Dacia Logan a Sandero musia späť do servisov. Majú vážny problém

Asi 25 000 exemplárov Dacie Sandero a Logan má chybný zámok prednej kapoty. Tá sa môže počas jazdy otvoriť. Dôsledky tohto rizika netreba rozoberať.

28.05.2021 14:00
debata
Na zaisťovacej lište zámku prednej kapoty... Foto: Dacia
Dacia Sandero Stepway - 2021 Na zaisťovacej lište zámku prednej kapoty modelov Logan a Sandero sa môžu vytvoriť praskliny, čím sa zámok uvoľní.

Dacia Sandero a Logan tretej generácie sa už stihli stať krátko po svojom uvedení hitom. Za rozumné peniaze dokážu totiž ponúknuť bezkonkurenčnú protihodnotu. Majitelia sú im ochotní odpustiť skromnejšiu výbavu, nižšiu bezpečnosť, nižší komfort, aj spoľahlivosť, ktorou Dacie nikdy nepatrili na špičku. Mnohé však kompenzovala práve nízka nadobúdacia cena. Teraz má ale Dacia vážnejší problém, ktorý nemožno ignorovať. Informoval o tom nemecký úrad pre motorové vozidlá KBA.

Asi 25 000 exemplárov nového Sandera a Loganu tretej generácie, ktoré zišli z liniek od 2. septembra 2020 do 15. januára 2021 má totiž chybný zámok prednej kapoty. Hrozí pri ňom zlomenie západky. Riziká sú jasné. Kapotu v takomto prípade nič neistí, takže tlakom vetra sa môže počas jazdy otvoriť a buď rozbiť čelné sklo alebo znemožniť výhľad. Dacia preto postihnuté exempláre zvoláva oficiálne do servisu a opravuje aj tie nepredané, ktoré už boli distribuované k dílerom. Najviac zasiahnuté sú Sanderá, pretože výroba Loganu odštartovala neskôr.

Honda Civic Sedan - 2019 Čítajte viac Niektoré Hondy nekúria. Je to vraj ich cnosť

„Ak je zaisťovacia lišta prasknutá, nemožno v extrémnom prípade vylúčiť, že sa kapota za jazdy otvorí,“ uviedol pre web kfz-rueckrufe.de Martin Zimmermann, člen predstavenstva Renault Deutschland AG. Pravdepodobne nejde o jednoduchý servisný úkon, pretože vozidlá ostávajú v značkových opravovniach až štyri hodiny. Len v Nemecku sa to týka 3 500 vozidiel, no veľká časť ďalších sa pohybuje na cestách vo Francúzsku, kde sa Sanderu podarilo hneď po uvedení na trh prebojovať na najvyššie priečky tamojších registrácií.

Pre Daciu, ktorá sa snaží udržať čo najnižšiu cenu, bude tento problém nepochybne drahý. Inak to ale nejde, s podobnými problémami sa musia vyrovnávať aj renomovanejšie značky. Spomeňme také Lamborghini Aventador SVJ, ktorému tiež hrozilo uvoľnenie kapoty vplyvom nevhodných úchytov pántov. No a také Ferrari malo len vlani problém s modelom 812 Superfast, ktorému hrozilo, že bez varovania mu z dôvodu nevhodného lepenia odletí celé zadné okno.

POŽIAR AUTA Čítajte viac Teplo, teplejšie, horí! Tieto autá horia najčastejšie

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Logan #Dacia Sandero
Články podľa značiek