Toto je 8 pravidiel, o ktorých kolobežkári často ani netušia. Vodiči sú "na prášky"

Minulý týždeň prišlo za 5 dní k trom haváriám elektrických kolobežiek. Len náhodou neskončila žiadna tragicky. Kolobežkári evidentne nemyslia ani na základnú bezpečnosť.

23.06.2021 05:00
debata (10)
Kolízia kolobežky s autom vznikla s najväčšou... Foto: Polícia SR
kolobežka Kolízia kolobežky s autom vznikla s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli nepozornosti kolobežkára.

Policajti riešili v meste Trnava tento rok prvú vážnejšiu nehodu auta s elektrokolo­bežkou. 28-ročný Trnavčan išiel na elektro kolobežke v „jednosmerke“ v protismere. Pri prechádzaní cez cestu si nevšimol prichádzajúce auto Mercedes-Benz a došlo k čelnej kolízii. Kontakt s mužom bol taký silný, že náraz poškodil celé predné sklo vozidla, kolobežka zostala tiež zdemolovaná.

Podľa prvotných informácií by malo ísť o zranenia s dobou liečenia do šiestich týždňov. Polícia alkohol ani u jedného z vodičov na mieste nezistila. Ďalší dvaja kolobežkári nezvládli riadenie a skončili v odstavených autách. Pri jednej kolízii išlo našťastie len o škodovú udalosť, pri druhej kolobežkár testoval hlavou odolnosť čelného skla zaparkovaného auta. Opäť to skončilo úrazom s nutnosťou okamžitého prevozu do nemocnice.

Kolobežkári patria k najzraniteľnejším a zároveň najmenej viditeľným účastníkom cestnej premávky. V tme má navyše kolobežka umiestnená zadné svetlo zväčša len pár centimetrov nad zemou v blatníku a vidieť ju preto o to horšie. Aj s ohľadom na to by kolobežkári mali dodržiavať všetky povinnosti, ktoré im zo zákona a rôznych vyhlášok vyplývajú. Ak kolobežkári nezačnú mať väčší rešpekt pred ostatnými účastníkmi cestnej premávky, je len otázkou času, kedy naozaj príde k tragédii.

Pravidlá, ktoré by kolobežkári mali rozhodne dodržiavať:

  • Deti mladšie ako 15 rokov nemôžu na kolobežkách vyjsť na cestu. Môžu na nich jazdiť len na cestičkách pre cyklistov, poľnej a lesnej ceste a v obytnej zóne
  • Kolobežka je len pre jedného, dvaja na nej jazdiť v premávke nemôžu
  • Kolobežky jazdia po ceste vpravo a zásadne len za sebou, vedľa seba je to zakázané
  • Ak ide kolobežkár po chodníku, musí to byť rýchlosťou chôdze
  • Riadidlá treba držať oboma rukami a počas jazdy nepoužívať mobil a ani žiadne podobné zariadenie
  • Pri jazde na kolobežke je zakázané zároveň viesť psa
  • V meste, obci alebo na cestičke pre cyklistov môžete mať v dychu alkohol, maximálne 0,5 promile. Na iných miestach je tolerancia alkoholu nulová
  • Kolobežkár môže dostať za nedodržiavanie predpisov rovnakú pokutu ako vodič auta, tá môže dosiahnuť až 650 eur

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #kolobežka #elektrokolobežka #jazda na kolobežke #nehoda na kolobežke
Články podľa značiek