Do roka a dosť! Pokuty za diaľničné známky sa zmenia

Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky by po novom malo byť možné uložiť najneskôr rok spáchania priestupku, respektíve do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti.

05.05.2021 20:00
e-znamka, elektronická diaľničná známka Foto:
Pokutu za jazdu bez platnej diaľničnej známky bude možné uložiť maximálne do roka od spáchania priestupku.
debata (10)

Poslaneckú novelu zákona o diaľničnej známke posunulo v stredu plénum parlamentu do druhého čítania. Zámerom návrhu zákona je ustanoviť, že pokutu za nesplnenie povinnosti úhrady diaľničnej známky možno uložiť do šiestich mesiacov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však do dvanástich mesiacov odo dňa porušenia povinnosti.

V súčasnosti už niekoľko mesiacov platí, že pokutu možno uložiť do 60 dní odo dňa porušenia povinnosti, teda v tejto lehote o nej treba právoplatne rozhodnúť. Ide o zmenu, ktorá bola súčasťou známeho Sulíkovho „kilečka“. Dodržať túto lehotu je podľa predkladateľov v praxi takmer nemožné.

Ministerstvo dopravy chcelo pôvodne tento stav zmeniť, avšak rovnako extrémne. Pokutu malo byť podľa neho možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti, najneskôr však až do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Takže rok je z tohto hľadiska napokon prijateľným kompromisom.

diaľnica, D1, cesta, vodiči Čítajte viac Pokuty za diaľničné známky sú často neoprávnené. Vodičom dochádza trpezlivosť

Novela zákona má zároveň vyriešiť praktické problémy súvisiace s úhradou diaľničnej známky, a to najmä opravu údajov chybne zadaných do elektronického systému, vracanie duplicitných platieb zadaných omylom. „Okrem toho je dôležitou novinkou aj zadávanie VIN čísla do elektronického systému pri úhrade diaľničnej známky, čo umožní jednoduchší prenos diaľničnej známky v prípadoch zmeny trvalého pobytu prevádzkovateľa vozidla do iného okresu alebo zmeny držiteľa vozidla v evidencii vozidiel,“ konštatujú poslanci v dôvodovej správe.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #diaľničné známky #pokuty za diaľničné známky
Články podľa značiek