Myslíte si, že poškodené čelné sklo vám uhradia z PZP? Zabudnite!

Ak vám kamienok, ktorý odletel spod kolies pred vami idúceho auta poškodil sklo a jeho majiteľ to uznal, neznamená to automaticky, že uznať to musí aj poisťovňa a škodu uhradí z vínníkovho PZP. Chýba totiž jednoznačný dôkaz, ktoré auto to spôsobilo.

18.05.2021 06:00
prasklina
Kamienkom poškodené čelné sko nemusí poisťovňa uhradiť z PZP domnelého vinníka ani vtedy, ak vinu uznal.
debata (65)

Ešte v roku 2017 Najvyšší súd rozhodol, že praskliny v skle, spôsobené kamienkom, by mali v prípade, ak je vinník známy, poisťovne hradiť z povinného zmluvného poistenia (PZP). Teda práve z poistenia vinníka. Nie je to však celkom pravda a rozhodne by ste sa na to nemali automaticky spoliehať.

„Najvyšší súd rozhodol iba o tom, že odskočený kamienok z auta vždy súvisí s prevádzkou motorového vozidla. Stále však platí, že je nutné vždy preukázať, s prevádzkou ktorého konkrétneho vozidla kamienok súvisí, a teda z čieho poistenia zodpovednosti sa bude škoda hradiť,“ vysvetľuje generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní (SLASPO) Jozefína Žáková. Presvedčenie verejnosti, že súd rozhodol, že každé rozbité čelné sklo bude zaplatené z PZP, je podľa nej nesprávne pochopenie súvislostí.

Zákon od poisťovne vyžaduje, aby poskytla poistné plnenie iba vtedy, ak je nárok riadne uplatnený a preukázaný. Nepomôže ani čestné vyhlásenie škodcu, že od jeho zadného kolesa odletel kameň a rozbil čelné sklo autu idúcemu za ním. Ten totiž nevidí na svoje zadné kolesá a preto vo väčšine prípadov ide iba o domnienku, že to mohlo byť z jeho vozidla.

Poisťovne sú preto pripravené uznať akýkoľvek dôkaz, ktorý môže predložiť poškodený a ktorým sa dá jednoznačne určiť, ktoré auto škodu spôsobilo. Tým môže byť aj palubná kamera. „Obvykle je takýto nárok opretý iba o tvrdenie poškodeného, ktorý by mal uniesť dôkazné bremeno. Aktuálne sa používa najmä práve záznam z kamery, pretože nič vierohodnejšie zatiaľ neexistuje,“ vysvetľuje Žáková.

Dopravná nehoda - Beladice Čítajte viac Pozrite sa kto, kedy a kde najčastejšie zomiera na našich cestách

Podľa nej poisťovňa konajúca v záujme škodcu, respektíve domnelého škodcu, logicky vyžaduje od poškodeného taký istý dôkaz, ktorý by vyžadoval škodca sám, keby nemal poistenie, a teda by musel škodu sám zaplatiť.

„Pripomínam však, že úplne bezproblémové je vyplatenie poistného plnenia z havarijného poistenia alebo zo špeciálneho poistenia čelného skla. Poisťovňa uhrádza škodu priamo poškodenému, bez ohľadu na to, kto škodu spôsobil,“ dopĺňa Žáková.

(Ak sa chcete dozvedieť viac o cenách poistenia áut, reforme povinného zmluvného poistenia a kritike, ktorej často čelia poisťovacie domy, prečítajte si rozsiahly rozhovor Miroslava Homolu s generálnou riaditeľkou Slovenskej asociácie poisťovní Jozefínou Žákovou. Nájdete ho na tomto odkaze.)

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #prasklina #čelné sklo #úhrada škody
Články podľa značiek