Pozor: Stáčanie kilometrov ‘nevyhynulo‘. Preplatiť môžete až 25 %!

Autá už nie sú takým luxusom ako v minulosti. Mnohí ich meníme každé tri až päť rokov. To znamená, že počas jedinej dekády predávame staré a kupujeme novšie dva- až trikrát. Tým však rastie aj riziko kúpy vozidla s nelegálnou úpravou kilometrov.

31.03.2021 05:00
debata (1)
Stáčanie kilometrov je pre podvodných predajcov... Foto: SOVA
Odometer - kontrola Stáčanie kilometrov je pre podvodných predajcov ojazdených áut doslova zázrakom. Nestojí to veľa a cena auta, teda aj zisk, vyletí razom nahor.

Problém zmeny stavu tachometra alebo ľudovo známe "stáčanie kilometrov” nezmizlo. Je stále jedným z najväčších problémov trhu s ojazdenými autami. A to na celom svete. Z hľadiska právnych predpisov je totiž pomerne zložité identifikovať páchateľa zodpovedného za "stočenie” počítadla kilometrov. To je voda na mlyn pre podvodníkov. Napriek tomu, že tento znepokojivý trend stále existuje, mnohí ľudia podceňujú preverenie histórie auta, o ktoré majú záujem. Dokazuje to aj štúdia spoločnosti CarVertical, ktorá je jednou z najväčších platforiem na preverovanie áut.

Cieľom štúdie bolo zistiť, ktoré autá sú najčastejšie predmetom podvodov s odometrom. Výsledky vychádzajú z analýzy viac ako 570 000 správ o histórii vozidiel. Výskum ukázal, koľko peňazí v priemere vodiči minú pri kúpe auta s nelegálne zmeneným stavom kilometrov. Spomedzi všetkých správ o histórii automobilov, vyrobených v rokoch 2016 až 2020, bola väčšina podvodov s najazdenými kilometrami zaznamenaná pri autách s naftovými motormi. Tvoria takmer tri štvrtiny (74,4 percenta) všetkých správ s nelegálnou úpravou.

Pozor najmä na diesle

Dieselové autá sú zvyčajne jasnou voľbou pre vodičov, ktorí každý deň prekonávajú väčšie vzdialenosti. To je aj hlavný dôvod, prečo majú na trhu s ojazdenými vozidlami falošne zmenené počty odometre. Pri benzínových autách je teda riziko nižšie. Tvoria "len” asi 25 percent všetkých zaznamenaných udalostí. Tento trend sa však v budúcnosti môže zmeniť, pretože pomer predávaných áut s naftovým a benzínovým pohonom, ako dokazuje aj predaj úplne nových áut, sa za posledné roky dramaticky zmenil. Samozrejme, v prospech tých benzínových. Je to neuveriteľné, ale k podvodom už dochádza aj pri elektromobiloch a hybridoch. I keď tvoria len zanedbateľných 0,6 percenta prípadov.

Najväčšie riziko stočeného odometra je pri... Foto: VW - motor TDI oprava
VW - motor TDI oprava Najväčšie riziko stočeného odometra je pri autách s naftovým motorom.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo sú podvody s najazdenými kilometrami medzi nekorektnými predajcami také „populárne“, je ich nízka cena. Tachometer je totiž možné stočiť už za pár stoviek eur, dokonca aj pri dobre zabezpečených autách s najnovším softvérom. Avšak škoda pre kupujúceho je oveľa väčšia. Ako odhalil výskum, v závislosti od veku a stavu ojazdeného vozidla by mohlo stočenie najazdených kilometrov umelo zvýšiť cenu až o 25 percent! Údaje ukazujú, že zisk z vozidiel dovezených z USA sa zvyčajne môže zvýšiť až o neskutočných 6 000 eur. A to je dosiahnuteľné iba pomocou umelého zásahu do odometra.

Čím staršie, tým rizikovejšie

Bez akejkoľvek informácie o histórii automobilu môže teda kupujúci a budúci majiteľ preplatiť až niekoľko tisíc eur. Podľa prieskumu sú najbežnejšími kandidátmi na zmenu údajov na tachometri autá vyrobené v rokoch 1991 až 1995. Vozidlá z tejto vekovej skupiny majú zvyčajne stočené tachometre o 80 000 km. Žiadne prekvapenie, pretože staršie autá sú z technického hľadiska lacnejšie a zásah je možné vykonať pomerne jednoducho – stačí pár minút a nový stav tachometra je na svete. Pri mladých vozidlách vyrobených v rokoch 2016 až 2020 sú tachometre priemerne stočené o 36 000 km. Škoda pri takýchto podvodoch však môže byť niekoľkonásobne vyššia. Výskumná štúdia však zistila, že v extrémnych prípadoch ubudlo na odometroch až 200 000 alebo dokonca 400 000 kilometrov, čo je už naozaj šokujúci údaj.

CarVertical preto varuje motoristov pred kúpou bez kontroly histórie. Veľa kupujúcich ojazdených áut naozaj netuší nič o histórii vozidla, ktoré sa chystajú kúpiť. Situácia je o to komplikovanejšia, že ani samotní predajcovia nevedia, čím všetkým auto v minulosti prešlo. Správa o histórii vozidla môže pritom odhaliť niektoré skutočnosti, na základe ktorých sa nestanete vlastníkom zle udržiavaného auta. Môže vám to priniesť aj špeciálnu konkurenčnú výhodu pri zjednávaní ceny. Dvadsaťpäť percent hodnoty automobilu sa môže javiť ako naozaj dobrý dôvod na kontrolu, uzatvára CarVertical.

ZDROJ: CarVertical

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #stáčanie kilometrov #stáčanie tachometra
Články podľa značiek