Lokálpatrioti majú smolu: Na značkách už nebude identifikátor okresu!

Od marca budúceho roku sa už budú EČV prideľovať podľa abecedy, bez ohľadu na okres a miesto bydliska.

18.03.2021 15:57
ŠPZ, značka, dopravný inšpektorát Foto: ,
Značky (EČV) od budúceho roku budú prenositeľné.
debata (29)

Každý vie, že parkovať v Bratislave s košickým číslom alebo v Trnave s bratislavským občas nie je celkom jednoduché. Existujú totiž „lokálpatrioti“ ktorí jednoducho majú pocit, že prišelci z iných okresov alebo krajov u nich nie sú vítaní. A občas im to dajú najavo.

Podobný formát, avšak bez okresu

Takýmto sporom by však mal byť už od marca budúceho roku definitívne koniec. A to vďaka novele zákona o cestnej premávke, ktorá zavádza nový formát EČV. Ten súčasný model evidenčného čísla sa jednoznačne viaže na auto a okres.

Práve debyrokratizácia prinesie úsporu nákladov a zjednoduší život občanov. Týmto smerom ide aj naša novela – dvojkrokové odhlásenie a prihlásenie nahrádzame jednokrokovým a realizovateľným na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte na Slovensku.
Marián Viskupič, poslanec NR SR

Zloženie tradičného identifikátora auta je také, že prvé dva znaky predstavujú okres, ďalšie tri znaky sú arabské číslice od 001 do 999 a posledné dva znaky sú abecedne postupujúca séria AA – ZZ. Po novom zostane formát značky zachovaný, teda dve písmená, následne tri číslice a opäť dve písmená (AA-001AA).

Zásadný rozdiel je v tom, že po novom už prvé dve písmená nebudú identifikovať okres, ale taktiež pôjde len o abecednú postupnosť. Čiže, ak bude prvý šťastlivec, ktorý dostane EČV v marci budúceho roku už po novom, mať na aute vyššie spomenutú značku AA-001AA. Druhý záujemca môže byť napríklad zo Žiliny, no jeho EČV bude AA-002AA a tak ďalej. Geografická viazanosť značiek sa odbúra úplne.

Táto, z nášho pohľadu mimoriadne praktická, vec v pôvodnom zákone nebola, vložil ju tam ako pozmeňovací návrh jeden z jeho hlavných tvorcov, poslanec Marian Viskupič. Pôvodne totiž zákon riešil len prenositeľnosť EČV. To znamená, že od marca budúceho roku si už budete môcť svoju obľúbenú EČV nechať doživotne a „prenášať“ ju zo svojho bývalého vozidla na nové. A nemusí sa to urobiť hneď – značku môžete mať medzitým celý jeden rok v zásuvke a nikto vám ju „nevyfúkne“.

Zjednodušené prihlasovanie

Pre kreatívcov ostáva zachovaná možnosť „EČV na želanie“, ktoré bude potom taktiež možné prenášať z auta na auto. Nebude ale možné si vytvoriť evidenčné číslo v štandardnom formáte a ani žiadne evidenčné číslo, spadajúce do kategórií zvláštnych a osobitných čísiel, napríklad diplomatické. Možný bude aj opak – EČV pri ďalšom predaji môže „putovať“ s vozidlom, nebude ju potrebné pri prehlasovaní auta z okresu do okresu meniť.

Po novom sa tiež zruší tzv. dvojkrokové prihlasovanie, keď auto predávajúci musel najprv odhlásiť a nový majiteľ prihlásiť. Ak majiteľ doteraz predával vozidlo, musel ísť na dopravný inšpektorát, kde ho na základe splnomocnenia nového majiteľa odhlásil, a nový majiteľ musel ísť na inšpektorát do svojho okresu, kde si ho prihlásil.

„Je dôležité hlavne zjednodušiť proces evidencie vozidiel. Práve debyrokratizácia prinesie úsporu nákladov a zjednoduší život občanov. Týmto smerom ide aj naša novela – dvojkrokové odhlásenie a prihlásenie nahrádzame jednokrokovým a realizovateľným na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte na Slovensku,“ povedal pre Pravdu poslanec Marian Vikupič.

Návrh vzbudil jednoznačne pozitívnu odozvu, zo 129 prítomných poslancov proti nemu hlasoval len jediný. Teraz je na ťahu prezidentka, ktorá ho musí ešte podpísať.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #cestný zákon #ečv #prenositeľnosť EČV
Články podľa značiek