Slováci pozor: Česi zvyšujú pokuty, zhabať vám môžu aj ‘ŠPZ‘!

Češi pripravujú nielen "bič na cudzincov", ale aj výrazné zvýšenie pokút za závažné priestupky. Tie sa môžu vyšplhať až k 4 tisícom eur.

24.06.2021 05:00
debata (23)
Českí policajti budú môcť za nezaplatené... Foto: Policie ČR
Policie ČR, českí ppolicajti Českí policajti budú môcť za nezaplatené staršie pokuty odobrať EČV.

Naši západní susedia sa rozhodli riešiť problém so zlou vymáhateľnosťou starších pokút radikálne. A týka sa to aj cudzincov, pričom veľkú časť neuhradených pokút v Česku majú na svedomí Slováci.

Ak na takéto auto počas náhodných kontrol narazia, vodič dostane na výber – buď uhradí pokutu na mieste, alebo mu policajt prikáže odstaviť vozidlo na najbližšom bezpečnom mieste a buď mu naň nasadí „papuču“, alebo mu odoberie značku, teda po našom EČV. Týka sa to rovnako osobných áut, ako aj kamiónov.

Chorvátske diaľnice Čítajte viac Chystáte sa autom k moru? Pozor na predpisy a pokuty v zahraničí!

V každom prípade – ak šofér pokutu neuhradí, auto bude odstavené, nebude môcť určené miesto opustiť a nie je vôbec dôležité, kto s ním v čase priestupku jazdil alebo nejazdil. Nepojazdným zostane až do uhradenia pokuty. Žiadne dočasné „dojazdové“ povolenia nebudú.

V českej snemovni totiž leží aj novela zákona o cestnej premávke, ktorá výslovne stanovuje „zákaz riadenia vozidla bez registračnej značky“. Podobný zákaz je síce už v zákone o podmienkach prevádzky vozidiel na pozemných komunikáciách, týka sa ale prevádzkovateľov au­t.

A bude zrejme ešte „drsnejšie“. Rovnakú právomoc zrejme dá na návrh bezpečnostného výboru okrem policajtov aj obecným strážnikom, ktorí budú môcť takto vymáhať staršie pokuty, ktoré za porušenie dopravných predpisov uložili obce.

Návrh normy teraz čaká na rokovania garančného výboru a tretie čítanie (a následné hlasovanie) v parlamente a v prípade schválenia poputuje do Senátu.

Česi pripravujú aj výrazné zvýšenie pokút za závažné priestupky

Napríklad za predbiehanie v miestach, kde je to zakázané, bude hroziť miesto desaťtisíc korún (390 eur) novo pokuta až 25-tisíc korún (978 eur), v prípade odmietnutia testu na alkohol a drogy bude možno pokuta až 75-tisíc (2933 eur), pričom súčasné maximum je 50-tisíc (1 955 eur) a k tomu sa pridá aj odobratie vodičského preukazu až na tri roky (dnes je to možné maximálne dva roky). Pri spôsobení dopravnej nehody s následkom ťažkej ujmy na zdraví či smrti sa pokuta zdvojnásobuje až na 100 tisíc korún (3 911 eur). Výrazne sa sprísňuje postih napríklad aj za zakázaný vjazd na železničný prejazd (z piatich až na 25-tisíc korún, respektíve z 196 eur na 978 eur).

Ceny z CZK sme prepočítali podľa aktuálneho kurzového lístku NBS, platného v deň písania článku a zároveň sme ich zaokrúhlili.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #pokuty #pokuty v Česku #zvýšenie pokút #zabavenie EČV
Články podľa značiek