V Petržalke sa za parkovanie opäť platí, kontroly sa sprísnia

Trojtýždňové bezplatné parkovanie v Petržalke skončilo, "modré miesta" budú opäť prísne kontrolované. Návštevníci tejto mestskej časti si môžu parkovanie predplatiť.

25.05.2021 16:00
parkovanie, parkovacia politika, petrzalka, Foto: ,
Vyhradené parkovacie miesta sú v Petržalke jasne vyznačené modrou farbou.
debata (11)

Bratislavská mestská časť Petržalka patrí, pokiaľ ide o parkovaciu politiku, k najaktívnejším a najprogresívnejším mestským častiam nielen v Bratislave, ale na celom Slovensku. Jej systémom parkovania sa inšpirovalo už viacero iných mestských zastupiteľstiev.

Koniec dobrých časov

Keďže sa však uvažovalo, že v Bratislavse sa začiatkom roku zavedenie jednotná parkovacia politika, všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré v Petržalke parkovanie upravovalo, stratilo koncom apríla platnosť. A keďže nové prijaté nebolo a mestská parkovacia politika sa opäť odložila, nastalo vákuum a v Petržalke bolo možné aj na modrých parkovacích miestach parkovať približne tri týždne zdarma. To je však už minulosťou.

Nové VZN o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na území mestskej časti nadobudlo účinnosť v nedeľu 23. mája, 15 dní po tom, ako ho schválili miestni poslanci. Platené parkovanie je teda opäť v tejto bratislavskej mestskej časti realitou a ako poslanci avízovali, bude aj dôkladnejšie kontrolované.

parkovanie, parkovacia politika, petrzalka, Čítajte viac Petržalka už rok parkuje po svojom. Kedy spustí Vallo celobratislavské parkovanie?

„Naše parkovacie miesta sú jasne rozoznateľné vďaka vyznačeniu modrou farbou. Petržalčanov aj hostí upozorňujeme, že päť začíname s kontrolou pravidiel pilotného programu našej parkovacej politiky,” priblížil Ivan Lučanič z referátu mobility miestneho úradu.

Keďže parkovacia politika sa navyše v Petržalke od januára sprísnila, pripomeňme si niektoré dôležité zásady. Rezident si môže registrovať maximálne 2 vozidlá, pričom len jedno môže byť služobné a v rámci domácnosti/ bytu môžu byť registrované maximálne tri vozidlá.

Doteraz boli zaregistrované len vozidlá, ktoré spĺňali podmienku, že ich dĺžka nepresahuje 5,3 metra. Dôvodom tohto obmedzenia boli samotné parkoviská – v minulosti vybudované parkoviská nepočítali s tak dlhými vozidlami a tie, keď teraz parkujú na regulovaných miestach zasahujú do vozovky. Kompromis, ktorý platí od 1. 1. 2021 je, že vozidlá zakúpené do konca januára 2020 s dĺžkou do 5,5 metra budú zaregistrované, resp. schvaľované, ak o to rezident požiada, avšak vozidlá zakúpené po tomto dátume môžu mať maximálnu dĺžku 5,4 metra.

Návštevnícke hodiny

Medzi ďalšie novinky platné od januára patria tzv. „Návštevnícke hodiny“. Sú to hodiny, ktoré môže registrovaný rezident poskytnúť svojej návšteve a tá následne môže využiť bezplatné parkovanie v ktoromkoľvek čase v zóne trvalého bydliska rezidenta.

parkovanie, Trenčín, papuča Čítajte viac Parkovanie budú po novom môcť kontrolovať aj ‘civili‘. A môžu vám dať aj pokutu!

Rezident podľa počtu registrovaných vozidiel dostane vždy na začiatku kalendárneho roka návštevnícke hodiny: rezident bez registrovaného vozidla – 60 hodín, rezident s jedným registrovaným vozidlom – 30 hodín, rezident s dvomi registrovanými vozidlami nemá nárok na návštevnícke hodiny. Návštevnícke hodiny je možné prideliť cez webovú stránku alebo prostredníctvom aplikácie URBI parkovanie v Petržalke.

Návštevníci zvyknutí v čase od 8:00 do 18:00 parkovať zadarmo budú teraz musieť za parkovanie platiť. Je však možné predplatiť si parkovanie v tomto čase nasledovne: týždenné za 5 eur, mesačné za 10 eur alebo ročné za 50 eur. Na parkovanie treba využiť mobilnú aplikáciu. Nočné parkovanie sa nemení a zostáva na sume 1 euro za každú začatú hodinu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #parkovacia politika #parkovanie v Bratislave #parkovanie v Petržalke
Články podľa značiek