Koleso poškodené výtlkom? Od poisťovní môžete získať stovky eur!

Vodiči si na výtlkoch najčastejšie poškodili svoje auto v Bratislavskom, Žilinskom a Nitrianskom kraji. Priemerná výška škôd sa pohybovala okolo 500-eurovej hranice.

10.06.2021 06:00
debata (1)
Niektoré cesty na Slovensku stále vyzerajú... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Výtlk, cesta, doprava, auto Niektoré cesty na Slovensku stále vyzerajú extrémne, poškodiť si na nich vážnejšie koleso, alebo aj celú nápravu, nie je vôbec problém.

Niektoré cesty na Slovensku ešte stále pripomínajú tankodromy. Keď ich správcovia nemajú peniaze na opravu výtlkov, jednoducho použijú značku, upozorňujúcu na ich existenciu a zbavia sa tak zodpovednosti.

Na viacerých slovenských cestách sa výtlky vyskytujú v tak veľkom počte, že vyhnúť sa im je prakticky nemožné. „Poisťovňa Generali zaznamenala za posledných päť rokov približne 450 poistných udalostí, keď pneumatiku či disk na aute poškodil práve výtlk. Až 60 percent týchto škôd sa pritom stalo v priebehu posledných dvoch rokov,“ hovorí Juraj Páleš z poisťovne Generali.

Video
Právnik Patrik Budke z advokátskej kancelárie MPH hovorí v relácii Ide o právo o náhradach škody pri výtlkoch na cestách a neupravených chodníkoch - odvysielané 8. 1. 2021.

V prípade takýchto poškodení je najjednoduchšie, ak majú vodiči uzatvorené havarijné poistenie. Vtedy stačí nahlásiť škodu poisťovni. Pri plnení z havarijného poistenia ale musí byť výtlkom poškodená okrem pneumatiky aj iná časť vozidla, napríklad disk alebo tlmiče.

V prípade poškodenia iných častí auta než disk, musí byť preukázateľné, že sa tak stalo náhle pri prejazde výtlkom a nejde o postupne vznikajúce opotrebenie pri bežnom využívaní vozidla. „Vodičom po poškodení auta výtlkom odporúčame zastaviť a zabezpečiť miesto nehody. Dobré je škodu podrobne zdokumentovať – teda odfotiť auto aj vozovku. Dôležité je tiež zaznamenať, či bol výtlk označený,“ odporúča Páleš.

Zo štatistík poisťovne ďalej vyplýva, že vodiči si na výtlkoch najčastejšie poškodili svoje auto v Bratislavskom kraji (26,8 percenta), nasledoval Žilinský kraj (17,0 percenta), Nitriansky kraj (11, 7 percenta) v tesnom závese s Košickým (11,4 percenta) a Prešovským krajom (10,9 percenta).

JCB Pothole Pro - 2021 Čítajte viac JCB Pothole Pro: Tento revolučný stroj opraví cestný výtlk za 8 minút!

Priemerná výška poistného plnenia pri týchto škodách je 590 eur. "V prípade drahších áut sa však výška škôd pohybuje aj na úrovni dvoch až troch tisíc eur v závislosti od ceny vozidla,“ dopĺňa Páleš a dopĺňa, že najvyššiu škodu, vyše 3-tisíc eur, preplatila Generali majiteľovi BMW, ktorý vošiel do výtlku na Rajeckej ceste v Žiline a škodu vo výške viac ako 2 800 eur vyplatili majiteľovi Mercedesu, ktorý si vozidlo poškodil v Trenčianskej Teplej.

Škodu na výtlku preplácajú poisťovne nielen z havarijného poistenia, ale aj z PZP, pokiaľ k nemu ponúkajú pripoistenie pre takúto situáciu a máte ho aktívne. O tom sa vopred informujte vo svojej poisťovni. V tomto prípade ale poisťovne často vyžadujú, aby boli udalosť aj miesto jej vzniku riadne zdokumentované ich asistenčnou službou, preto je vhodné si ju vyžiadať cez kontakt, ktorý máte pre takéto prípady priamo z poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výtlky #havarijné poistenie #poškodenie auta #poistenie auta
Články podľa značiek