Parkovanie budú po novom môcť kontrolovať aj ‘civili‘. A môžu vám dať aj pokutu!

Pokuty za nesprávne parkovanie s využitím objektívnej zodpovednosti pôjdu priamo do rozpočtu obce. Tie sa budú zrejme snažiť na nich poriadne "zarobiť".

29.04.2021 06:00
debata (44)
Ak od mája zle zaparkujete,... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Staré Mesto parkovacia politika Ak od mája zle zaparkujete, "riešiť" vás nemusie už len policajti, ale aj obecní zamestnanci.

Polícia na sociálnej sieti upozornila, že mestá a obce získajú už od mája novú možnosť sankcionovať držiteľov vozidiel za porušenie zákazu zastavenia a státia. To doteraz mohla robiť výlučne polícia.

Zmenu prináša novela zákona o cestnej premávke, ktorá rozširuje právomoc obcí kontrolovať porušenie týchto deliktov . Poslanecký návrh novely zákona schválila Národná rada Slovenskej republiky v marci a spracovaný bol v súčinnosti s Prezídiom Policajného zboru a Ministerstvom vnútra SR.

A dôležitá je aj ďalšia novinka – previnilec si už nenájde na kolese obligátnu „papuču“, využiť totiž bude možné inštitút objektívnej zodpovednosti. To v praxi znamená, že pokutu za nesprávne parkovanie vám môže dať aj zamestnanec obecného úradu a to tak, že bude môcť zasielať rozkazy s pokutou priamo na adresu držiteľa vozidla bez nutnosti prejednávať toto porušenie osobne s vodičom. A obce sa budú zrejme veľmi snažiť, pretože príjem z týchto pokút pôjde do ich rozpočtu.

A čo vodič domov vlastne dostane? Výška sankcie v tomto režime je pevne daná zákonom, pokuta je 78 eur. Ak držiteľ pokutu uhradí do 15 dní od doručenia rozkazu, stačí uhradiť dve tretiny z tejto sumy, teda 52 eur.

Ak však vodič neoprávnene zaparkuje na mieste vyhradenom pre osoby so zdravotným postihnutím (ako aj na železničnom priecestí, v podjazde a v tuneli a vo vzdialenosti kratšej ako 15 metrov pred a za nimi) pokuta už je 198 eur, dve tretiny z nej sú 132 eur. Odvolacie konanie proti rozhodnutiu obce vydanom po podaní odporu proti rozkazu bude viesť príslušný orgán Policajného zboru.

vrak, autovrak Čítajte viac Vraky konečne zmiznú z parkovísk! Novela umožní jednoduchšie odtiahnutie

Pokiaľ ide o klasické blokové konanie, tam sa nemení nič. Pokuty za nesprávne zastavenie a státie v blokovom konaní a v riadnom konaní a možnosť použiť „papuču“ sú bez zmeny. (Obecná polícia môže prejednať priestupok vodiča iba v blokovom konaní, v riadnom konaní je to iba v právomoci štátnej polície.)

V blokovom konaní je pokuta maximálne 50 eur, resp. maximálne 150 eur za parkovanie na mieste pre osoby so zdravotným postihnutím. V riadnom konaní je pokuta maximálne 100 eur, resp. 60 až 300 eur a zákaz činnosti do 2 rokov za parkovanie na mieste pre osoby so zdravotným postihnutím.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #pokuty #parkovanie #objektívna zodpovednosť
Články podľa značiek