roku, najneskôr po 15... Foto: Bosch
Stierače - zima Stierače sa majú meniť po roku, najneskôr po 15 mesiacoch. Robia to ale len štyri percentá motoristov. Neváhajte a vymeňte ich po zimnej sezóne, kedy dostanú najviac zabrať.

Auto má v prvom rade slúžiť nám a nie naopak. No aspoň minimálnej starostlivosti by sme sa vyhýbať nemali. Okrem tankovania paliva, dopĺňania oleja, chladiacej a brzdovej kvapaliny či kontroly tlaku v pneumatikách sa treba starať aj o stierače. Tie sú základom dobrého výhľadu. Ak máte opotrebované gumené lišty, nepomôžu vám v zlom počasí a najmä v noci ani tie najmodernejšie laserové svetlá. No napriek tomu, že nové gumičky stoja pár eur, sú práve stierače tým, čo motoristi masovo zanedbávajú. Ukázal to celoeurópsky prieskum spoločnosti Markteffect.

Motoristov sa pýtala, ako často menia stierače. Správne by to malo byť po 12 až 15 mesiacoch, najlepšie vždy po zimnej sezóne, keď dostanú najviac zabrať. Ukázalo sa však, že takúto prax majú len štyri percentá vodičov. Ďalších šestnásť si nechá stierače na aute o pár mesiacov dlhšie a zvyšných 80 % ich mení, až keď už v daždi nevidia cez čelné okno alebo ich stierače obťažujú vydávaním pazvukov. Pritom prieskum ukázal, že až 40 % motoristov o 12– až 15-mesačnom cykle dobre vie a 18 % si myslí, že by bolo vhodné stierače meniť aj dokonca ešte častejšie. Lenže to sú iba slová.

Pritom samotní výrobcovia stieračov sa snažia upozorniť na končiacu sa životnosť gumených líšt indikátorom, ktorý mení farbu. Ale predstavte si, veľa vodičov si domnieva, že ide o dodatočný ukazovateľ vonkajšej teploty! Tak ako, skontrolujete si tie na vašom aute? Zima sa chýli ku koncu a na ich výmenu je ten najlepší čas. Čím skôr tak urobíte, tým lepšie. Je síce pravdou, že najkvalitnejšie sú tie drahšie originálne, ale aj ten lacnejší nový stierač je lepší ako zničený originál, ktorý špinu na okne len rozmazáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Stierače
Články podľa značiek