Chystáte sa do Maďarska s väčším autom? Pozor na pokutu na diaľnici!

Maďari majú odlišný systém diaľničných známok, pri autách do 3,5 tony treba rozlišovať najmä medzi známkami s označením D1 a D2. Ak potrebujete známku D2 a ťaháte príves, potrebujete ešte známku s označením U.

01.07.2021 20:00
debata
Po vjazde na spoplatnený úsek máte v Maďarsku... Foto: TASR/Milan Kapusta
Maďarsko, diaľnica Po vjazde na spoplatnený úsek máte v Maďarsku 60 minút na to, aby ste si diaľničnú známku zakúpili, ak ste tak zabudli spraviť. Inak vám hrozí pokuta.

Naša čitateľka dostala na maďarskej diaľnici pokutu aj napriek tomu, že si pre svoj Ford Ranger zakúpila diaľničnú známku. Problém bol v tom, že sa intuitívne orientovala podľa toho, ako e-známky fungujú na Slovensku. Pri jazde na Slovensku je situácia jednoduchá a prehľadná. Ich používanie upravujú ustanovenia paragrafov 2 a 3 zákona č. 488/2013 Z. z.

To, čo v prípade áut rozhoduje o type známky, ktorý potrebujete, je hlavne hmotnosť vozidla a nerozlišuje sa medzi osobnými a ľahkými úžitkovými vozidlami. Takže si kúpite 365-dňovú, ročnú alebo 10-dňovú e-známku a nič ďalšie netreba riešiť.

Maďarský systém

V Maďarsku je situácia o niečo komplikovanejšia a na to doplatila aj naša čitateľka. V prvom rade pri ročnej (s platnosťou na kalendárny rok), mesačnej a 10-dňovej diaľničnej známke máte ešte aj ročnú župnú známku, oprávňujúcu vás využívať všetky spoplatnené cesty v rámci danej župy a potom známky, platné niekoľko mesiacov, zväčša dva až šesť.

Popritom si však treba zvoliť aj správnu kategóriu – a tu sa situácia začína od Slovenska líšiť. Najbežnejšou diaľničnou známkou, ktorú si kúpila aj naša čitateľka, je známka kategórie D1, vzťahujúca sa na osobné autá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou do 3,5 tony a s prepravnou kapacitou do 7 osôb.

Jej cena sa pohybuje od 13,24 eura (3 640 forintov) za 10-dňovú až po 162,38 eura (44 660 forintov) za ročnú. Pre motorky je táto kategória označená ako D1M. Najmä pre tých, čo pracujú v Maďarsku tesne za hranicou, môže byť výhodné kúpiť si aj župnú, platiacu rok, pričom jej cena len nepatrne prevyšuje 18 eur.

e-známka, NDS Čítajte viac Hra o pokuty za diaľničné známky pokračuje. Vodiči z nej radosť mať nebudú

Potom je tu však aj známka kategórie D2. A práve pri nej je odlišnosť od Slovenska. Túto diaľničnú známku, pri ktorej je v prípade 10-dňovej a mesačnej cena dvojnásobná ako pri kategórii D1 (pri ročnej je však rovnaká) potrebujete v prípade, ak vlastníte obytné auto, osobné auto s kapacitou 8 až 9 osôb, mikrobus a aj ľahké úžitkové auto. A práve tu treba zvýšiť pozornosť.

Pozor na pickupy a obytné autá

Do tejto kategórie patria totiž aj pickupy, napriek tomu, že ich mnohí využívajú ako voľnočasové špeciály alebo offroady. U nás pre ne stačí bežná e-známka ako pre osobné auto, v Maďarsku si však musíte kúpiť známku kategórie D2. Túto diaľničnú známku je treba pre osobné motorové vozidlá určené na prepravu viac ako 7 osôb, pre autá kategórie N1 (teda ľahké úžitkové vozidlá, kam patria aj pickupy) a pre obytné autá. Ak máte auto, pre ktoré potrebujete známku D2 a ťaháte za ním príves, potrebujete preň ďalšiu diaľničnú známku s označením U (treba ju aj pre ťahané karavany). Tá stojí vo všetkých kategóriách rovnako ako diaľničná známka D1, určená pre bežné osobné autá.

Maďari umožňujú aj opravu, napríklad v prípade nesprávnej tarifnej kategórie, čo sa stalo aj našej čitateľke, pri chybe v evidenčnom čísle, ale aj pri jej náhodnom duplicitnom zakúpení. Vtedy treba kontaktovať maďarskú diaľničnú spoločnosť. Ide to aj v nemčine a anagličtine, podrobnejšie informácie nájdete napríklad na webe autovignet.hu alebo e-autopalyamatri­ca.hu.

Diaľničnú známku je potrebné zakúpiť vždy pred vjazdom na spoplatnený cestný úsek. Ak však na to zabudnete, nie je to žiadna katastrofa – ak ste napríklad omylom vošli na spoplatnený cestný úsek bez platného oprávnenia, majú od vjazdu 60 minút na to, aby si známku zakúpili (v tejto lehote by ste nemali dostať pokutu). Ak to nestihnete, sankcia vám už hrozí, Maďari na kontrolu využívajú aj automatizovaný kamerový systém.

Chorvátske diaľnice Čítajte viac Chystáte sa autom k moru? Pozor na predpisy a pokuty v zahraničí!

Pokiaľ ste v čase kontroly mali zakúpenú platnú diaľničnú známku nižšej kategórie, čo hrozí najmä pri kategóriách D1 a D2, tak výška pokuty vo väčšine prípadov zodpovedá rozdielovému doplatku v cene oboch známok. Konkrétna výška pokuty pri nezaplatení známky závisí od kategórie vozidla, pri osobných autách by to malo byť okolo 45 eur.

Keďže maďarské orgány nemajú prístup k evidencii vozidiel a ich majiteľov alebo prevádzkovateľov, tak využívajú služby advokátskych kancelárií, ktoré majú v danej krajine priamo alebo prostredníctvom iných orgánov oprávnenie zisťovať údaje o vozidlách, o ich majiteľov alebo prevádzkovateľov. Advokátske kancelárie si v tomto prípade môžu k pokute doúčtovať aj „oprávnené administratívne náklady“ na sprocesovanie celej záležitosti. Tie sa zväčša pohybujú okolo sumy 40 eur. Zaplatenie pokuty netreba odkladať, vymáhanie poplatku, označeného ako „náhrada nákladov“ je podľa niektorých spotrebiteľských združení sporné a právne rozporovateľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuty #pokuty za diaľničné známky #pokuty v Maďarsku #diaľničné známky v Maďarsku
Články podľa značiek