Euro NCAP: Citroën C4 zaváhal, Genesis exceloval

V najnovšom kole nárazových testov súperili dva prémiové modely kórejského Genesisu a Citroën C4. Kým ambiciózne ázijské autá prešli nárazovými testami ako nôž maslom, francúzska novinka stačila len na štyri hviezdičky.

28.05.2021 12:00
debata
Genesis GV80 a Genesis G80  nemali takmer... Foto: Euro NCAP
Genesis GV80 - Euro NCAP 2021 Genesis GV80 a Genesis G80 nemali takmer žiadne slabé miesto. Značke, ktorá sa chystá zaútočiť na BMW, Mercedes-Benz, Audi, Volvo či Lexusu ani iné neostáva. Päť hviezdičiek je nevyhnutná vstupenka do vyššej spoločnosti.

Po piatich rokoch pôsobenia v USA a Ázii sa prémiová divízia Hyundaiu odhodlala podkúriť európskym prémiovým značkám. Genesis sa totiž v tomto roku rozhodol vstúpiť do európskeho teritória. Zastupovať ho tu budú modely G70 Shooting Brake, SUV GV80 a sedan G80. Presvedčiť zákazníkov v súboji s BMW, Mercededsom-Benz, Volvom, ale aj Lexusom nebude ľahké, a tak si Genesis nemôže dovoliť žiadnu chybičku. Zatiaľ sa mu darí, aspoň v laboratóriách Euro NCAP. Z prvých crashtestov odchádza s čistým štítom. Komisári konzorcia si posvietili na bezpečnosť limuzíny vyššej strednej triedy G80 aj SUV GV80. Nemajú výhrady. Oba modely získali päť hviezdičiek.

Výsledky nového kola testov Euro NCAP

Euro NCAP - výsledky máj 2021 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - výsledky máj 2021 Euro NCAP - výsledky máj 2021

„S hlavovými, hrudnými a stredovými airbagmi dosahuje GV80 plný počet bodov za ochranu pri bočnom náraze a G80 zaostáva len o zlomok bodu. Obidve vozidlá tiež dostávajú maximálne skóre v oblasti ochrany detských pasažierov a poskytujú celú škálu asistenčných systémov vodiča, ktoré pomáhajú predchádzať nehodám. Ochrana chodcov modelu GV80 je so svojou aktívnou kapotou síce trochu pozadu za ochranou G80, ale stačilo to na päťhviezdičkové hodnotenie,“ konštatuje sa v správe Euro NCAP. Menej dôvodov na radosť má ale francúzsky Citroën. Jeho nový crossover C4, ktorý sa vyrába aj v čisto elektrickej verzii ë-C4, totiž mierne zaváhal.

Citroën C4 má solídne štvorhviezdičkové... Foto: Euro NCAP
Citroën C4 - Euro NCAP 2021 Citroën C4 má solídne štvorhviezdičkové hodnotenie. O piatu hviezdičku prišiel nielen pre asistenčné systémy, ale aj z dôvodu miernych pochybení v ochrane dospelej posádky.
Škoda Enyaq iV - Euro NCAP apríl 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Škoda Enyaq iV a VW ID.4 ‘zahviezdlili‘ v crashtestoch. Nemec je však o chlp lepší

Zisk štyroch hviezdičiek pre francúzsku novinku nie je síce v dnešných nárokoch zlým výsledkom, ale päť to nie je. Nestojí za tým pritom len absencia niektorých asistenčných systémov, napríklad detekcie cyklistov, ale aj niektoré pochybenia v ochrane dospelej posádky, kde získalo C4 29,3 bodu (76 %). Kabína ostala pri čelnom náraze stabilná, ale test ukázal slabú ochranu stehna spolujazdca. Podobné „medzery“ malo C4 pri bočnom náraze, kde Eurpo NCAP kritizovalo nebezpečný pohyb posádky, proti ktorému nepôsobia žiadne účinné protiopatrenia. Mierne zaváhanie ukázal Citroën aj pri ochrane detskej posádky a najmä pri ochrane chodcov, hodnotenej len na 57 %. Kritike sa nevyhli ani autonómne brzdy.

„Pre automobilový priemysel sa ťažké časy neskončili, je tu pandémia aj polovodičová kríza. Napriek tomu sa podarilo Genesisu uviesť na trh dve autá, ktoré ponúkajú vynikajúcu bezpečnosť. Citroën C4 získal úctyhodné štvorhviezdičkové hodnotenie, ale stále v nás zanechal dojem, že pri dôkladnejšej konštrukcii to mohlo byť oveľa lepšie,“ komentoval výsledky najnovšieho kola Michiel van Ratingen, generálny tajomník Euro NCAP. Uvidíme, či sa Citroën rozhodne pre úpravy a požiada o opakovaný test. Na druhej strane jeho výsledok až tak neprekvapil. Rovnaké hodnotenie má totiž aj Peugeot 208 či Opel Corsa, ktoré využívajú rovnakú koncernovú platformu CMP.

Euro NCAP - Dacia Sandero Stepway 2021 Čítajte viac Euro NCAP: Trapas, Dacia Sandero zlyhala v crashteste. Má len dve hviezdičky!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen #Euro NCAP #nárazové testy #Genesis #crashtesty
Články podľa značiek